Podjeli

Hrvatski branitelji hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata obraćaju se prije svega liderima svijeta, a potom svim značajnim intelektualcima, borcima za mir, dobitnicima Nobelovih nagrada, poglavarima katoličkih i pravoslavnih crkava te svim ljudima dobre volje, koji mogu  svojim odlukama i djelovanjem, od Australije, Kanade do Amerike i Afrike da podignu svoj glas protiv agresije Rusije, odnosno njezina poglavara Vladimira Putina, na ničim izazvan narod Ukrajine.

Što znači agresija, patnje, razaranja, ubijanja nevinih ljudi, najbolje smo tijekom zadnjih godina osjetili i upamtili mi Hrvati, ali i narod u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i na Kosovu, kad nas je, poput Putinove agresorske armije, napala srpska, crnogorska i zločinačka JNA, ne birajući sredstva i ciljeve.

Tada, te 1991., rat se vodio u srcu Europe, 372 kilometara cestovne linije od Beča, 344 km od Budimpešte ili 1072 km od Berlina ili oko 1300 kilometara od Pariza.

Kako sada agresori razaraju i nanose patnje od Kijeva do Harkiva, tako su u ono vrijeme isto činili velikosrpski agresori na ovom području. Formula je ista ili slična, tim prije što su nama nametnuli i embargo na oružje. .

Grad Vukovar bio je razoren u dva-tri mjeseca, a Škabrnja i brojni drugi gradovi i mjesta gotovo u jednome dane. Čak su rušili i Dubrovnik!

Da su nama  tada, osobito te prve ratne godine pomogli lideri svijeta, ne riječima i deklaracijama, već naoružanjem, Hrvatska i BIH bi se obranila, vukovarska ratna bolnica ne bi bila razorena, niti bi na tisuće nevinih ljudi stradao, a na stotine tisuća bilo protjerano iz svojih domova.

Sjetimo se samo da je legendarna doktorica Vesna Bosanac više od mjesec dana prije okupacije Vukovara svaki dan, ali svaki dan, slala apele za pomoć diljem svijeta, a da joj nitko ni na jedan nije odgovorio!

Hrvatski branitelji tada su se lavovski borili za svoju Domovinu, kao što  danas to isto čini ukrajinski narod.

S obzirom da smo prošli patnje i užase rata, i te kako možemo razumjeti što se događa u ovoj napadnutoj i okupiranoj  zemlji.

Stoga, kao hrvatski branitelji ne možemo i ne ćemo šutjeti, već javno pozvati sve da svojim autoritetom, odlukama i konkretnim djelovanjem pomognu Ukrajini, jer već sutra to što se događa tamo može se ponovno desiti u srcu Europe.

I već sada treba osnovati „Haaški sud“ koji će suditi agresorima, da se ovo zlo više nikada i nigdje ne ponovi!

Samo zajedno možemo doprinijeti miru i stabilnosti u ovom dijelu svijeta!

Dosta je rata, mržnje i ugnjetavanja- Europo, probudi se!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji