Podjeli

Malo je onih na hrvatskoj političkoj sceni poput Karoline Vidović Krišto. Za nju se slobodno može reći da je beskompromisni borac. Iznimno je obrazovana, stručna i samo i isključivo argumentima  „rastura“ u brojim raspravama u Hrvatskom saboru, gdje je već prepoznatljiva zastupnica. Uvijek se bori s velikom energijom i puno strasti.

Da, to je žena, koja će prema svemu sudeći, imati i iznimnog uspjeha kad relativno brzo osnuje i svoju političku stranku. Već sada se mnogi slažu da tada ništa više u hrvatskoj politici ne će biti isto.

Prvo smo je pitali: što očekuje od predstojećih lokalnih izbora, odnosno može li nakon što se održe, u Hrvatskoj biti bolja politička scena, ili će sve i dalje ostati „kao lani“. Rekla je:

  • Hrvatska počinje politički sazrijevati, i vjerujem da ćemo kroz različita lokalna pozitivna iznenađenja napraviti korak naprijed prema onom cilju koji je neminovan – to su duboke, korijenite promjene u Hrvatskoj.

Nu, kako se vidi, najveća je „gužva“ za mjesto gradonačelnika Grada Zagreba. Tko po Vama ima šanse dazauzme mjesto pok. Milana Bandića?
– Nažalost, uz časne iznimke, one opcije kojima se daje najveće šanse možemo smatratisistemsko-kvalificiranim kandidatima koji će sve učiniti da se korupcionaški karakterzagrebačke uprave ne promijeni i ne dovede u pitanje.

A, jeste li dobro napravili kad ste se odlučili da više ne budete član političke skupine, da
ćete se boriti kao nezavisna zastupnica…?
– Povijest nas uči da ponekad moramo donositi odluke koje na prvi pogled ne izgledajuracionalne, ali koje su jedine moguće i ispravne. Nisam ušla u politiku kako bih bila diopovlaštene političke kaste, već sam ušla u politiku da Hrvatsku promijenimo i učinimodržavom u kojoj svi imaju jednake mogućnosti, pravednom Hrvatskom, onakvom kakva jebila san svih onih generacija koje su se za hrvatsku slobodu borile. Moja odluka je teži put, ali, nadam se i vjerujem, jedini ispravni. Hrvatska treba vjerodostojnu politiku. To, pak, znači politiku čistih računa bez tajnih nagodbi i trgovina. Jer, politika tajnih nagodbi i trgovina služi pojedincima, ali nanosi štetu većini hrvatskih ljudi.

S obzirom da ste tek u prvom mandatu u Hrvatskom saboru, jeste li i koliko zadovoljni
kako ta visoka državna institucija (općenito) funkcionira?
– Naravno da nisam zadovoljna funkcionalnošću Hrvatskog sabora, jer vladari hrvatskogdruštva su onesposobili sve relevantne institucije kako bi svoje nečasne radnje moglinesmetano izvršavati. Kada gledamo parlamente drugih europskih država onda postajemosvjesni koliko je niska funkcionalnost Hrvatskog sabora, a cilj je jasan. Ako ne funkcioniraparlament, onda Vlada može raditi što ju je volja.

U Saboru ste često „na meti“ predsjednika, a poglavito i predsjednika Vlade…?
– Moćnici u Hrvatskoj su navikli da si sami biraju protivnike koje onda mogu zastrašiti,potkupiti ili na bilo koji drugi način ušutkati. Ne spadam u nijednu od tih skupina. Izabrali sume građani, i njima sam odgovorna. Radim prema savjesti, a politički cilj je jasan, i oko njeganema kompromisa, a to je pravedna Hrvatska u kojoj je funkcionalna vladavina prava. Tomnoge nervira, ali će ih još više nervirati. I to je dobro za Hrvatsku. Mi jednostavno moramouspostaviti jednakost svih građana pred zakonom. Trenutačno su u Hrvatskoj moćnici iznadzakona i to je glavni uzročnik naših problema.

A, je li „normalno“ da se recimo predsjednik Vlade na pomalo arogantan, pa ponekad i
bezobrazan način „razračunava“ s pojedinim zastupnicima?
– S obzirom na sociološko okruženje predsjednika Vlade, te njegovu dosadašnju karijeru, to mene čudi. Međutim, to nisu europski standardi. Takvo ponašanje u parlamentima vidimo udržavama istočnije od Hrvatske, ali ne u stabilnim demokratskim državama kojima Hrvatska ubiti pripada.

Nego, gospođo Vidović Krišto, često se priča i piše o cenzuri u medijima. Koliko Vi to osjećate kao saborskazastupnica?
– To osjećam ja, i to osjećaju hrvatski birači. Zato u Hrvatskoj njih čak 55% ne izlazi na izbore.Jer, uloga današnjih medija je da ogade politiku običnom hrvatskom čovjeku, ubiju mu nadu,tezaštite trenutačne političke moćnike. Bez slobodnih i odgovornih medija ne će biti nitipromjena u Hrvatskoj.

Nu, mnogi se žale, osobito na program HRT-a. Kako Vam danas ta medijska kuća izgleda
nakon što ste je napustili?
– Devastirano.

A, kako gledate na hrvatske branitelje? Imaju li oni dostojno mjesto u našem društvu?
– Branitelji su najčasniji dio hrvatskog naroda. Hrvatska je od vladajućih moćnika takoposložena da postoji jedna uska šačica privilegiranih, koja u velikom dijelu potječe izstruktura bivšeg komunističkog režima. S druge strane postoji ogromna većina hrvatskihgrađana koja je obespravljena, i, da apsurd bude veći, financira ovu prvu skupinu. Hrvatskomvladaju ljudi koji su rat gledali na televiziji, te kako 90.-ih nisu imali hrabrosti ni plemenitosti,tako i danas bez ikakve empatije sudjeluju u razgradnji hrvatskog društva. Zato bez promjenau političkom životu ne će biti ni stvarnog društvenog poštovanja prema hrvatskimbraniteljima koje oni zaslužuju. Tu treba dodati da državna politika mora biti takva dahrvatske branitelje što više uključi u aktivni život Hrvatske. Pogledajmo primjere Izraela, gdjenitko ne može imati značajniju društvenu ulogu ako nije bio izraelski vojnik. Zato i jesu takouspješni.

Tko su, po Vama,  ti koji marginaliziraju, prešućuju i „gaze“ ljude koji su najviše dali za
slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu?
-To su vladajuće strukture koje drže sve bitne poluge vlasti, ali tomu se ne trebamo čuditi.Imamo države koje su provele lustraciju, poput Poljske, Mađarske, Češke i Njemačke, i kojezato imaju gospodarski rast i razvijaju se. I imamo Hrvatsku, u kojoj svim moćnicima najednostavan način možete dokazati ili osobnu, ili obiteljsku komunističku pripadnost. Rezultatvidimo.

Rođena ste u Vukovaru. Što Vam danas znači taj grad, ima li on dostojno mjesto i u
odnosu na njegovu suvremenu povijest?
– Naravno da Vukovar nema onaj tretman koji zaslužuje.Jer, nemojmo zaboraviti da je Vukovar tadašnjoj svjetskoj javnosti, poslije pada berlinskogzida, bio doslovno šok. Svijet se zgražao slikom ulaska prljavih, neurednih srpskihterorističkih postrojbi koje su pjevali onu „čuvenu pjesmu o salati i Miloševiću“. Počiniteljitih zločina i njihovi politički predstavnici traže zaborav Vukovara, ali i nastavak jugo-komunističko-klevetničkog tretmana Hrvatske po pitanju NDH, itd. Svakom je jasno dasusjedna Republika Srbija nije prošla svoje suočavanje s prošlošću, što je prvenstveno najvećašteta za same srbijanske građane. Međutim, to hrvatsku državu kao članicu EU i NATO-aobvezuje da djeluje na suočavanju s prošlošću i demokratizaciji naših susjeda. U to svakakospadaju i isplata ratne odštete i iskreno žaljenje zbog ratnih zločina.

Mnogi Vas smatraju, odnosno žele da budete na čelu tzv. desnice. Vidite li se i Vi u
tome?
– Pitanje ideoloških klasificiranja je u Hrvatskoj, naravno, pitanje jedne velike manipulacije.Doista ne znam što je to u Hrvatskoj lijevo, što desno. Sebe smatram, europskim rječnikomrečeno, kršćanskom demokratkinjom. U Hrvatskoj je politička scena umrtvljena, tu uopćenema lijevih i desnih. Hrvatskom politikom dominira jedna osobina, a ta se osobina zovebeskarakternost. Sve je podložno osobnom probitku koji ne mora nužno biti materijalnenaravi, ali pretežito jest materijalne naravi, s jalovom obrazloženjima kako je po srijedinekakav višiinteres. Zasigurno ću se i dalje zalagati za druge standarde u hrvatskoj politici i okupljatihrvatske građane na toj platformi, a ona se zove pravedna Hrvatska.
Pa, zašto onda ne osnujete svoju političku stranku?
– Politička stranka će biti osnovana i pripreme su u tijeku. Baš iz razloga temeljite pripreme i,ako smijem to reći, učenja na greškama raznih političkih sudionika, koji su htjeli učinitipozitivne promjene ali nisu bili dorasli zadatku, taj projekt mora biti ozbiljno pripremljen imora uspjeti. Jer u Hrvatskoj je u principu sve jasno. Imamo Hrvatsku u kojoj postoji jednauska skupina privilegiranih, koja skupa s pravosuđem i medijima kontrolira cijeli narod, tenažalost ključni politički sudionici ne razumiju potrebu današnjeg vremena, te – što izoportunističkog nagodbenjaštva, a što iz političke nedoraslosti – igraju prema pravilimadanašnjih moćnika. Ta nova politička snaga na kojoj radimo će se izboriti za vladavinu pravau Hrvatskoj, a to će rezultirati rješavanjem 80% današnjih političkih problema s kojima smosuočeni. Današnja politička scena vlada putem laži i manipulacija. Citirat ću Evanđelje -istina će nas osloboditi – rekla je na kraju Karolina Vidović Krišto.

Razgovarao: MLADEN PAVKOVIĆ


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika