Podjeli

Pod naslovom u  „Kolu i protokolu“, srpske Novosti donose da je predstavnik grada Luka Korlaet ove godine bio dio državnog protokola. Iduće godine Grad će imati odvojeni protokol! „Naš kritički stav oko Tuđmanovog djela i nasljeđa je poznat i neće se mijenjati“, kazala Sandra Benčić.

„Luka Korlaet položio je vijenac, između ostalog, i na Tuđmanov grob“!

Sadašnji gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević isticao je u intervjuu Novostima u ljeto 2020. da “ljevica mora štititi materijalne interese većine”, ali i da njene pozicije oko identitetskih tema “moraju biti vrlo jasne”. Ipak, zeleno-lijeva platforma Možemo! do sada se primjetno više iskazala u nuđenju inovativnih ekonomskih i upravljačkih politika no što je demonstrirala spremnost da se izravno upusti u sukob s nacionalizmom i bavi pitanjima kao što su ratni zločini i politika sjećanja, u što spada i kult Franje Tuđmana, autokrata uvelike odgovornog za kriminalizaciju države, razaranje ekonomije i rasap društva, proglašenog u Haagu sudionikom udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja i podjele susjedne države. Pa ipak, prošlog tjedna Tomašević je bio u Kninu, mada ove godine na obilježavanju Oluje nisu sudjelovali predstavnici Srba, a dogradonačelnik Luka Korlaet je prilikom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti vijenac na zagrebačkom Mirogoju položio, osim kod Zida boli, Središnjeg križa u Aleji branitelja i na grobnici neidentificiranih žrtava Domovinskog rata, i na Tuđmanovom grobu.

 

Ipak, treba se nadati da je u nekim pitanjima riječ više o nesnalaženju i propustima, no o dosljednom odabiru. Iz Možemo se nisu posebno oglašavali kad je Milanović vratio odličja Branimiru Glavašu, osumnjičenom za teške zločine, kao ni prošlog tjedna, kad je odlikovao Vojnu policiju HVO-a koja je sustavno činila zvjerstva. Koliko god razumljiv odabir šutnje i nesukobljavanja bio, koliko god se oportunije čini razočarati manji broj simpatizera i članova no antagonizirati glasače, takav bi izbor bio moralno neprihvatljiv i ujedno opasan. Dovoljno je pogledati SDP, koji je uvelike tolerirao pa i šutke podupirao politiku prema Srbima, donosio lažljive Deklaracije o Domovinskom ratu i uzdizao Tuđmana – ukratko, izdao većinu ideala ljevice. Uvijek će na horizontu biti neki izbori zbog kojih se neće biti oportuno zamjerati, pa se nameće pitanje kad će doći prikladan trenutak da Možemo odlučno istupi po povijesnim pitanjima.

 

Iz izjave koordinatorice Možemo Sandre Benčić doima se da su u platformi svjesni da je odavanje počasti Tuđmanu bilo pametnije preskočiti.

„Predstavnik Grada je ove godine bio dio državnog protokola. Iduće godine Grad će imati odvojeni protokol. Sigurno će biti drugačiji i primjeren povodu. Naš kritički stav oko Tuđmanovog djela i nasljeđa je poznat i neće se mijenjati. Izrekli smo ga više puta. Smatramo da je odgovoran za mnogo toga što se ne može opravdati činjenicom da je bio ratni predsjednik: kriminalnu privatizaciju, odnos prema srpskoj manjini, ideju o bogaćenju “200 obitelji” dok je velik dio građana bio u izbjeglištvu, na fronti ili živio od 100 maraka mjesečno, gušenje medijskih sloboda, onemogućavanje uspostave demokratski izabrane vlasti u Zagrebu jer nije htio “oporbenu situaciju”, Radio 101, utjecaj na pravosuđe i neprocesuiranje ratnih zločina. Sve su to manifestacije politike čije posljedice osjećamo i danas, pa je zato naš odnos kao stranke prema njegovoj ulozi i vlasti kritičan“ – kaže Benčić za Novosti.

 

Nije mi namjera zagaditi prostor stranica Kamenjara prenoseći ono što kažu mudraci srpskih Novosti, no treba im dati do znanja da njihova netolerancija, antihrvatstvo, detuđmanizacija i trolanje o zločinačkom HDZ-u na čelu s Tuđmanom, mora imati odgovor istim, a po mogućnosti i još ne tolerantnijim aršinom. Demokraciju i medijske slobode treba koristiti do krajnjih granica moguće utuživosti i plesati na rubu noža, baš kako to i oni čine. SNV srpskim Novostima iz svog buđeta, koji je namijenjen njegovanju kulture manjinskih Srba u Hrvatskoj, dotira godišnje više od 3,5 milijuna „ustaških“ kuna, koje su u 99% slučajeva iskorištene za njegovanje nekulture, mržnje, netrpeljivosti i razaranje svakog oblika demokratske tolerancije i uključivosti. Špranca je poznata! Na meti je HDZ bio on Tuđmanov ili bilo čiji drugi, bez obzira što je i ovaj HDZ odgovoran što novinari srpskih Novosti redovito primaju „ustaške kune“ kao nagradu za rušenje svega hrvatskog. Za razliku od njih, Kamenjar i mnogi drugi hrvatski konzervativni portali ne dobivaju ni jednu jedinu kunu.

Mudraci iz Novosti su moralni arbitri, a Milorad Pupavac im udara Dragačevački ritam, zaštićen štitom vlasti, baš kao kakav medo, koji hoda po ruralnoj Hrvatskoj objašnjavajući svom narodu smrtnu ugrozu srpske nejači u Tuđmanovoj državi! Pupovac redovito šalje poruku; „Plenković me treba i ne može mi ništa“! Kada ne govori Pupavac, govore njegovi trbuhozborci u srpskim Novostima za tri i pol milijuna razloga godišnje!

U ovom trenutku imali su slinu potrebu očitati bukvicu Tomaševići i Korlaetu, koji je maltene ispao veleizdajnik srpskih memoranduma, jer se drznuo položiti vijenac na Tuđmanov grob i to još o obljetnici zločinačke Oluje. Moralna prodika srpskih Novosti urodila je plodom, pa je savijest Sandre Benčić  podsjetila na zakletvu Titu „računajte na nas“! Ona je promptno u teškoj duhovnoj katarzi svečano obećala Novostima da se nagodinu više ne smije ponoviti takva veleizdajnička sramota. Kada bi Tomaševićev pas Boško Buha razumio o kakvoj se tu veleizdaji radi, umjesto ustaški bunker, raznio bi samog sebe kao bombaš samoubojica od silne sramote što se njegovi vlasnici ulaguju fašisti Tuđmanu. Srpske Novosti zapravo prijeteći poručuju TT-jcu da nema skretanja s Titovog puta, osobito ne desno, jer u protivnom će ostati bez podrške više od 50 tisuća zagrebačkih Srba, pedera, lezbijki i svih rodno ravnopravnih pod duginim bojama, kojima su obasjali hrvatsku metropolu.

 

Svojevremeno je Škoro cmizdrio da ga razvlače po blatu, a danas pred našim očima bijesni bratoubilački rat u Domovinskom pokretu i međusobno razvlačenje po blatu, kakvo ne bi mogao smisliti ni udbaški novinar Kazimir Mikašek-Kazo? Taj scenarij i ta režija ne bi uspjela ni Alfred Hitchcocku ni Agati Christi zajedno!? Da bi se takav scenarij napisao i dogodio, potrebno je svakako više vremena i sve se znalo već prije izbora za gradonačelnika Zagreba. U taj treći poraz Škoro je gurnut tek nakon preminuća Milana Bandića i osnovna mu je zadaća bila oteti glasove Davoru Filipoviću i naštetiti HDZ-u! Danas, kada se Škoro posipa pepelom i ispričava se naciji zbog rušenja Kolinde Grabar Kitarović i cipelarenja Plenkovića, mogao je to i elegantnije odigrati odustajanjem od nemoguće utrke za gradonačelnika Zagreba i otvoreno podržati Davora Filipovića, koji bi u tom slučaju bez problema ušao u drugi krug zagrebačkih izbora, a tada, uz iskrenu pomoć HDZ-a i jake infrastrukture mogao je biti vrlo konkurentan. Da je Škoro to učinio, danas se ne bi morao nikome ispričavati ni ispovijedati. Da je to učinio, Davor Filipović sigurno bi ušao u drugi krug, a sastav gradske skupštine Zagreba danas bi bio sasvim drugačiji i Tomašević ne bi imao apsolutnu vlast u Zagrebu. Za razliku od Škore i pametnjakovića u DP-u, Joško Klisović im je očitao lekciju kako se igra za Tomislava Tomaševića. Dakle, Škoro je odgovoran za uzlet Možemo, Škoro je odgovoran za Milanovićevo osvajanje Pantovčaka, Škoro je bitno odgovoran što je Pupovac danas u poziciji moći, pa putem svojih Novosti prekomjerno granatira Republiku Hrvatsku, Tuđmana i HDZ kada god im to padne napamet. I onako usput, reketare Tomaševića, drže mu moralne prodike i podsjećaju ga na zakletvu Titu, kao u ovom zadnjem veleumnom tekstu.

 

Danas se dvije frakcije u Domovinskom pokretu natječu tko će se prvi umiliti HDZ-u? Plenkovićeva većina ne smije pasti, jer ako padne, što bi izazvalo prijevremene izbore, gotovo nitko iz DP-a više ne bi vidio saborske fotelja. Treba ih grijati još barem tri godine za dobre pare, a onda će im te fotelje osigurati dobro grijanu saborsku mirovinu. U HDZ-u licitiraju i važu, je li im važniji Škoro ili Radić, a ne razmišljaju da će iza ovog razvlačenja po blatu i bratoubilačkog rata u DP-u ostati samo blato i ništa više.

Kazimir Mikašek-Kazo


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika