Podjeli

Dame i gospodo,

Državna organizacija, kao i svaka druga organizacija, ima svoja pravila ponašanja u kojima postoje zaduženja, prava i obveze. Obveza pravosuđa, na primjer, u jednoj državi jest da svojim radom osigurava, možemo reći, miran san svojim građanima.

Za taj miran san i spokojan život građani plaćaju pravosuđe, koje upravo u Hrvatskoj svojim radom služi moćnim korumpiranim strukturama te svjesno nanosi štetu hrvatskim građanima. Nije ni čudo da je kod građana opće-rašireni nadimak za pravosuđe – hrvatsko krivosuđe! Jer, selektivna pravda i zaštita kriminala od strane pravosuđa je općepoznata, kako u Hrvatskoj, tako i u međunarodnim organizacijama i investitorima.

Uhićenja u Zagrebu su krunski primjer zlouporabe zakona i nelegitimnog vladanja netransparentnih centara moći. Pravosudna tijela uhićuju Anu Stavljenić-Rukavinu s optužbom da je namjestila natječaj pri izboru za ravnatelja bolnice Srebrnjak u Zagrebu. Postavljam pitanje – tko je namjestio natječaj za izbor glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića, koji je u ovoj akciji također uhićen? Jer, njegove ga kvalifikacije sigurno nisu izabrale, znači netko je manipulirao; u ovom slučaju je to Andrej Plenković. Hoće li USKOK sada uhititi Andreja Plenkovića za namještanje natječaja za Kazimira Bačića?

O tome da su se adventske kučice dodjeljivale bez natječaja, protivno elementarnoj zdravoj logici, pisalo se čak i u korumpiranom hrvatskom medijskom prostoru. Tako znamo da je recimo jedna tvrtka za 10 kućica, gradu platila 36 tisuća kuna, a samo jednu kučicu je dalje iznajmljivala za 100 tisuća kuna. U ovoj akciji uhićen je jedan od vlasnika tvrtke koji je imao te kriminalne ugovore. Ali, bilo ih je još troje koji su imali identične ugovore. Jedan od njih je sin zagrebačkog moćnika još iz komunističkog vremena, Duška Ljuštine. Postavlja se pitanje – zašto je uhićen jedan, a ostali, koji su radili identične stvari, nisu uhićeni?

Naše pravosuđe ne primjenjuje pravilo pravnih normi, već pravilo ruleta.

U javnom priopćenju USKOK-a govori se da je Bandić primio mito 2020. godine. U normalnom svijetu u trenutku primanja mita pravna država djeluje odmah. No, dame i gospodo, Bandić nije funkcionirao korupcionaški 2020., već dvadeset godina. Ali isto tako je jasno da takav obujam korupcije na tako dugo razdoblje ne može provoditi jedna osoba ili grupa, već je u pitanju, možemo reći, širi društveni koncensus. Od svih vlada u tom razdoblju, do upravljačkih struktura u policiji, u DORH-u i u sudstvu. Ove demagoške, manipulatorske objave o tobožnjim dugogodišnjim praćenjima, kako bi se došlo do dokaza, su bezočne laži.

U današnjem digitalnom vremenu tijek novca je vrlo lako pratiti, tako da priče o kompliciranosti dokazivanja korupcije, i potrebama prisluškivanja telefona, i ugradnji buba – su priče za djecu u predškolskoj dobi.

Ukratko, pravosudna tijela, u suglasju s politikom i medijima, funkcioniraju na način kao da imate portira ispred robne kuće koji mirno gleda kako lopovi neprestano ulaze i kradu robu, i onda svakih nekoliko mjeseci uhvati najmanjeg prijestupnika i kaže: „vidite kako ja štitim imovinu robne kuće!“

Jer, uhićenje Bandićevog vozača korumpirani mediji pokušavaju prikazati kao vrhunac borbe protiv korupcije. Što je s Bandićevim pročelnicima? Direktorima u Holdingu? Sjeća li se itko više stolica u Lisinskom po tisuću Eura, koje je isporučio poduzetnik Šelendić, prijatelj Stipe Mesića i Milana Bandića? Što je s koalicijskim partnerom HDZ-om? HDZ-ov Filipović kaže kako je iznenađen?! On je valjda jedini građanin Zagreba koji je iznenađen korupcijom u Zagrebu, a inače je predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskih šuma za koje postoji bezbroj indicija da natječaje provode kao i Grad Zagreb.

Stvar je vrlo jednostavna. Korupcija, da bi mogla funkcionirati, mora suspendirati redovno funkcioniranje sustava. Jer, u redovnom funkcioniranju običan pojedinac ili poduzetnik nema potrebu nekomu davati mito, kad mu zakon daje pravo koje može ostvariti. To znači, suspenzija zakona je preduvjet za korupciju.

A tu suspenziju netko tolerira, u ovom slučaju pravosuđe. Mogla bih sada dva sata nabrajati slučajeve u kojima pravosuđe tolerira korupciju. Koja je logika određivati istražni zatvor jednom vozaču, koji ionako nema nikakvu moć, a sudionici afere Agrokor, od Todorića, njegova sina do drugih sudionika te afere, nitko od njih nije u istražnom zatvoru.

Vozač može biti samo sitni kotačić i ne može biti nikakav kreator korupcije. U Hrvatskoj će suzbijanje korupcije početi kada pravdi budu privedeni oni koji blokiraju rad pravosuđa, što je par excellence kazneno djelo. Konkretno, Mladen Bajić, Dinko Cvitan, Zlata Hrvoj-Šipek, Ivo Josipović, Andrej Plenković, Vladimir Šeks i ostali moraju odgovarati za kaznena djela prikrivanja korupcije i sprječavanja rada pravosuđa.

Doći će vrijeme polaganja računa i hrvatski će se građani izboriti za ravnopravan status s drugim europskim narodima, te stvoriti pravednu i bogatu Hrvatsku.

Karolina Vidović Krišto


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika