Podjeli

Poštovana gospodo predsjednici,

Poštovana gospodo ministr,

Poštovane kolegice akademkinje i kolege akademici,

Uvjeren sam da ste svi vi ponosni na Domovinski rat u kome su hrvatski branitelji vođeni HRVATSKIM predsjednikom akademikom Franjom Tuđmanom. Posebnu ulogu u Domovinskom ratu imala je pjesma ‘Bojna Čavoglave’ kojoj je posvećena knjiga:

  1. Pečarić, ‘Bojna Čavoglave’ / Thompsonofobija, Zagreb, 2022. str. 404.

Ono što je jasno samo po sebi moja supruga i ja smo ponosni na prijateljstvo s autorom te pjesme koja je ledila krv u žilama srbo-četničkim naci-fašističkim agresorima i onima u Hrvatskoj koji su se nadali njihovoj pobjedi.

Vidimo da zato mnogima u Hrvatskoj smeta ta pjesma koja ih stalno podsjeća na taj poraz i na činjenicu da u sebi nosi poruku da su Hrvati spremni braniti svoj dom i Domovinu.

Priglupo se – valjda – nadaju da će zabranom pjesme i pozdrava kojim ona počinje u budućnosti uspjeti i pobijediti Hrvate i da neće doživjeti tako strašan genocid kao u Domovinskom ratu kada su hrvatski branitelji od njihovih hrabrih boraca napravili zečeve, kako ih je ‘pohvalio’ sam Slobodan Milošević.

Josip Pečarić

Odmah sam poslao i ‘ispravak’:

On 11/02/2022 22:00, Josip Pecaric wrote:

Naravno nije riječ o sv. Tripunu.

Mala šala jer me se u Saboru prozivalo iz Akademije zbog ZDS i Peticije kojom je branjena pjesma ‘Čavoglave’ – prozivan jer sam rođen u Socijalističkoj (!?) Republici Crnoj Gori pa im je valjda i katedrala i bazilika sv. Tripuna već pravoslavna i pripada nekima ljubljenoj SPC.

🙂

Naime, radi se o ‘Peticiji ZA DOM SPREMNI’ iz 2015. godine povodom napada na Marka Perkovića Thompsona povodom njegovog povratničkog koncerta u Kninu te godine. Vlast ga je pozvala jer im je smetala činjenica da je godinama stvarna proslava „Oluje“ bila u Čavoglavama a ne njihova u Kninu, a onda ga optužili jer je pjevao „Bojnu Čavoglave“.

 Njegovu obranu pokrenuli smo Peticiju ZDS koja je imala više od 4000 potpisnika.

U Peticiji je poslije podrške Thompsonu i „Bojni Čavoglave“ bio i dio u kojemu se potpisnici slažu s prijedlogom Mladog Jastreba da se pozdrav ZDS ponovo uvede u Hrvatsku vojsku.

Tada je Predsjednica RH izjavila je da je taj naš prijedlog na razini provokacije iako se radilo o prijedlogu Mladog Jastreba a ne našem prijedlogu.

Od tada su mnogi potpisnici imali razne probleme pa i ja kao prvi potpisnik. Kako je nekoliko godina kasnije Glavni tajnik Akademije prozivao u Hrvatskom Saboru mene i pok akademika Stanka Popovića zbog te peticije, a napadi na ZDS, HOS i „Bojnu Čavoglave“ traju do dana današnjega uslijedila je ova moja mala šala je je obavijest poslana vlastima i mojim kolegama u Akademiji.

S drge strane neozbiljno je da je netkome tko je Glavni tajnik HAZU važno da sam rođen u Crnoj Gori, a ne da sam Hrvat iz Boke kotorske. Evo danas o nama pišu u RH:

PROSLAVA 150. OBLJETNICE SV. TRIPUNA U SPLITU

 12/02/2022

 Ante B

Foto: Hina

U organizaciji hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809, u Hrvatskom pomorskom muzeju u Splitu u petak navečer svečanom je akademijom započelo obilježavanje 150. obljetnice blagdana sv. Tripuna u tom gradu.

Na svečanosti u ime predsjednika Vlade sudjeluje i ministar vanjskih Gordan Grlić Radman koji će u nedjelju biti i na misi u katedrali sv. Duje, a uoči svečane akademije rekao kako je riječ o izuzetno važnom hrvatskom nacionalnom i kulturnom događaju.

Podsjetio je kako je splitska bratovština bokeljske mornarice najstarija bratovština izvan Kotora, odnosno u Hrvatskoj, a nakon nje su se osnovale ostale u Dubrovniku, Zagrebu i Puli.

Ona promiče hrvatsku tradiciju, ima svoj nacionalni kulturološki kod, tradicijsku odoru, jedno vrelo hrvatske kulture Boke Kotorske zaljeva hrvatskih svetaca. Bitno je da su kroz stoljeća sačuvali hrvatsku kulturnu baštinu, jezik, tradiciju, a to je ono što zbližava Hrvatsku s Bokom Kotorskom koja će uvijek ostati dio hrvatske kulture i baštine, kazao je ministar Grlić Radman.

Grlić Radman: Hrvatska u Crnoj Gori mora snažiti hrvatsku zajednicu

Nastavio je, da Hrvatska u Crnoj Gori mora snažiti hrvatsku zajednicu podsjetivši kako je u toj zemlji 6021 registrirani Hrvat, dok je u Hrvatskoj oko deset tisuća Bokelja. Smatra da Hrvatska treba pomoći kako bi Bokelji ostali na svojim ognjištima. Boka Kotorska je prekrasan kraj, drži ministar i dodaje da Hrvatska može djelovati kroz nastavni program i u školskoj djeci osnažiti sjećanje i znanje da Hrvati žive izvan Hrvatske.

Tripundanske svečanosti i Kolo svetog Tripuna tisućljetna su tradicija bokeljskih Hrvata koja se brojnim iseljavanjem prenijela i ustalila na tlu Hrvatske gdje je prva proslava svetog Tripuna zabilježena još 1873. godine u Splitu, rekao je novinarima predsjednik splitskog ogranka Hrvatske bratovštine bokeljske mornarice Luka Perković. Te svečanosti i kolo sv. Tripuna kao tradicija bokeljskih Hrvata u Hrvatskoj imaju svojstvo nematerijalnog dobra na Listi zaštićenih kulturnih dobara RH, napominje Perković.

Uz današnju svečanu akademiju u Hrvatskom pomorskom muzeju Split za nedjelju je u 10.30 sati ispred zgrade HNK predviđeno postrojavanje Bokeljske mornarice, a potom u 11 sati misno slavlje u katedrali sv. Dujma kojeg će predvoditi splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u suslavlju s kotorskim biskupom mons. Ivanom Štironjom.

Mali admiral, dječak u dobi od 7 do 12 godina koji simbolizira prijenos tradicije na nove generacije Bokelja, prije misnog slavlja izgovorit će lode, odnosno pohvale sv. Tripunu. Nakon svete mise pripadnici hrvatskih bratovština Bokeljska mornarica 809. iz Zagreba, Rijeke, Pule, Splita i Dubrovnika, uz pratnju Orkestra HRM-a, na Peristilu će postaviti Kolo sv. Tripuna u tradicionalnim odorama mornara i časnika Bokeljske mornarice. (Hina)

https://kamenjar.com/proslava-150-obljetnice-sv-tripuna-u-splitu/

Josip Pečarić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika