Podjeli

Stranka HOĆEMO PRAVEDNO uputila je danas otvoreno pismo predsjedniku vlade i medijima, a povodom nacrta Prijedloga zakona o pomorskom dobru.
Tekst u nastavku:
Vlada Republike Hrvatske
Trg svetog Marka 2, 10000 Zagreb
Hrvatska
– na pažnju predsjednik Vlade gospodin Andrej Plenković
Predmet:
Pomorsko dobro je opće dobro. Nećemo dozvoliti da ga se privatizacijom kroz turističke i gospodarske koncesije otuđi od građana ove zemlje.
Poštovani predsjedniče Vlade RH, gospodine Plenkoviću,
Posljednjih dana javnost je izuzetno uznemirila mogućnost jačanja instituta koncesije na hrvatskom pomorskom dobru, koje se dade iščitati iz nacrta Prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Površan pregled, tek nekih točaka nacrta Zakona, dovoljan je da se svakome, iole svjesnome, građaninu ove zemlje, upali crveni alarm. A nama, hrvatskim umirovljenicima i zagovornicima prava na dostojanstven život svih sadašnjih i budućih hrvatskih umirovljenika, crveni alarm gori na mnogim područjima. Ali, ovo područje, područje pomorskoga dobra, otimanje naše obale i našega mora, gospodine Predsjedniče Vlade, nećemo prespavati. I nećemo dopustiti.
Već postojeći Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama oduzeo je hrvatskom narodu i građanima ove zemlje dijelove obale i plaža, te ih pretvorio u privatne resorte na koje hrvatski umirovljenici, radnici i građani, ne mogu nogom kročiti. Plaže su ograđene žicom. A ako im se pristup i dozvoli, moraju platiti ulaznicu za ono što je ustavno već njihovo. Jadransko more, hrvatska obala i otoci, naše plaže, sike i morski pijesak su opće dobro gospodine Plenkoviću. Oni su naši otkako su se Hrvati, kako to Vaša stranka rado ponavlja, u stoljeću Sedmom spustili na more. I zar zaista mislite, da ćemo mirno gledati kako, nakon svih otetih tvornica, divlje i prekomjerne gradnje, privatizacijskih i kriminalnih skandala, koji na dnevnoj bazi onemogućavaju ovoj zemlji da živi mirno i uspješno, da ćemo mirno gledati kako nam se oduzima obalu i plaže?
Hrvatski umirovljenici žive siromašno. Hrvatska minimalna i prosječna mirovina su duplo manje od susjedne nam Slovenije. Unatoč tomu, većinu tih istih obespravljenih i osiromašenih umirovljenika, vodi patriotizam i svijest da živimo u teško izborenoj državi. I zbog toga šute. I zbog toga trpe oskudicu. Ali, postoje trenuci kada šutnja postaje gromoglasna. Ovo je taj trenutak. A uvjeravamo vas, bit će ih sve više.
Ne damo našu obalu. Ne damo naše more. Tražimo da se iz prijedloga novoga Zakona izbaci i ono što je do sada važilo u postojećem zakonu – a to je bilo kakav oblik gospodarske koncesije. Koncesija na pomorsko dobro može i smije biti samo lučke ili vojne ili društveno potrebne naravi. Kada je turizam ili bilo kakvo drugo gospodarenje na pomorskom dobru u pitanju – koncesija smije biti samo na razini koncesijske dozvole. I to kratkoročne koncesijske dozvole, koja se obnavlja, ukoliko ju primalac poštuje dosljednom primjenom. Bez ikakvog ograničavanja ili isključivanja pristupa plažama
Poštovani gospodine predsjedniče Vlade RH, pratit ćemo budno kakav prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama će doći na javnu raspravu. Dat ćemo svoje primjedbe i pismenim putem. Budemo li ignorirani, a naši opravdani i općekorisni zahtjevi odbačeni, te po opće dobro štetan prijedlog Zakona dođe u Sabor, u kojem držite većinu, uvjeravam Vas da ćemo na ovom pitanju izvesti umirovljenike na ulicu. I one koji hodaju. I one koji su u kolicima. I ne samo umirovljenike. Jer, mi smo ti, koji smo Vama i vašoj Vladi, kao i Vladama prije Vas, ostavili čistu situaciju u prostoru i na hrvatskoj obali. Nećemo dozvoliti da Vaša, ni bilo koja druga politička garniture, to kontaminira i otuđi hrvatsku obalu od naroda.
P.S.I dodajemo, s obzirom da je u našem otvorenom pismu riječ o ograđivanju kojeg ne želimo, molimo Vas, gospodine predsjedniče Vlade, maknite ogradu s Markovog trga. Uvjereni smo da se zaposlene u Banskim dvorima, Vas, ministre, službenike i policiju dade učinkovito zaštititi neprobojnim staklom i na druge suvremene načine. Dosta nam je višegodišnje ograde na najstarijem zagrebačkom trgu. Mi se ne bojimo. Ne bi se trebali ni vi.
U ime stranke HOĆEMO PRAVEDNO
Dragica Trumbetaš, predsjednica


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika