Podjeli

U gotovo svakodnevnoj ofenzivi ukazujući na ideološke i političke probleme s kojima se suočava država predsjednik Republike Zoran Milanović se posljednjih dana u nekoliko navrata s punim pravom obrušio na vodeći javni medijski servis što ga predstavlja Hrvatska radiotelevizija.

Povod mu je bio nekorektno ponašanje voditelja emisije “Otvoreno” Mislava Togonala u odnosu na jednu od kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnoga suda Zlatu Đurđević koju on podupire. U tom kotekstu izrekao je nekoliko ocjena o mogli bismo reći takozvanoj Hrvatskoj radioteleviziji koja je po objektivnim procjenama pod strogom kontrolom dnevne politike, naravno u ovom slučaju vladajuće hrvatsko-velikosrpske koalicije koju personificiraju premijer Andrej Plenković i čelnik velikosrpske pete kolone Milorad Pupovac.Evo samo nekoliko ocjena o HRT_u koje je izrekao predsjednik Republike Zoran Milanmović: “Vi ste državma politička televizija. Vaš politički program je sramota, to je razina Sovjetskog saveza, i to kažem kao hrvatski predsjednik. To misli većina građana”.. “Vi ste gori od Yutela. Na Yutelu su bili ljuidi koji su vjerovali u gluposti. A vi ste korumpirana televizija”, “Tko određuje urednike?Tko im dopušta da lažu i varaju građane?”, “Koju to moć ja imam osim javne riječi kojom ukazujem da je HRT postao obiteljsko-politički kombinat koji o trošku svih građana servisira HDZ i Plenkovića? Nije to moć već istina, ona riječ koju HRT-ovi poslušnici redovito izbacuju iz programa po želji uređivačke politike iz središnjice. I još se usude zucnuti o novinarskim slobodama, ti isti nepotpisani “ravnatelji” koji svoje novinare progone po sudovima”.

Naravno na ovakve ocjene o HRT-u kakve dosad nije izrekao ni jedan utjecajni političar u državi reagiralo se s nekoliko strane. Prije svega HRT je izdao priopćenje u kojemu se najoštrije osuđuje istup predsjednika Republike, pozivajući se na članak 38. Ustava u kojemu se jamči sloloda medija, te optužuje Zorana Milanovića za “napad s pozicije moći na na novinarske slobode i uređivačku politiku javnog medijskog servisa” Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavljujući da je šokirana  izjavom predsjednika Republike poručila je da staje u obranu neovisnosti medija i novinara, te da “Vlada nema nikakve ambicije utjecati na bilo koji medij  u Hrvatskoj”. Međutim podsjetila ja Predsjednika Republike da je kao premijer svojedobno donio zakonski okvir upravljanja HRT-om. Istup Zorana Milanovića osudili su i Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske, ali su pritom utvrdili da HRT nije neovisan javni servis, za što je odgovorna Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem, što drugim riječima znači da se se složili s ocjenom predsjednika Milanovića.

Svatko imalo objektivan složit će se s ocjenom predsjednika Republike da je kao javni sarvis Hrvatska radiotelevizija postala novi Yutel ili u novim političkim okolnostima Televizija tzv. Zapadnog Balkana koja po zagovoru briselskih birokrata i domaćih mentalnih Jugoslavena sustavno provodi uređivačku politiku koja nije odraz hrvatskog nacionalnog identiteta i zahtjeva hrvatske javnosti u doba kad država prolazi kroz višestruku političku krizu. Po Zakonu o HRT-u Hrvatski radio i Hrvatgska televizija dužni su “trajno, istinito cjelovito, nepristrano i pravodobno informirati javnost o činjenicama događajima i pojavama u zemlji i inozemstvu od javnog interesa”, “poštivati i poticati pluralizam političkih, religijskih,svjetonazorskih i drugih ideja… HR i HTV ne smiju u svojim programima zastupati stajališta ili interese pojedine političke stranke, kao ni bilo koja druga pojedinačna politička, religijska, svjetonazorska i slična stajališta i interese”.

Neovisno o povodu koji je potaknuo predsjednika Milanovića da bez dlake na jeziku ocijeni pravu političku i profesionalnu uređivačku politiku HTV-a za dokaz kako se HTV i HR ne drže Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji uzet ćemo svježe primjera od prije nekoliko dana. Što je bilo ako ne “zastupanje pojedinih političkih i religijskih stajališta i interesa” dovođenje u središnji Dnevnik HTV-a osvjedočenog četničkog patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija i to na sam dan sv. Josipa zaštitnika hrvatske države. Istodobno HTV je potpuno ignorirao izlaganje zastupnika Ante Prkačina o Hrvatskome saboru gdje je dokumentirano raskrinkao položaj Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj kao nelegalne institucije koja više zagovara velikosrpsku politiku nego što se bavi vjerskom službom. Istodobno na dan smrti komunističkog diktatora Josipa Broza Tita Hrvatski radio u emisiji “Dogodilo se na današnji dan” govori o Josipu Brozu kao da komunistička Jugoslavije još uvijek postoji, uopće na spominjući njegovu zločinačku ulogu u tragediji kojoj je bio izložen hrvatski narod, pa je zbog masovnih ubojstava komunistički maršal svrstan među 10 najvećih ubojica u prošlom stoljeću. Ovakvih primjera moglo bi se nizati na dnevnoj bazi, jer je temelj uređivačke politike HTV-a, ali i HR-a pod kontrolom hrvatsko-velikosrpske vladajuće koalicije u kojoj glavnu riječ vodi kad su u pitanju hrvatsko-srpski odnosi čelnik Srpskog narodnog vijeća i manjinski zastupnik u Hrvatskome saboru Milorad Pupovac. Utoliko je istup predsjednika Republike Zorana Milanovića i te kako važan jer s visoke političke pozicije praktički raskrinkao podrivačku i subverzivnu politiku HRT-a kao javnog medijskog servisa tzv. Zapadnog Balkana.

Vjekoslav Krsnik


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika