Podjeli

Zahvaljujem, poštovani

Ono što oporba u svom sazivu uporno ponavlja, a i potvrdila je i ovih dana Sigurnosno obavještajna agencija, koja je ovih dana javno objavila svoje osmo Izvješće, koje se odnosi na prethodno godinu.

Među brojnim sigurnosnim prijetnjama kojima je Hrvatska izložena analitičari SOE izdvojili su i korupciju u postupcima javne nabave koja se financira Europskim fondom. Rizicima korupcije posebno je izloženo područje javnih natječaja i nabava. Tako se bilježi prilagođavanje i namještanje uvjeta natječaja, poništavanje unaprijed dogovorenih podizvođača radova, povećanje cijena radova, udruživanje u kartele i slično. Osobito, značajne posljedice mogu imati pokušaji koruptivnih utjecaja na procese donošenja odluka, odnosno na one, a kojima se donose odluke od javnog interesa kao i na pravosudne, gospodarske i druge procese navedeno je u spomenutom Izvješću. Drugim riječima, korupcija prema lanjskim podacima ozbiljno nagriza dijelove hrvatskog društva, kao što je isticanju ranijim Izvješćima suzbijanja korupcije u RH., primarno se bave specijalizirana tijela policije i državnog odvjetništva, a radi se o državnim tijelima koja provode kazneni postupak uz sudove koja su zasebna grana vlasti. Odnosno, prikupljaju dokaze za kaznene postupke sukladno svojim zakonskim ovlastima..

Dakle, SOA drugim nadležnim državnim tijelima u suzbijanju korupcije može pomoći svojim informacijama i operativno analitičkim sposobnostima, osobito kada pojedini slučaj korupcije može utjecati na nacionalnu sigurnost. SOA sudjeluje i u aktivnostima unutar sustava suzbijanja pranja novca i financiranja terorizma, kao i u ostalim segmentima SOA se u navedene akcije uključuje ukoliko drugim nadležnim tijelima je potrebna njihova obavještana potpora, odnosno ukoliko su sposobnosti nadležnosti SOE potrebne drugim nadležnim tijelima u rješavanju pojedinih predmeta. Osobito je značajno u postupcima sumnje financiranja terorizma. Pojedini ulagači i kriminalne skupine iz republike Hrvatske i drugih država netransparentno ili nezakonito stečen kapital žele plasirati u legalne financijske tokove,pri čemu se koriste različitim oblicima pranja novca.

Korupcija u javnom i državnom sektoru ima negativne posljedice na sve segmente društva, a uzrokuje štetu za javne financije, državni proračun, gospodarstvo i gospodarski razvoj. Koruptivno djelovanje povezano je gotovo sa svim oblicima gospodarskog kriminala. Potencijalnim koruptivno rizicima izloženo je i provođenje mjera  pomoći gospodarstvu ugroženom posljedicama krize, koju obuhvaćaju financijske potpore, te subvencioniranje kredita, osiguravaju se iz samog državnog proračuna, ali i iz europskih fondova.

U ovom kontekstu, u velikom broju europskih država, ali i u republici Hrvatskoj zabilježeni su pokušaji korištenja zdravstvene i gospodarske krize uzrokovane pandemijom COVID 19, za stjecanje nezakonitih prihoda.

Manjak, zaštitne opreme i sredstava na početku pandemije uzrokovao je nabavu roba, alternativnim kanalima, što je otvorilo mogućnost za različite manipulacije i djelovanja pojedinaca i tvrtki s ciljem stjecanja protupravnih prihoda.

Koruptivnim rizicima, osobito su izloženi procesi donošenja odluka i upravljanja sredstavima u kojima nisu izgrađeni učinkoviti kontrolni mehanizmi, i o tome smo govorili u ovom visokom tijelu.

A ja, bi svemu dodala dok je naš premijer odavno fokusiran na kampanju, europski tužitelji ipak su fokusirani na istrage, pa ne treba zaboraviti da je među najistaknutijim predmetima u kojim se istražuju prevare, sredstvima europskih fondova ipak onaj s bivšom ministricom Žalac i on je tek jedan od brojnih kamenčića koji žuljaju premijera. Na sudu je i predmet Rimac koja najavljuje da će se osloboditi istinom. Kakva god njezina istina bila poznato je i da ona planira na klupu kao svjedoka pozvati premijera Plenkovića, koji bi ondje trebao reći ponešto o svojim kontaktima s bivšom državom tajnicom, na temu vjetroelektrana, o čemu će na sudu kad Rimac progovori i glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek, koja će također biti pozvana u svojstvu svjedoka imati nešto za reći. Na sudu bi uskoro mogao biti i bivši ministar graditeljstva Darko Horvat, a svoju verziju priče trebao bi otkriti i bivši ministar Josip Aladrović.

Zaključno, mogu samo reći da korupcija u Hrvatskoj definitivno jeste, najveći problem u RH.

Zahvaljujem.

Ružica Vukovac


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika