Podjeli

Poštovani g. Predsjedniče RH,

Sutra je pet godina od kada nas je napustio veliki hrvatski general, moj dragi prijatelj Slobodan Praljak. Tim povodom poznati hrvatski publicist Mladen Pavković osvrnuo se na sramotan odnos političara u RH prema jednom od najvećih Hrvata u povijesti:

MLADEN PAVKOVIĆ: SPUSTITE ZASTOR, VIKAO JE SUDAC, I NASTAVIO – DALJE!

 

28 Studeni 2022

Pred televizijskim kamerama, samoubojstvo je (29. studenoga 2017.) u Haagu počinio častan i ugledan hrvatski general Slobodan Praljak, jer nije želio živjeti kao „ratni zločinac“. Svaki put kad gledamo reprizu te snimke i bešćutnog suca koji maše i viče „Spustite zastor!“, krv nam se ledi u žilama.

Umjesto da je nakon toga predsjednik Haaškog suda po tzv. zapovjednoj odgovornosti  dao ostavku na sve dužnosti, on je hladnokrvno potjerao ljude iz sudnice i nastavio svoj „krvavi pir“ u drugoj dvorani kao da se ništa nije dogodilo. U međuvremenu, Praljak je preminuo ne dočekavši pravodobnu zdravstvenu pomoć. Kako je i živio, tako je i umro- dostojanstveno.

Možda to nikad ne bi učinio da su se na njegovu mjestu našli oni koji su uistinu krivci za velikosrpsku agresiju, za strašne zločine u Domovinskome ratu, poput zapovjednika zločinačke JNA, ili pak onih koji su poticali rat, od Srbije do Crne Gore.

Nu, nakon komemoracije u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, o Praljku i njegovih pet prijatelja, također nevino  osuđenih po tzv. zapovjednoj odgovornosti, i u nas se sve manje govori i piše (svaka čast iznimkama). Zašto, umjesto da je o tome već snimljen i neki film?

Za većinu političara to nije presuda državi, već – pojedincima! Neki drugi hrvatski političari su se nadovezali i rekli da je zločina u hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu bilo i na jednoj i drugoj strani, a kontroverzni Aleksandar Stanković, kojeg neki zovu i „davež nakon nedjeljnog ručka“, navodno se i dalje drži svoje teorije da je u Hrvatskoj bio – građanski rat! Umišljen, arogantan, bezobrazan, nekulturan, igra igru koju je nekada, ako se sjećate, igrao Denis Latin u tzv. „Latinici“. Često ističe da se bavio i borilačkim vještinama. Što ih nije pokazao u Domovinskom ratu?

U Beogradu, iz kojeg su na Vukovar kretali tenkovi obasuti cvijećem, sada se sudi hrvatskim ratnim pilotima. Hrvatska Vlada je kaže „zaštitila“ pilote i ne prizna njihovu optužnicu. Nu, to nije bio slučaj kad su u Srbiji bez ijednog dokaza osudili hrvatskog dragovoljca Veljka Marića na zastrašujućih 12 godina robije!

Inače, većina hrvatskih sudova sudi srpske i ine ratne zločince u odsustvu, što je više nego smijurija.

Haag je sudio i ratnog zločinca Šešelja. Evo ga danas kao zastupnika u srbijanskom parlamentu! Ratni zločinac major JNA Tepić, koji je kriv za smrt većeg broja hrvatskih branitelja, koji je dignuo u zrak Barutanu u Bjelovaru, po Srbiji ima svoje ulice i trgove, a u Beogradu -spomenik!

Srbi ne dozvoljavaju da se o takvima priča kao o ratnim zločincima, dok se nas tjera da i jednog Praljka nazivamo imenom čovjeka koji ide u red, recimo s njihovim Arkanom.

Da, Praljak je za Srbe zločinac jer je branio svoje!

Ovih dana sjećali smo se žrtava Vukovara i Škabrnje. Koliko je osuđenih zbog zločina koji su se dogodili u tom gradu i tom mjestu?

Za Hrvate je zločin i to što Srbija i Crna Gora ne žele platiti ratnu odštetu, pa čak ni otuđena hrvatska bogatstva, recimo brojne strojeve iz tvornice „Borovo“ gdje je nekada radilo oko 22.000 ljudi. Strojevi su „tamo daleko“!Nu, nisu u vrijeme rata Srbi i Crnogorci samo krali po obiteljskim kućama, već i po samostanima, zdravstvenim ustanovama, školama, muzejima, pa čak i po dječjim vrtićima. Sve što su mogli otuđiti, poglavito u Vukovaru, Škabrnji i Kninu- uzeli su. Kad će vratiti? 

General Praljak objavio je više knjiga vezanih uz hrvatsku povijest i Domovinski rat. Hrvati, a ne Srbi, su ih proglasili – šundom!?

S druge strane, knjige jednog Šerbedžije, Dežulovića i njima sličnih, uzdižu se u nebesa, samo i za to što pljuju i bljuju po Hrvatima i Hrvatskoj!

Svojedobno je general Mirko Norac također proglašen ratnim zločincem, iako su zahvaljujući baš njemu branitelji Škabrnje dobili naoružanje. Koliko se i kako već godinama proganja generala Branimira Glavaša… Jednog od Junaka Domovinskog  rata Tomislava Merćepa odrekli su se „svi“ osim njegovih suboraca, itd. i tako redom.

Slobodan Praljak je radije izabrao smrt nego da ga osuđuju i sude oni koji očito „nikada“ nisu čuli recimo za jednog Veljka Kadijevića i niz njemu sličnih.

Stoga, generale ima još onih koji nisu i neće zaboraviti one bez koji nikada ne bi bilo slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države!

 

Mladen Pavković, 

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

https://www.dragovoljac.com/index.php/razno/32981-mladen-pavkovic-spustite-zastor-vikao-je-sudac-i-nastavio-dalje

Podsjetit ću Vas na moj prijedlog koji sam Vam uputio prije dvije godine:

Naslov: ZAHVALA PREDSJEDNIKU RH
Datum: Tue, 22 Dec 2020 18:44:24 +0100
Šalje: Josip Pecaric <[email protected]>
Prima: [email protected][email protected]

 

ZAHVALA PREDSJEDNIKU RH

 

Poštovani g. Milanoviću, Predsjedniče RH,

Poštovani generale Marekoviću, posebni savjetniče Predsjednika RH,

Zahvaljujem se na Vašem odgovoru od 18. 12. 2020. na moja pisma u kojima me izvještavate da ste pozorno razmotrili moja pisma i zahvaljujte na domoljubnim inicijativama kojima promičem istinu o Domovinskom ratu i vrijednosti koje iz njega proizlaze.

Jasno mi je da s pozicija na kojima jeste i ne možete reći što ste uradili u svezi s tim inicijativama. Uostalom, ni kada sam Vam g. Predsjedniče pisao 12 pisama s prijedlogom da generala Gotovinu (tada ste bili Predsjednik Vlade) predložite za Nobelovu nagradu za mir niste mi odgovorili, ali generali Gotovina i Markač su oslobođeni, a vidim da je general Gotovina u jako dobrim odnosima s Vama. Očito niste ni trebali odgovoriti.

Međutim, danas je drugačija situacija samo s jednim prijedlogom. To je prijedlog da po simboličnoj cijeni otkupite 1000 primjeraka knjige o generalu Praljku. Mislim na drugo proširenom izdanju prve knjige. Koautor te knjige je general dr. sc. Miroslav Međumorec hrvatski redatelj, diplomat, književnik, scenatist. Tiskana je poslije onog uzvišenog domoljubnog čina generala Praljka. Na koricama te knjige, a i na naredne tri, postoje riječi koje je meni napisala tadašnja Predsjednica povodom izlaska prvog izdanja knjige:

„Doprinos generala Slobodana Praljka obrani Hrvatske i Bosne i Hercegovine od velikosrpske agresije te obrani opstojnosti hrvatskog naroda na njegovim povijesnim prostorima tijekom Domovinskoga rata od velike je važnosti. Ovih dana, kada se nadamo pravednom sudskom pravorijeku i njegovu oslobađanju, kao i oslobađanju drugih hrvatskih uznika, ova knjiga izlazi kao doprinos istini o njemu i o tom povijesnom razdoblju borbe hrvatskog naroda za slobodu, istini koju je on nakon rata na mnoge načine ustrajno branio svojom riječju. Ujedno je ova knjiga svojevrsna zahvalnica za sve što je učinio za svoj narod.“

Naravno, odmah je bila napadnuta od onih istih s kojima ste se Vi obračunali ovih dana. Na žalost, poslije par dana hrvatski političari su posrnuli pod pritiskom iz svijeta. Nisu se ponašali onako kako im je govorio kardinal Kuharić (u Predsjedničkim dvorima 29. rujna 1997.):

„Razgovarajte s velikima s polazišta principa, nikada na koljenima. Principi su oružje. I zato kad Hrvatska čistih ruku i čiste savjesti nastupi pred svijetom, ona je jaka i pred jakima.”

General Praljak je čistih ruku i čiste savjesti nastupi pred svijetom. Ali bio je bez podrške hrvatske politike-

Vi ste g. Predsjedniče, nasljednik gđe Predsjednice, pa njene riječi i Vas obvezuju, a i uvjeren sam da mislite isto to. Uostalom već više puta ste pokazali da znate ispravno prosuditi o stanju o BiH, pa i o ratu u BiH, što je bio i povod onim mojim pismima o generalu Gotovini. Naime, tada sam konstatirao da se jedino Vi usuđujete uopće i misliti tako kako je govorio naš uzoriti kardinal.

Čin Vaše javne podjele knjiga o generalu Praljku po svim hrvatskim školama, knjižnicama, veleposlanstvima itd. itekako bi značio puno za uzdizanje ponosa u našem narodu. A ponosan narod nitko ne može slomiti.

Naravno, general Mareković sigurno sve to može dogovoriti s generalom Međimorcem.

Koristim ovu prigodu da i Vama g. Predsjedniče i generalu Marekoviću zaželim Čestit Božić i Blagoslovljenu novu godinu.

 

S poštovanjem,

Akademik Josip Pečarić

Podsjetit ću Vas da general dr. sc. Miroslav Međimorec i ja imam slijedeće knjige o našem prijatelju na koga smo izuzetno ponosni:

 1. M. Međimorec, J. Pečarić, General Praljak, Zagreb, 2017. Str. 375.
 2. M. Međimorec, J. Pečarić, General Praljak, drugo prošireno izdanja, Zagreb, 2017. str. 451.
 3. M. Međimorec, J. Pečarić, General Praljak II. U obrani hrvatskog naroda, Zagreb, 2018.
 4. M. Međimorec, J. Pečarić, General Praljak III. S prijezirom odbacujem Vašu presudu, Zagreb, 2018.
 5. M. Međimorec, J. Pečarić, General Praljak IV. S prijezirom odbacujem Vaše podaništvo, Zagreb, 2018.

 1. M. Međimorec, J. Pečarić, El General Praljak, “¡Jueces, El General Praljak no es criminal de guerra. Con desprecio rechazo vuestra sentencia !“ Portal dragovoljac.com, 2020.

Moj prijedlog Vama odnosio se na prošireno izdanja prve knjige, dakle one pod rednim brojem 2.

Nedavno sam i Vas izvijestio u kojim svjetskim knjižnicama se može naći ta prva knjiga:

General Praljak : “Suci, general Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu!”

Authors:Miroslav Međimorec  (Author),  Josip Pečarić  (Author)

Print Book, 2017

Croatian, Drugo prošireno izdanje

Publisher:Vlastita naklada, Zagreb, 2017

The British Library, St. Pancras

London NW1 2DB, United Kingdom

UCL

University College London, United Kingdom

Harvard University

Harvard Library, Harvard University, Cambridge, United States

Yale University Library

Sterling Mem Libr , New Haven, United States

Queens Public Library

Queens Library: Queens Borough Public Library, Jamaica, United States

Cornell University Library

201 Olin Library, Ithaca, NY, United States

University of Toronto Robarts Library

Robarts Library, Toronto, Canada

University of Pittsburgh

Pittsburgh, PA, United States

University of Wisconsin – Madison, General Library System

Memorial Library, Madison, WI,  United States

UC Berkeley Libraries

133 Doe Library, University of California, Berkeley, CA,

United States

San Francisco Public Library

Main Library, San Francisco, CA, United States

Zar nije sramota hrvatskih vlasti da se ova knjiga nalazi u knjižnicama ovako prestižnih svjetskih sveučilišta a nema je u knjižnicama hrvatskih škola i fakulteta?

Istina HDZ-ova vlast se može ‘vaditi’ na činjenicu da je prof. dr. sc. Miroslav Tuđman napisao sjajnu knjigu kojom je razobličio sam sramotni sudski postupak o čijem kraju piše i Pavković u knjizi: HAŠKI KRIVOLOV – ANALIZA DOKAZA:

Predstavljena je uz nazočnost niza poznatih političara iz HDZ-a. Ali prof. Tuđman ipak nije izabran za profesora emeritusa na Zagrebačkom sveučilištu!

O tome pogledajte moju knjigu:

 1. Pečarić,Zašto Miroslav Tuđman nije bio profesor emeritus?dragovoljac.com:

https://www.dragovoljac.com/index.php/pecaric/32359-miro-tudjman

Nadam se da tome nije doprinijela i ta njegova knjiga, ali na upit o tiskanju drugog proširenog izdanja moje knjige o njegovom (ne)izboru za profesora emeritusa nitko nije odgovorio.

Zato ponavljam prijedlog koji sam vam dao prije dvije godine

da po simboličnoj cijeni otkupite 1000 primjeraka knjige o generalu Praljku. Mislim na drugo proširenom izdanju prve knjige Čin Vaše javne podjele knjiga o generalu Praljku po svim hrvatskim školama, knjižnicama, veleposlanstvima itd. itekako bi značio puno za uzdizanje ponosa u našem narodu. A ponosan narod nitko ne može slomiti.

S poštovanjem,

Akademik Josip Pečarić


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika