Podjeli

U dvorani Vojnog ordinarijata RH u Zagrebu, u srijedu, 20. travnja, održana je iznimna svečanost. Naime, prvom hrvatskom vojnom biskupu mons. Juraju Jezerincu dodijeljena je Velika zlatna plaketa- Da se ne zaboravi.

Plaketu je biskupu u miru uručio Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.), koji je uz ostalo istaknuo da je Jezerinac dosad primio brojna priznanja i odličja, a da mu ovo  dodjeljuju hrvatski branitelji i stradalnici, u suradnji s Croatica TV iz Toronta na čijem je čelu Anton Kikaš.

 • Biskup Jezerinac prije povratka u Hrvatsku godinama je bio u svećeničkoj službi u Kanadi, gdje je ostavio neizbrisiv trag u srcima i dušama vjernika, ne dopuštajući da se zaborave i satru hrvatski korijeni. Nakon povratka u Domovinu, biskup se odmah stavio na raspolaganje Hrvatskoj vojsci. Mnogi su ga i zbog toga zavoljeli i vole danas, kad će 23.  travnja proslaviti još jedan rođendan – poručio je iz Toronta Anton Kikaš, uz napomenu da će i uz njegovu pomoć redatelj Jakov Sedlar uskoro snimiti i dokumentarni film o ovom velikom čovjeku.

Ovom prigodom o životu i radu Juraja Jezerinca još su govorili general Ivan Tolj i publicist Damir Borovčak, koji veoma poznaje ovog biskupa još iz Kanade, gdje je i sam živio do početka velikosrpske agresije.

Pavković je također podsjetio da je biskup Jezerinac baš prošle godine proslavio 55. godina svećenstva i 30. obljetnicu biskupstva, a da je u svećenstvo stupio geslom: „Služiti Gospodinu u veselju“ te da ga je  obilježio uvijek vedar i veseo karakter, tj. da ga nada u ljepše i bolje sutra nikada nije napustila.

Inače, osobito je važno spomenuti i njegovo zalaganje i duboko poštovanje prema  osobi nadbiskupa i kardinala, blaženog Alojzija Stepinca, s kojim se relativno često susretao i družio.

 • Vojnom biskupu Jezerincu ne možemo zaboraviti s kolikom je ljubavlju u vrijeme najžešće velikosrpske agresije na RH, pod granatama, obilazio hrvatske branitelje i stradalnike i na prvim crtama obrane i kako i tada, kao i danas, u njemu nikada nije bilo mržnje i osvete. Sjećamo se da je na bojišta uvijek dolazi s pregršt krunica i da su ih hrvatski branitelji s radošću stavljali oko vrata – kazao je Pavković te dodao da je svoju dužnost, osobito vojnog biskupa, obavljao hrabro i s velikim pouzdanjem, pa da je  stoga  malo ako mu se za sve što je učinio kaže  jedno veliko hvala.

Vojni biskup u miru Juraj Jezerinac je iskreno zahvalio hrvatskim braniteljima na, kako je rekao, najljepšem daru kojeg je dobio za  rođendan.

 • Drago mi je da me branitelji nisu zaboravili – rekao je. No, kad se danas prisjećam ratnih dana, onda mogu samo reći da je u tim i takvim  izuzetno teškim uvjetima bilo iznimno važno biti među onima koji su i oružjem branili slobodu i promicati kršćansku duhovnost i sačuvati ih od pogibelji i nečasnih postupaka. Osobito sam sretan što me se i ovom prigodom sjetio moj dugogodišnji prijatelj Anton Kikaš, jer sam s njim proveo niz lijepih godinama u Kanadi. Još bih samo dodao da primiti priznanje od hrvatskih branitelja za mene ima posebnu čast i hvala im.

Ivica Matošević

Snimio: Damir Borovčak


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji