Podjeli

Još jedna tužna vijest. Preminuo je prof. dr. sc. Miroslav Tuđman (75).

Riječ je o čovjeku koji je poput njegova oca, prvog hrvatskog predsjednika, živio za Hrvatsku.

Obnašao je mnoge važne političke i ine dužnosti. Bio je i zastupnik u Hrvatskom saboru (HDZ).

Relativno često smo s njim razgovarali, poglavito kad bi objavio neku svoju knjigu.

Dobitnik je i braniteljske nagrade „Bili smo prvi kad je trebalo“ za najbolju knjigu Domovinskog rata (2006.).

Otvoreno je iznosio istinu o stvaranju hrvatske države, ali uvijek je nastojao i razotkrivati, nepobitnim argumentima i činjenicama i sve što je bilo vezano uz Haaški sud (o tome je objavio i knjigu).

U ovom času dobro se prisjeti i nekih njegovih riječi, primjerice, kako je  gledao na Herceg-Bosnu, odnosno je li trebala ili nije ostati?

Tuđman nam je o tome uz ostalo rekao:

 • HZ HB bila je politička organizacija Hrvata kao konstitutivnoga naroda, bez koje ne bi bila obranjena BiH od agresije, ali isto tako i spriječen prodor jugo-komunističke armije početkom 1992. prema Splitu i Zadru. HZHB bio je politički odgovor protiv velikosrpske agresije ali i muslimanskoga hegemonizma, s jasnom porukom da su Hrvati konstitutivni i suvereni narod u BiH. Te su se odredbe sačuvale i u Washingtonskim i Daytonskim sporazumima. Ne zaboravimo da je Federacija nastala na podlozi Owen-Stoltenbergova mirovna plana da se hrvatska i muslimanska republika ujedinjuju u Federaciju, koju od Washingtona čine kantoni. Nažalost nakon 2000. godine mnoge su odredbe Daytona promijenjene voljom visokoga predstavnika – a na štetu Hrvata. Sve dok Hrvati u BiH ne ostvare i u praksi svoju punu ravnopravnost i sigurnost, postojat će potreba za njihovim koordiniranim političkim nastupima kako bi ostvarili svoja prava – od medija na hrvatskome jeziku do izbora svoga člana u Predsjedništvu BiH (o kojem sada odlučuju Bošnjaci). Sada je ulogu HZHB preuzeo Hrvatski narodni sabor.

Često je naglašavao i sramnu ulogu bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića za kojeg je istaknuo i ovo.

 • Treba upozoriti da je Stjepan Mesić nelegalno isporučio ogromnu količinu klasificiranih dokumenata haškom Tribunalu. Vlada Ivice Račana naknadno je obvezala haško Tužiteljstvo da te i druge klasificirane dokumente Tribunal može koristiti samo uz suglasnost RH za potrebe pojedinih sudskih predmeta. Dakle, hrvatska Vlada treba zahtijevati da se svi klasificirani dokumenti vrate u Hrvatsku, tj. da se izuzmu iz ukupne mase dokumenata prikupljenih u Haagu.

Branio je ulogu i značaj i hrvatskog generala Slobodana Praljka…

 • General Slobodan Praljak je „ljudina“ u svakom pogledu.  Praljak je sam najbolje opisao svoju ulogu i u Hrvatskoj, a pogotovo u BiH. HVO nije tamo proizvodio zlo nego se „hrvao sa zlom“. Na takvom  je iskustvu definirao i Arhimed-Praljkov zakon: „Praljak uronjen u rat smanjuje količinu zla u tom ratu za jedinicu ‘jedan Praljak’“. A ta se jedinica sastoji od dnevne količine energije, strasti, hrabrosti, znanja, inteligencije – a rijetko je tko mogao reći da ga  je u tome mogao nadmašiti – govorio je uz ostalo Tuđman, kojeg smo također pitali: Je li bi prvi hrvatski predsjednik bio zadovoljan današnjom Hrvatskom?
 • Predsjednik je Tuđman znao reći: imamo Hrvatsku i bit će onakva kakvu želimo. Drugim riječima – imamo Hrvatsku kakvu zaslužujemo. Vrijedi podsjetiti i na njegovu poruku koja je u podnožju spomenika u Zagrebu: „Nisu nam za sva zla samo drugi krivi. Niti će nam u bilo kakvim okolnostima samo drugi krojiti sudbinu“. Vrijeme je da prihvatimo kako smo svi odgovorni za stanje u kojem se nalazimo, a da nam nisu „samo drugi krivi“ niti da su „samo neki krivi“ – istaknuo je Miroslav Tuđman.

Više ga nažalost nećemo susretati, niti slušati.

Ali, ostavio je trag u hrvatskoj povijesti, pa stoga neka mu je laka hrvatska zemlja koju je toliko ljubio.

S nama je!

Mladen Pavković


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika