Podjeli

ODLAZAK PRIJATELJA

Mate mi javlja o odlasku našeg prijatelja: Umro je Bendžo!

Duje šalje link s tekstom:

UMRO HRVATSKI KNJIŽEVNIK I DIPLOMAT BENJAMIN TOLIĆ

Hrvatski književnik, diplomat, prevoditelj i publicist Benjamin Tolić umro je u 79. godini života u četvrtak u Zagrebu od posljedica korone, doznaje se od obitelji.

Tolić je rođen u Osoju kod Posušja 1943. godine, a u Zagrebu je na Filozofskom fakultetu. studirao germanistiku i filozofiju. Studij je završio tijekom emigracije u Beču, gdje je otišao sa suprugom Dubravkom nakon objavljivanja Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika 1967. godine.

Nakon povratka u Hrvatsku tijekom Hrvatskog proljeća radio je kao profesor njemačkog jezika u različitim školama te uređivao Osmojezični rječnik za njemački jezik u Leksikografskom zavodu.

Tijekom devedesetih je bio u hrvatskoj diplomaciji, a predsjednik RH Frano Tuđman imenovao ga je 1995. za konzula, šefa Konzulata Republike Hrvatske u Švicarskoj, sa sjedištem u Zürichu, a kasnije je ondje bio i na dužnosti generalnog konzula.

Obnašao je i dužnost glavnog i odgovornog urednika Hrvatske izvještajne novinske agencije, od 1998. do 2000. godine.

U politici se aktivirao 2003. te kandidirao na parlamentarnim izborima na zajedničkoj listi HIP-a i Hrvatskog bloka – pokreta za modernu Hrvatsku.

Pisao je kolumne i objavio šest knjiga, među kojima su i “Tko smo mi?” “Sanaderova dionica”, “Vesele karmine” i “Kraj neovisnosti”.

S njemačkog jezika preveo je na hrvatski djela Wilhelm Reich: Spolna revolucija: prilog karakternoj samoupravi čovjeka 1985., Gottfried August Bürger: Pustolovine baruna Münchhausena, 1988., Hermann Bahr: Dalmatinsko putovanje, 1991., Max Scheler: Ideja čovjeka i antropologija : izbor tekstova (suprevoditelj), 1996. te Robert Musil: Pomutnje gojenca Törlessa, 2004.

Zastupljen je i u zbirci pjesama “Kroatia esperanta poemaro”.

Umro hrvatski književnik i diplomat Benjamin Tolić – Kamenjar

Svom prijatelju posvetio sam knjigu:

 1. Pečarić, Benjamin Tolić,dragovoljac.com, 2022.:

http://www.dragovoljac.com/images/minifp/BenjaminTolic.pdf

Nedavno sam i povodom rata u Ukrajini pisao o svom prijatelju:

ORUŽJE I BENJAMIN TOLIĆ

Puno je usporedbi naci-fašističke agresije Miloševićeve Srbije na Hrvatsku i ove današnje Putinove na Ukrajinu. Danas mnoge zemlje šalju pa i kupuju oružje napadnutoj Ukrajini. A napadnutoj Hrvatskoj UN je uvela tzv. Embargo na uvoz oružja drugim riječima ukinuli su joj pravo na samoobranu. Neki i danas plaču što je RH pobijedila u ratu:

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/tajni-dokumenti-o-krvavom-raspadu-jugoslavije-napokon-su-dostupni-je-li-njemacka-kriva-za-raskol-bivse-drzave-15163780

Podrška zapadnih zemalja Srbiji traje do današnjih dana. Sjetimo se: bijesni što je Tuđman slomio naci-fašističku agresiju, a hrvatski branitelji od napadača napravili zečeve u bijegu nisu došli OCU HRVATSKE DRŽAVE na sprovod, a odmah potom doveli svoje sluge na vlast u RH koji su odmah počeli uništavati pobjedničku HV. Sudili su hrvatskim generalima što su branili svoju zemlju. Istina Slobodana Miloševića su sudili i nazvali Balkanskim krvnikom, ali su Malog Slobu izabrali za predsjedavajućeg Generalne skupštine UN-a, nagradili naci-fašističkog agresora polovinom BiH.

Podrška „civiliziranog svijeta“ naci-fašističkoj agresiji na Hrvatskoj bila je tolika da je i sadašnji Papa odlučio da se i Srpska Pravoslavna Crkva, aktivni sudionik naci-fašističke agresije na Hrvatsku, uključi u postupak proglašenja blž. Stepinca svetim. Itd., itd.

Zato ne čudi da su i poslije priznanja RH ostavili na snagu embargo na uvoz oružja.

Zato je dobro danas podsjetiti se na priču o Embargu i Benjaminu Toliću koju sam više puta objavljivao u sklopu raznih tekstova. Objavio sam je i u mojoj knjizi Priznajem, Hrvat sam!, Zagreb 2005.:

Još na početku velikosrpske agresije na BiH, dakle 1993. godine, organiziran je u Hamburgu okrugli stol o BiH. Sudjelovali su predstavnici tamošnjeg Instituta za mirovna istraživanja, veleposlanstva BiH, jedan Nijemac stožerni general ispred NATO-a, a ispred Hrvatskog veleposlanstva ministar savjetnik Benjamin Tolić. Bilo je oko 200 slušatelja. Na samom početku Tolić je rekao da on ne bi trebao sudjelovati na tome okruglom stolu jer on nije stručnjak za ratna pitanja pa će nazočni ismijati njegova gledišta. Obećali su da neće. Stožerni general je iznio stavove NATO-a. Srbi su po njima vojnički narod, a u BiH se može voditi partizanski način ratovanja, pa ako bi se uključio NATO rat bi trajao godinu dana, a bilo bi potrebno 500 tisuća NATO-vih vojnika. General je nabrojio golemo teško naoružanje koje bi im za to trebalo. Tada je riječ dobio g. Tolić i on je rekao da se ne slaže s procjenama iz NATO-a. Zatim je rekao kako on smatra da NATO-u treba najmanje milijun vojnika, a i sve brojke o potrebitom naoružanju je udvostručio. “Uz sve NATO-u bi trebalo najmanje četiri godine da bi pobijedio Srbe” – zaključio je Tolić. Dvoranom se razlijegao podrugljiv smijeh, na što je Tolić demonstrativno htio napustiti okrugli stol rekavši: “Pa zar nisam upozorio da će se smijati mojim tvrdnjama.” Ispričali su se, a onda je on nastavio:

“Ima i drugo rješenje. Treba pola od oružja koje bi bilo potrebno NATO-vim vojnicima podijeliti Hrvatima i Muslimanima, ali će tada rezultati biti porazni jer poslije toga više neće biti Srba s ovu stranu Drine.”

Po završetku tribine NATO-ov general je rekao Toliću da ga nije trebao onako ismijati, jer to su bili stavovi NATO-a, a ne njegovi.

“Pa mogli ste to i reći. Ja i jesam ismijao njihove stavove, a ne Vas!”

Ostali su prijatelji i zvao je Tolića za vrijeme „Oluje“ i rekao mu: „Idite do Drine“. Možda je i znao da će svijet nagraditi naci-fašističkog agresora.

Naravno hrvatske snage u svijetu koji slavi i pomaže, vjerojatno i organizira naci-fašističku agresiju i sudi one koje joj se suprotstave nisu smjele to učiniti. Zato danas i imamo Putina, njegovu agresiju na suverenu državu.

Zato spomenimo samo Hodakov komentar:

Sve što je Putin zamislio ostvarit će ratom i potom čekati da se histerija slegne pa onda “ispregovarati” s NATO-om i domaćom Petom kolonom punu “neutralnost” Ukrajine.

https://direktno.hr/kolumne/zbog-putina-smo-zaboravili-na-covid-a-zbog-liberala-jugonostalgicara-i-orjunasa-smo-ranjivi-skoro-kao-1991-261772/

Naravno treba pročitati cijeli Hodakov tekst, a također i Hitrecov (obojica su članovi inicijalnog kruga Tuđman 100):

https://www.hkv.hr/izdvojeno/komentari/hhitrec/39186-h-hitrec-putin-krsi-autorska-prava.html

U Prilozima dajem Hitrecov tekst.

Pozdravljam vas uz Bojnu Čavoglave na Ukrajinskom:

https://www.youtube.com/watch?v=WrFrLGcRioA

https://www.youtube.com/watch?v=m2xrwF8SYxs

Josip Pečarić

Tekst je dan i u knjizt_

 1. Pečarić Za dom spremni i Slava Ukrajini,dragovoljac.com, 2022.:

https://www.dragovoljac.com/index.php/pecaric/30156-za-dom-spremni-i-slava-ukrajini

U istoj knjizi dana je i najava moje knjige o njemu:

KNJIGA AKADEMIKA PEČARIĆA „BENJAMIN TOLIĆ“

 

 

Ovih dana je veliki broj portala u RH, pa i naš portal, prenio izjavu Predsjednika RH

„Kad je Hrvatska prolazila kroz svoju kalvariju prije 30 godina, podrške svijeta nije bilo, osim međunarodnog priznanja koje je došlo kasno. Oružja još manje.“

Da, danas srećom pomažu napadnutoj Ukrajini i s oružjem, a nama su uveli tzv. Embargo na uvoz oružja što je zapravo bilo oduzimanje prava na samoobranu.

Akademiku Pečariću posebice je draga priča Benjamina Tolića u svezi s tim pa ju je više puta u svojim tekstovima i koristio.

Ova knjiga sadrži te tekstove, kao i druge tekstove iz njegovih knjiga u kojima se spominje ili i je napisao sam Tolić.

Knjiga je dana na našem portalu:

http://www.dragovoljac.com/images/minifp/BenjaminTolic.pdf

Dragoj Dubravki i cijeloj obitelji i prijateljima našega Bendže

Iskrena sućut od nas Pečarića.


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika