Podjeli

Od uručivanja Odluke podrške Stranke umirovljenika (SU) predsjedničkom kandidatu Zoranu Milanoviću za novi petogodišnji mandat, osim bezrezervne podrške jednih, ne prestaju ni propitivanja drugih, novinari, kolumnisti i građani na društvenim mrežama pitaju – kakvu to korist umirovljenici mogu imati od predsjednika države Zorana Milanovića.

Najčešća primjedba je da predsjednik Milanović nema ovlasti niti alate da pomogne umirovljenicima, a to čudi, barem od kolumnista i analitičara političkih zbivanja, koji bi trebali imati određenu širinu političkog pogleda. Naime, takvo pitanje omalovažava i funkciju predsjednika države i Stranku umirovljenika, koja će za par mjeseci slaviti 25 godina svog kontinuiranog djelovanja.

Istina, Hrvatska nema predsjednički sustav, u kojem predsjednik republike može sam biti nositelj izvršne vlasti (SAD), niti polupredsjednički (Francuska) kakav je imala do 2.000 godine, kada je predsjednik bio Franjo Tuđman, već je izvršna vlast u rukama Vlade RH, ali ta činjenica ne znači da se glas predsjednika države ne čuje.

Glas s Pantovčaka je važan u poticanju, kontroli i usmjeravanju sveukupne državne vlasti, te je predsjednik odgovoran  za redovito i usklađeno djelovanje društva u cjelini.

Predsjednik SU Lazar Grujić zato pita analitičare društva zar ne vide i ne uvažavaju činjenicu da su hrvatski umirovljenici na dnu Europske unije po životnom standardu, da je ogromna većina njih po kriterijima EU u zoni siromaštva, te da Andrej Plenković i njegovi ministri ne pokazuju ni deklaratorni interes da se taj problem riješi.

Ustvrdio je dalje da je jedini način njihovoj stranci da digne glas preko institucije predsjednika države „protiv nerada Vlade i ekonomskog maltretiranja oko 750.000 umirovljenika, od njih ukupno 1.2 milijuna“.

„Pozivam sve ozbiljne komentatore da se upitaju, jesmo li mi obične lude koje se nude za podršku čovjeku s manjim ovlastima, umjesto onima koji drže novce?  Zar ne uviđaju činjenicu da Vlada ni ranije ni tijekom posljednjih izbornih kampanja nije prihvatila naše prijedloge, nije izgrađeno obećanih 20 domova za umirovljenike, te da ne pokazuje ni najmanje naznake da će ostvariti svoja vlastita obećanja o podizanju prosječnih mirovina sa 40 na 60 posto prosječnih plaća“, rekao je Grujić.

Osim što takvi kritičari svojim pisanjem omalovažavaju Stranku umirovljenika oni omalovažavaju i kandidata Zorana Milanovića, koji je po anketama kontinuirano najpopularniji političar u državi, a težinu legitimiteta daje mu izravni izbor na općim i tajnim izborima.

„Riječ je o predsjedniku s karakterom, koji hoće i zna reći, a koji nije uprljan kriminalom“ zaključio je Grujić i predložio komentatorima da se upitaju što će umirovljenici dobiti od HSU-a i HDZ-a, kao  koalicijskih partnera, osim što je HSU dobio pojedinačne privilegije, mjesto jednog saborskog zastupnika i državnog tajnika.

Foto: Ured predsjednika Filip Glas

Za Stranku umirovljenika glasnogovornica Vesna Horvat