Podjeli

U Hrvatskoj su mnogi komentirali pjevanje „Bojne Čavoglave“  i „Sude mi“ u Crnoj gori poslije pobjede velikosrpske opcije u toj državi. U najnovijem  Hrvatskom tjedniku od 10. rujna 2020. to je učinio i sjajni Damir Pešorda:

U Crnoj Gori pjevaju Thompsona i Škoru, Čavoglave i  Sude mi. Pristaše crnogorske neovisnosti o Srbiji i Srbima  hrvatskim domoljubnim pjesmama suprotstavljaju se provali srpskog nacionalizma i četništva koji se valjaju ulicama crnogorskih gradova nakon što je na netom proteklim izborima tijesno pobijedila prosrpska oporba. Stanoviti Juraj Filipović u Večernjem listu piše: ”Crnogorski desničari održali skup pred srpskom crkvom…” Nakon komentara ogorčenih čitatelja Večernji   je promijenio naslov u ”Pristaše Mile Đukanovića održali skup pred srpskom crkvom…” Zanimljivo rezonira taj Filipović: kad Crnogorci sred Cetinja mašu crnogorskim zastavama i pjevaju hrvatske pjesme – to je desničarenje i nacionalizam; kada pak istom tom Crnom Gorom defiliraju četnici sa srpskim zastavama – to je valjda nešto napredno, poziv na toleranciju i suživot. Mora da je neko čudno veselje obuzelo i njega. Kao da ga je duhovno udomio crnogorski do jučer oporbeni lider, četnički vojvoda Andrija Mandić. 

https://hrvatskonebo.org/2020/09/10/damir-pesorda-veselje-se-siri-na-sve-strane/

Ismijao je novinara Večernjeg lista i ponovo pokazao koliko je težak položaj novinara u RH.

Kako to?

Pa nemoguće je biti novinar u takvim novinama a da nisi svjestan koliko je glupo ono što je napisao ovaj iz Večernjeg.

Ali taj novinar, ili njegov urednik znaju što od njih očekuje srpsko-hrvatska koalicija na vlasti u RH, pa pišu prema tome što moraju pisati.

Naravno ima i novinara koji nisu takvi.

Ono što je posebno zanimljivo vidjeli smo u jučerašnjoj „Bujici“. Vidjelo se da su snimke pjevanja hrvatskih pjesama u Crnoj Gori snimane na različitim mjestima (vidjeli se da je tih mjesta bilo puno) i u različitim djelovima dana.

Crnogorski književnik Milorad Popović je komentirao kako je to ‘znak očaja, nemoći i frustracije i bijesa’.

Mislim da je to i mnogo više. „Bojna Čavoglave“ je pjesma koja je srpskim fašističkim agresorima ledila krv u žilama, Ta pjesma im je najavila kako će na kraju od njih nastati ono što im je Slobodan Milošević i rekao poslije „Oluje“ – ZEČEVI. To je pjesma koja im ledi krv u žilama i danas, a to itekako dobro znaju srpske sluge iz srpsko-hrvatske koalicije na vlasti u RH i zato od nastanka Memoranduma SANU 2 koji dosljedno sprovode stalno napadaju „Bojnu“, HOS-ovce, ZDS. Pjevajuči „Bojnu Čavoglave“ Crnogorci su poručili Srbima da ih na kraju čeka ono što su već doživjeli u Hrvatskoj.

Zapravo, to nije zabrinulo samo vlasti u Beogradu. Možda je još više zabrinulo ove u Zagrebu, jer njihova uloga onih koji poslije velike hrvatske pobjede postaju pokorne sluge pobjeđenih tj. zečeva je nešto najodvratnije do sada viđeno u povijesti.

Da, raduje me što je i takva poruka koju su Crnogorci poslali hrvatskim vlastima.

Vjerojatno se pitate kakve to ima veze s naslovom ovog teksta. Zapravo meni je posebno drago ono o čemu je Popović govorio, a što sam potpuno zaboravio, ako sam uopće i znao. Naime, Popović kaže:

Ja sam dva, tri puta dolazio ilegalno iz Zagreba u Crnu Goru i devedesetih jer sam ’91. godine morao pobjeći, KOS me pokušao ubiti dva puta… I tada su se u cetinjskim kafićima dvije pjesme često čule, jedna je bila ‘Poljem se čuje miris ljiljana’ i to je bila pjesma obrane Sarajeva, a druga pjesma je bila ‘Čavoglave’ od Thompsona!

Da, to je zapravo ono zbog čega sam vam pisao i o Mladenu Lomparu koji je u to vrijeme bio u Crnoj Gori i Dragu Kastratoviću koji je bio u Hrvatskoj. I tada su pjevajuči Čavoglave Crnogorci nisu samo davali potporu nama već i najavljivali slobodnu Crnu Goru. To je poruka i sada kada im izgleda da tu slobodu gube. Kako je „Bujica“ opisana na portalu narod.hr u Prilogu dajem taj tekst.

Ako pogledate komenrare na portalu očito je kako skoro svi itekako dobro znaju da je u RH na vlasti Srpsko-hrvatska koalicija i da joj je na čelu Pupovac, pa je nazivaju i „četnička koalicija“.

Evo jednog komentara

Branimir • 22 minutes ago

Glavni jurišnici velikosrpske politike su u vrhu hrvatske vlasti a vode ih dva prava velikosrbina ZopaH i AHdpey koji dosljedno nastavljaju realizaciju programa Memoranduma 2 SANU. Ako vi Crnogorci mislite da će oni reagirati na novu velikosrpsku agresiju u “regijonu” onda se gadno varate.

Zapravo čitatelji upozoravaju da, što se Hrvatske tiče, nisu ista vremena u kojima su pjevali Čavoglave.

Onda je bio na vlasti Tuđman, a to je posve drugačija priča, zar ne?

Josip Pečarić

PRILOG

MILORAD POPOVIĆ: ‘VELIKOSRPSKA POLITIKA NASTOJI UNIŠTITI CRNOGORSKU DRŽAVU – EU ŽMIRI PRED OČIGLEDNIM DJELIMA AGRESIJE, A ZAGREB NE PERCIPIRA PROBLEME’

Cilj Srbije je da unište crnogorsku naciju, ako nas Zapad žrtvuje, borit ćemo se – izjavio je u razgovoru za Bujicu Z1 televizije Milorad Popović, predsjednik Crnogorskog društva nezavisnih književnika. S dobitnikom Njegoševe nagrade, koji je tijekom agresije na Hrvatsku bio u egzilu u Zagrebu, razgovarala je novinarka Andrea Jelena Barešić: – Srpska pravoslavna crkva bila je jedan od glavnih mobilizatora velikosrpskog biračkog tijela na izborima u Crnoj Gori, a oni koji danas mašu četničkim zastavama i sa trobojkama slave pobjedu, ta politika granatirala je Dubrovnik!

> Dr. sc. Feldman za Narod.hr o izborima u Crnoj Gori: ‘Vučić je pravi pobjednik ovih izbora, upitna je proeuropska budućnost zemlje’

> (VIDEO) Crnogorci iskazuju nezadovoljstvo dolaskom velikosrpske opcije na vlast: ‘Sude mi’ i ‘Čavoglave’ ore se Cetinjem

> Crnogorski književnik Milorad Popović: ‘Srpsko-ruske snage planiraju od Crne Gore napraviti novu Republiku Srpsku’

> Miro Bulj: ‘Na vlast u Crnoj Gori dolazi četnički vojvoda Andrija Mandić’

“Onaj dio Crne Gore koji se tome odupirao, pjevao je na mitinzima Liberlanog saveza ‘Sa Lovćena vila kliče, oprosti nam Dubrovniče’. Ja sam napisao otvoreno pismo Momiru Bulatoviću 1. rujna 1991. godine, kada je ta armada krenula na na Dubrovnik i rekao da to nije crnogorski rat, da je to rat za tuđe interese i da ćemo se mi osramotiti u tom ratu,” izjavio je ugledni književnik i dodao: “Razumijem Hrvate koji su ogorčeni na tu agresiju, koja nije imala nikakav povod. Crna Gora je ipak, ne samo formalno, nego i spoznajno, shvatila svu pogubnost i nepravednost te agresije! Čak i Đukanović, što god u njemu mislili, on se dva puta ispričao…

O pjevanju Thompsonove Bojna Čavoglave u Crnoj Gori

Komentirao je i mlade Crnogorke i Crnogorce koji na okupljanjima u Cetinju pjevaju Škorin hit ‘Sude mi’ i Thompsonovu ‘Bojnu Čavoglave’: – To je s jedne strane i znak očaja, nemoći i frustracije i bijesa. Ja sam dva, tri puta dolazio ilegalno iz Zagreba u Crnu Goru i devedesetih jer sam ’91. godine morao pobjeći, KOS me pokušao ubiti dva puta… I tada su se u cetinjskim kafićima dvije pjesme često čule, jedna je bila ‘Poljem se čuje miris ljiljana’ i to je bila pjesma obrane Sarajeva, a druga pjesma je bila ‘Čavoglave’ od Thompsona! To je bio jedan vid inata.

O dva cilja promjene vlasti

Ovdje su u sukobu dva pogleda na svijet, dvije ideologije, dva svjetonazora – nastavio je Popović o trenutačnoj, napetoj situaciji u Crnoj Gori: – Velikosrpska politika u kontinuitetu, najmanje 112 godina, od bombaške afere 1907. godine pa preko 1918. do 1989. ima neprestanu želju i ambiciju uništiti crnogorsku državu i nacionalnost. Ova promjena vlasti ima dva strateška cilja: jedan je uništenje crnogorske nacije i svih njenih atributa kao što su crkva, jezik i povijesna tradicija, a drugi cilj je da Crna Gora s vremenom izađe iz NATO pakta. Oni sada nominalno govore da oni u to neće dirati, ali to je njihov strateški cilj.

O ratnoj propagandi srbijanskih medija

Popović je otvoreno optužio beogradske medije za pripremu agresije na Crnu Goru: – Tko god je posljednjih mjesec dana pratio beogradske medije, mogao se uvjeriti da je to jedna agresivna, ratna propaganda! Po svim definicijama ratne propagande i režimski i antirežimski mediji u Srbiji su na najbrutalniji način sotonizirali Crnu Goru, crnogorsko rukovodstvo i naš prozapadni put. Čak su nekoliko dana uoči izbora organizirali tzv. autolitije iz Beograda do crnogorske granice, koje je predvodio sin Aleksandra Vučića!

“Srbi Crnogorce smatraju dijelom srpskog nacionalnog korpusa,” kaže Popović: ”Kod nas se, prije svega, radi o borbi za opstanak jedne malobrojne, povijesne nacije, koja je preživjela tursku okupaciju i sve okupacije u 20. stoljeću… Crnogorskoj naciji prijeti sudbina krimskih Tatara ili nekih malih, domorodačkih etničkih skupina u Latinskoj Americi!”

O odnosu EU prema Crnoj Gori

Vodeći crnogorski književnik razočaran je u ponašanje Bruxellesa: – Nažalost, događa se, po tko zna koji put u zadnjih sto godina da europske zemlje, zemlje parlamentarne demokracije, žmire pred očiglednim aktima agresije!

Kritičan je i prema kontroverznom Dritanu Abazoviću, čelniku URE, koji zbog zaslijepljenosti mržnjom prema Mili Đukanoviću, otvoreno koketira s velikosrbima: – URA je osmišljena kao pontonski most da bi crnogorskim i proeuropskim glasovima, donijela velikosrbima većinu.

O raskolu među Hrvatima

Prokomentirao je i raskol do kojeg je došlo među Hrvatima, zbog čega Hrvatska građanska inicijativa nije dobila zastupnika u Skupštini, a upravo je taj glas nedostajao da se spriječi formiranje velikosrpske koalicije u Crnoj Gori. Tzv. Hrvatska reformska stranka formirana je mjesec dana pred izbore, a sumnja se kako iza nje stoje beogradske službe, povezane s bivšim jugoslavenskim paraobavještajnim podzemljem: – Ja nemam insajderske dokaze o tome je li taj Marić, koji je bio zrakoplovni major JNA, agent KOS-a, ali način na koji je stvorena ta stranka, na čijoj listi nije bilo ni 20 posto Hrvata i činjenica da su uzeli upravo toliko glasova, koliko je trebalo HGI-u, doveli su do situacije da odlučuju o izbornom pobjedniku. To je bio taj glas, koji je trebao prozapadnoj većini.

O pretenzijama na hrvatski teritorij i Prevlaku

Milorad Popović upozorava da velikosrbi već demonstriraju nove pretenzije prema hrvatskom teritoriju: – Jedan od zastupnika, koji su dio nove većine, već je potegao pitanje Prevlake! Cilj onih koji su sad pobijedili je da Crna Gora bude srpska država, da bude nova “Republika Srpska” i u toj ideologiji nema mjesta za sve koji nisu sprske nacionalnosti.

Popović se prisjetio i ratnih vremena, kada je bio politički emigrant u Zagrebu: – Rat je jedno posebno vrijeme, u svakom pogledu. U jednom sam romanu napisao nešto o tim prvim ratnim godinama u Zagrebu. Još prije rata imao sam vrlo žive kontakte s disidentskim krugom oko Vlade Gotovca, Marka Veselice, Dade Horvatića… Čak smo u okviru Književne općine Cetinje, prvi objavili Gotovčeve pjesme, koje su tadašnje komunističke vlasti zabranile. Ti su dojmovi u svakom pogledu, bogati i neobični. U Zagrebu sam imao mnogo prijatelja koji, nažalost, više nisu živi, a jako su dobro poznavali crnogorske prilike i bili su zainteresirani za Crnu Goru. Danas to više nije slučaj… Politika i život više su se okrenuli prema Bruxellesu, tako da mislim da su znanja o Crnoj Gori, vrlo oskudna i periferna. U zagrebačkim političkim krugovima ne percipira se u dovoljnoj mjeri značaj crnogorskog pitanja…

O napadima na Hrvate i Bošnjake u Crnoj Gori

O napadima na Hrvate i Bošnjake u Crnoj Gori, Popović je rekao: – U pitanju je jedan klerofašizam, koji ima svoj kontinuitet. Od vremena antibirokratske revolucije u toj ideološkoj matrici se ništa nije mijenjalo. Može se čak reći da je ona sad postala opskurnija jer je dobila iracionalnost i emotivnu klerikalnu dubinu, za razliku od drugih nacija i nacionalnosti, ideologija. Nacionalizmi imaju svoje cikluse, međutim, kada je u pitanju srpski nacionalizam, on je trajan! On traje u kontinuitetu… Nesumnjivo da to što se dogodilo, možda i nije programirano, ali ono izvire iz duha tog mišljenja.

O mogućoj eskalaciji sukoba

Mogućnost eskalacije sukoba i građanskog rata u Crnoj Gori, nije isključena: – To je jedno ozbiljno pitanje. Velikosrpska ideologija uvijek hoće sve i hoće do kraja. Oni nikada nisu htjeli konsenzus. Njihov cilj nije da se pogađaju s Crnogorcima, njihov cilj je da unište crnogorsku naciju! U tom slučaju, mi se nećemo dati, mi ćemo se boriti! Borili smo se protiv velikih imperija i ja ne znam kako će se to odvijati… Jedini način da se spriječi neki mračni scenarij u Crnoj Gori je da demokratski svijet, zemlje od kojih Srbija prije svega ekonomski zavisi, da poštuju demokratska, nacionalana i politička prava onih ljudi koji se izjašnjavaju kao Crnogorci. Ako budemo žrtvovani zbog nečega, zbog nečijih tzv. viših interesa, onda su svi scenariji mogući.

Ante Prkačin: “U našem susjedstvu događaju se tako značajne stvari, a mi ne reagiramo”

Situaciju u Crnoj Gori, u studiju Bujice prokomentirao je i general HOS-a i saborski zastupnik Domovinskog pokreta, Ante Prkačin, koji je zbog političke krize u susjednoj državi, sazvao izvanrednu press konferenciju u zgradi Hrvatskog državnog sabora: – Da smo na vrijeme otvorili problem Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj i dopustili registraciju Hrvatske pravoslavne crkve, danas bi stanje u Crnoj Gori bilo potpuno drukčije.

Isto tako, Prkačin smatra da je “Plenkovićev HDZ umjesto Pupovčeva SDSS-a za strateškog partnera trebao izabrati Domovinski pokret – pa rezultati izbora ne bi bili ovakvi, jer bi Zagreb, u tom slučaju, pomogao Hrvatskoj građanskoj inicijativi da dobije zastupnika, a velikosrpski blok bi tada izgubio“.

Nositelja liste tzv. Hrvatske reformske stranke Crne Gore, koja je na izborima odradila posao za Beograd, Prkačin u Bujici nije nimalo štedio: – Taj major, taj smrdljivac, ma kakav Hrvat?! To je neki jeftinokupljenik! To je mentalna smlata. Čovjek koji se 27 dana prije izbora pojavi s jasnim ciljem i nažalost, to im prođe.

Nedopustivo je da Hrvatska ne zna što se događa u Crnoj Gori – smatra Prkačin: – U našem susjedstvu događaju se tako značajne stvari, a mi ne reagiramo!

“To je jedno nevjerojatno sljepilo,” nastavio je: “Tko zna povijest i tko osjeti bilo svoga naroda, tko poznaje svoga neprijatelja, lako procijeni šta će se dogoditi. Ja sam velikosrpstvo i posebno taj segment SPC-a, upoznao dosta dobro…”

Posebnu poruku general je uputio Dritanu Abazoviću, čelniku koalicije ‘Crno na bijelo’, koja podupire velikosrpske snage: – Taj nesretni Dritan! Mogao bih shvatiti njegov otpor, da ne kažem gnjev, prema Milu Đukanoviću, ali moj Dritane, da ti je Milo takav kakvim ga ti opisuješ, ne biste vi dobili izbore u Crnoj Gori!

“Da je Milo primijenio hrvatski model, gdje Srbi mogu imati 12 glasova da ih trojica uđu u parlament, a u Crnoj Gori su Hrvati morali imati 0,35 posto da bi ušli,” nastavio je svoju poruku za Abazovića general HOS-a: “Ipak postoji nekakva granica, nekakav cenzus… Ispada da je Milo blagonakloniji prema oporbi, nego li su to negdje drugdje…”

Ante Prkačin smatra da je Dritan Abazović nepouzdan: – Čovjeku se ne može vjerovati! Ne može mu vjerovati Milo, ali ne mogu mu vjerovati ni ovi njegovi, ta će koalicija brzo puknuti…

General je naročito razočaran “neznanjem novinara, ali i političara u Zagrebu”, kada je u pitanju Crna Gora: – Nitko u Hrvatskoj ne zna što se zapravo događa i koju su težinu imali izbori u Crnoj Gori, kojom smo lakoćom doveli u vrlo težak položaj sjajnog saveznika. Bolje i korektnije odnose imamo sa Crnom Gorom nego li s katoličkom Slovenijom, nego li s bratskom, ali nesretnom i izgubljenom BIH, o Srbiji da ne govorimo, bolje odnosi nego s Mađarskom i Italijom. I onda u toj državi dopustiti tako nešto?!

https://narod.hr/svijet/video-milorad-popovic-velikosrpska-politika-nastoji-unistiti-crnogorsku-drzavu-eu-zmiri-pred-ociglednim-djelima-agresije-a-zagreb-ne-percipira-probleme

CIJELU EMISIJU POGLEDAJTE OVDJE:

https://youtu.be/0Vqdc7Y2PE4

Josip Pecarić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika