Podjeli

Cijene stanova i drugih nekretnina polako odlaze „u nebo“. Kupuje se sve i sva, jer ljudi se boje da će im inflacija pojesti sve ono što su godinama marljivo štedjeli. Ali, s obzirom da ne mali broj njih kupuje i ne pita za cijenu sve se više postavlja pitanje- odakle većini toliko novaca? Od plaća ih sigurno  nisu uštedjeli.

Stoga se uz ostalo predlaže da se odmah uvede porez na nekretnine, tim prije jer smo navodno jedina zemlja  u ovom dijelu Europe  koja nema taj porez.

Međutim, mnogo bi bolje bilo da se pod hitno uvede Zakon o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanje  nezakonito stečene imovine, jer bi od toga bilo iznimno veće koristi.

Naime, pojedini političari i politikanti, pa i niz drugih tzv. gospodarstvenika, relativno često izjavljuju da ni sami ne znaju koliko i čega imaju, da je to „nemoguće pratiti“. pa „zahvaljuju“ medijima i Bogu što su ih podsjetili da sve što imaju trebaju prijaviti.

Međutim, pitanje svih pitanja glasi: odakle im tolika imovina, odakle im toliki prihodi? Evo, sad se pokazalo da čak i pojedini suci imaju „pune brodove“ novaca, pa je i to jedan od razloga što te i slične „financijske meštre“ gotovo nikada nitko nije vidio da kupuju na nekim akcijama ili sajmovima.

Nu, većina zaposlenika u  Hrvatskoj imaju „hrvatske plaće“ i eventualno honorare, dok istodobno posjeduju ili kupuju  vile, automobile, jahte, „kuće za odmor“ i štošta drugo, kao da u isto vrijeme, cijele dane, rade i u Americi!

Bivši žalosni predsjednik Republike Stjepan Mesić uz ostalo bi možebitno rekao: „Imam, jer sam posudio od prijatelja“. Kad im je trebalo, tako su odgovarali i pok. Milan Bandić i Ivo Sanadar.

Velika većina je bogatstvo stekla na način što su im vile i drugo, darivali otac, majka, brat, sestra ili pak od brata djeca. (Da pukneš od smijeha.)

Kad su se komunisti opraštali od vlasti, prvo su u Saboru (26. travnja 1990.) ukinuli Zakon o prestanku važenja Zakona o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanje nezakonito stečene imovine!

Ukidanje tog  zakona nad zakonima potpisali su: dr. Anđelko Runjić (predsjednik Sabora) te Milan Janus, mr. Mirko Šetina i mr. Zvonimir Novak.

Na taj način zaštitili su opljačkanu imovinu i spriječili potjeru za onima koji su nezakonito stekli sve što se steći dalo.

A danas ne jednom slušamo i čitamo kako baš ti „drugovi i drugarice“ svako malo ističu „brojne“ privilegije hrvatskih branitelja i stradalnika, a u biti radi se o tome da su oni (na vrijeme)  svoj lopovluk dobrano zaštitili i oplodili.

E, sad se također  postavlja pitanje: koliko tih elitnih  pljačkaša i lopova iz bivše Jugoslavije, zahvaljujući i ukidanju ovog zakona i dalje konzumira kriminalnu stečenu imovinu?

Ne, to nažalost  nikada nećemo saznati, baš kao ni tko što sve ima, odnosno koliko je tko opljačkao u vrijeme stvaranja slobodne, samostalne i nezavisne hrvatske države..

Čudno je i neprihvatljivo da Hrvatski sabor donosi brojne zakone i propise, ali ne i onaj koji bi možebitno uzdrmao i neke od naših saborskih zastupnika, župane, gradonačelnike, načelnike, direktore i druge, jer bi ih pitali: koliki su vam prihodi, a kolika vam je imovina?

Neki kažu da se porijeklo imovine može vrlo lako provjeriti, da već postoje mehanizmi, ali  to očito  „nikoga“ ne zanima, čak ni sindikalne čelnike.

Vrana vrani oči ne (kopa) vadi!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika