Podjeli

Vlada Republike Hrvatsk

n/r Andrej Plenković,

predsjednik Vlade

 

Predmet: Dodatne mjere kao odgovor na COVID-19 krizu

 

Poštovani gospodine Plenkoviću,

 

mnoge mjere koje je Vlada u zadnjih mjesec dana donijela svakako su od koristi gospodarstvu i građanima. Brzina i odlučnost vlade je za pohvalu. Međutim, dio građana je još uvijek snažno pogođen krizom i potrebne su dodatne mjera koje treba htino donijeti i dalje relaksirati situaciju i poziciju u kojoj se građani nalaze. Stoga Vam predlažemo slijedeće:

 

 1. Hitno podići minimalnu neto plaću na iznos od 4.000,00 kuna. Naime, dio ljudi koji i dalje radi primaju plaću od 3.250,00 kuna, manju od onih kojima plaću pokriva država.

Najkvalitetnije riješenje je odmah podići zagarantiranu minimalnu plaću na 4.000,00 kuna neto.

 1. Zatražiti od svih teleoperatera hitno smanjenje cijena usluga za 20% jer u ovoj situaciju ostvaruju, uz već visoke postojeće i dodatne profite.
 2. Osigurati građanima mogućnost moratorija na kredite u bankama, bez dodatnih kamata i troškova za vrijeme trajanja moratorija.
 3. Na 6 mjeseca ukinuti plaćanje svih parafiskalnih nameta – od spomeničke rente, naknade ZAMP-a pa na dalje.
 4. Na 6 mjeseci ukinuti plaćanje komunalne naknade (i sl.), plaćanje zakupa za poslovne prostore koji su u vlasništvu JL(R)PS svim tvrtkama čiji je prihod manji za 50% i više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
 5. Za sve financijske obveze koje tvrtke i JL(R)PS imaju prema EU fondovima na 6 mjeseci uvesti moratorij.

 

Isto tako, smanjenje neto plaća treba biti krajnja mjera jer je BDP RH zasnovan na potrošnji i svako narušavanje tog segmenta znači veći pad BDP-a i duži oporavak.

Primjenjujući sustvno gore navedene mjere uz one koje je Vlada već uvela moguće je postići efekt da smo „samo“ imali određeni predah i da završvanjem kovid krize nastavljamo gdje smo stali prije pojave virusa.

 

Još važnijim držimo da se formira stručna skupina u koju smo spremni dati i svoj udio koja bi pripremila „visoki start“ za Hrvatsku istog trena kada kriza završi.

 

Ta skupina morala bi već sada pripremiti slijedeće korake:

 

 1. Promjeniti popis poduzeća od posebnog državnog interesa. U novom popisu moraju biti tvrtke bitne za opstanak države i građana. (Sve vezano za zdravlje, prehranu i energetsku neovisnost te samodostatnost vlastitih resura u svakoj novoj mogućoj krizi).

       2. Pripremiti  stratešku promjenu u proizvodnji hrane, promjena plodoreda, određivanje strateških namirnica i njihovo skladištenje (novi silosi i hladnjače).

       3.Povezivanje tvrtke iz prehrambene industrije i velikih proizvođača žitarica i povrća. Država mora imati zadnju riječ kad je u pitanju poljoprivredno zemljište, tko ga koristi i na koji način.

Potrebno je formirati fond poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države koji na korištenje mogu dobiti samo stvarni proizvođaći.

 1. Izvršiti sve potrebne pripreme kako bi nakon okončanja krize počela izgradnja nizinske pruge od Rijeke do mađarske granice. Pruga mora biti završena za 24 mjeseca, bez obzira tko ju gradio i financirao (Kina, Koreja, Tajvan, EU…)
 2. Pripremiti obnovu kompletne željezničke infrastrukture na svim glavnim koridorima u roku od 24 mjeseca.
 3. Trajno pripremiti riješenja vezano uz plaće građana, te sustav poreza i trošarina na iste s ciljem zadžavanja visine iznosa plaća.
 4. Pripremiti reorganizaciju državnog ustrojstva i uspostaviti 5 regija. Vratiti sličan ustroj kakav je bio do 1990. godine. Sve općine koje se ne mogu samofinancirati trenutno ukinuti.

 

Poštovani premijeru, ova kriza velika je hrvatska šansa te ju Hrvatska može i mora iskoristiti.

 

 

 

 

                                                                                                Pokret za modernu Hrvatsku

                                                                                                Damir Gašparović, predsjednik

 

U Zagrebu, 15. travnja 2020.


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika