Podjeli

Naslov ovog teksta su riječi ministra znanosti dr. sc. Radovana Fuchsa:

Jutarnji list – Fuchs: ‘Profesor radi do 76. godine? Dajte, mili brate, da više netko od mlađih krene naprijed!‘

Podsjetit ću na moje PISMO DEKANU I FAKULTETSKOM VIJEĆU GRAFIČKOG FAKULTETA:

https://bezcenzure.hr/vlad/pismo-dekanu-i-fakultetskom-vijecu-grafickog-fakulteta/

U njemu sam komentirao  riječi bivšeg rektora Damira Borasa:

U svakom slučaju, kao profesor emeritus, za što će me predložiti sljedeći rektor jer zadovoljavam sve uvjete, sigurno ću razmisliti kako da iskoristim svoje znanstveno znanje.

To je izjavio u tekstu:

NIŠTA OD MIROVINE?

Grafički fakultet traži profesora, a natječaj kao da je pisan po Borasovoj mjeri: ‘Želim iskoristiti svoje znanje‘

Radno mjesto profesora financirat će se iz vlastitih sredstava Grafičkog fakulteta, a radi se o 4500 kuna

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/graficki-fakultet-trazi-profesora-a-natjecaj-kao-da-je-pisan-po-borasovoj-mjeri-zelim-iskoristiti-svoje-znanje-15249278

Već u naslovu vidi se da se u tekstu govori o RADNOM MJESTU koje se financira iz sredstava fakulteta.

A na to se i odnose riječi ministra Fuchsa:

U raspravi o dobnoj granici za odlazak u mirovinu profesora, ministar je izjavio: “Hoće li netko raditi na državnom proračunu iznad 70-e ili neće? Ako trebaju te predavače, onda ih mogu platiti na temelju održanog predavanja i ugovora o djelu. To nitko ne zabranjuje visokim učilištima, ali da netko radi do 76. godine, kakav smo imali slučaj pa je otišao u mirovinu ove godine… Dajte, molim vas, mili brate, da više netko od mlađih krene naprijed! A ne da smo toliko nezamjenjivi. Ja prvi nisam”, poručio je Fuchs. U raspravi o dobnoj granici za odlazak u mirovinu profesora, ministar je izjavio: “Hoće li netko raditi na državnom proračunu iznad 70-e ili neće? Ako trebaju te predavače, onda ih mogu platiti na temelju održanog predavanja i ugovora o djelu. To nitko ne zabranjuje visokim učilištima, ali da netko radi do 76. godine, kakav smo imali slučaj pa je otišao u mirovinu ove godine… Dajte, molim vas, mili brate, da više netko od mlađih krene naprijed! A ne da smo toliko nezamjenjivi. Ja prvi nisam”, poručio je Fuchs.

U raspravi o dobnoj granici za odlazak u mirovinu profesora, ministar je izjavio: “Hoće li netko raditi na državnom proračunu iznad 70-e ili neće? Ako trebaju te predavače, onda ih mogu platiti na temelju održanog predavanja i ugovora o djelu. To nitko ne zabranjuje visokim učilištima, ali da netko radi do 76. godine, kakav smo imali slučaj pa je otišao u mirovinu ove godine… Dajte, molim vas, mili brate, da više netko od mlađih krene naprijed! A ne da smo toliko nezamjenjivi. Ja prvi nisam”, poručio je Fuchs.

Boras govori o izboru za emeritusa, a pitaju ga o natječaju za izbor na radno mjesto!

Jedna kolegica redovita profesorica u miru mi komentira:

Hvala ti što si tako hrabro zagrebao u akademske izbore na sveučilištima. Čudi me profesor Boras, nakon svih svojih ne-akademskih igara, da dostojanstveno ne ide u mirovinu. I tada se može, to si ti i dokazao, nastaviti znanstveno surađivat.

Nisam siguran da, za razliku od mene koji sam stariji od njega, Boras uopće može nešto bitno doprinositi u znanstvenom radu.

O tome sam puno napisao u spomenutom Pismu. Spomenut ću samo njegove h-indekse 5 ili 6 u svjetskim bazama dok su moji 34 i 36 u istim bazama.

Moj dojam je da Ministar više sugerira na Borasovu nebrigu za mlade znanstvenike. Ponekad je to izvan svake pameti pa je sudjelovao u izbacivanju s FF-a na ulicu moje suradnice kojoj nije trebalo biti na tom fakultetu 15 godina da doktorira kao njemu. A oboje su doktorirali kod prof. dr. sc. Miroslava Tuđmana! Meni i mojim suradnicima ona je kao Tuđmanova suradnica sugerirala rad na zakonima u Teoriji informacija što je vrlo brzo dovelo do niza znanstvenih radova u tom pravcu pa je njen h-indeks na obje baze 12. Ponavljam: Borasov je 5 i 6!

Njen broj radova na Scopusu je 58, a na WoSu 64, a Borasov na Scopusu je 31, a nu WoSu 19! Broj citata mojoj suradnici  Scopusu je 348, a na WoSu 373, a Borasov na Scopusu je 136, a nu WoSu 84!

Jadan bivši rektor ne može čekati dodatak koji bi imao kao profesor emeritus, pa mu se raspisuju natječaji na dva sveučilišta, dok je moja suradnica tek prije dvije godine na pola radnog vremena na Sveučilištu Sjever. Kada je na HKS-u dobila zvanje izvanrednog profesora, na Sveučilištu Sjever to nije mogla dobiti. Trebalo je valjda čuvati novce za Borasa. Kad se usporede gornje njene brojke s Borasovim čovjek se mora upitati: Zar Boras ne bi trebao biti njoj asistent?

Velika je stvar da na Sveučilištu Sjever tako rado vode brigu o socijalnom problemu rektora Borasa, a vidimo da doista ima nedovoljno sredstava. To se vidi i u tekstu koji komentiram:

Fuchs, dodajući kako se u dosadašnjim epizodama moglo svjedočiti favoriziranje pojedinih sveučilišta u odnosu na druge, ovisno o tome koliko se netko zamjerio nekom od ministara.

SDP-ov Mišel Jakšić spomenuo je dosadašnju nerazmjernost financiranja sveučilišta po glavi studenta.

“Zagreb i Split imaju po 20 tisuća kuna po glavi studenta, a Sveučilište Sjever, koje je popunilo sve kvote, ima šest tisuća kuna. Zadar koji ima isti broj studenata kao Sjever dobiva četiri puta više. Očito imamo sistemsku pogrešku”, upozorio je, dajući podršku promjenama, ali uz skepsu da bi novi zakon mogao završiti na Ustavnom sudu.

Vjerovali ili ne: Sveučilište Sjever nema dovoljno sredstava, ali to je ono drugo Sveučilište koje je raspisalo natječaj za radno mjesto na koje se treba javiti Boras i tako mu pomoći – iz tih malih sredstava koje  imaju – da pomognu sirotom Borasu da preživi samo sa svojom malom rektorskom mirovinom dok ne bude izabran za profesora emeritusa. Grafički fakultet je to pokušao riješiti tako da Boras sam sebe proglasi profesorom emeritusom ali eto loši zakoni u RH su ga zaustavili u tome.

Sveučilište Sjever se tako rješava Tuđmanove doktorandice jer je njoj poručeno da im je nepoželjan takav Tuđmanov doktorand s toliko radova, citata i takvim h-indeksom i još je editor specijalnog broja u jakom svjetskom časopisu za oblast kojom se bavimo zahvaljujući prof. Tuđmanu. Znamo da u vrijeme dok je rektor bio Boras Tuđman nije izabran za profesora emeritusa, a FF mu je pokrenuo postupak za to 2017. a umro je 2011.

S pravom. Mogao je napraviti da Borasu ne treba 15 godina na FF-u da doktorira, a znamo da je za narednih 15 Boras postao docent, izvanredni profesor, redoviti profesor, redoviti profesor u trajnom zvanju, dekan i rektor! Što bi tek postigao da je barem trebao za doktorat onoliko vremena koliko je trebalo mojoj suradnici da kod Tuđmana doktorira.

To sam naučio još kada sam došao sa ženom i tri kćerke u Zagreb. Nas petoro je teško izlazilo na kraj s jednom plaćom. Ali imali su pravilnik kojim se plaćalo za objavljene znanstvene radove. Kada su to vidjeli koliki dio odlazi na moje radove krenula je izmjena pravilnika, a meni je rečeno: Tebi je Bog dao talent, pa neka Ti Bog i plati!

Taj socijalni element u želji Sveučilišta Sjever i Grafičkog fakulteta ne razumije ministar Fuchs pa zato kaže:

PROFESOR RADI DO 76. GODINE? DAJTE, MILI BRATE, DA VIŠE NETKO OD MLAĐIH KRENE NAPRIJED!

Josip Pečarić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika