Podjeli

Bilo je zanimljivo meni samoproglašenim generalom predstaviti svoju knjigu u dvorani Hrvatskog generalskog zbora u nazočnosti velikog broja generala. Nasmijao sam ih podsjetivši ih na jedan svoj tekst u kome sam ispričao naše druženje u Sisku prigodom blagoslova kipa bl. Alojzija Stepinca. Tada sam konstatirao da su oni Tuđmanovi generali,  a ja sam Bobetkov general. Tekst je i jedan od uvodnih tekstova knjige:

  1. Pečarić,General Janko Bobetko,Portal dragovoljac.com, 2020.:

http://www.dragovoljac.com/images/minifp/Bobetko2.pdf

Podsjetit ću da je sisački biskup dr. Vlado Košić bio i na pogrebu Miroslava Tuđmana:

Crkveni obred predvodio je vojni ordinarij biskup msgr. Jure Bogdan uz vojnog vikara don Marka Medu i nazočnost sisačkog biskupa Vladimira Košića te fra Svetozara Kraljevića, gvardijana Samostana hercegovačkih franjevaca u Dubravi.

https://hrvatskigeneralskizbor.hr/2021/02/05/uz-najvise-pocasti-sahranjen-miroslav-tudman/

A g, Franjo Vidas učinio je da i na ovom predstavljanju bude naš – kako ja volim reći – HRVATSKI biskup. Naime od njega sam dobio sliku s Mirogoja:

U ruci mi je knjiga biskupa dr. Vlada Košića i umirovljenog generala i književnika Ivana Tolja JUNAČKA I SVETA HRVATSKA koja je tek bila tiskana. Zapravo nije mi je dao biskup nego general Tolj koji je bio jedan od nazočnih generala uz komentar kako je donio jedan primjerak da je da onome za koga smatra da je najviše zaslužuje.

Od mojih kolega akademika na predstavljanju je bio akademik Andrej Dujella. Akademik Ivan Aralica je bio veliki prijatelj Miroslava Tuđmana ali u njegovim godinama nije zgodno prisustvovati ovakvim događanjima. Još dva akademika iz Splita su željeli doći na predstavljanje knjige o njihovom prijatelju. Akademik Davorin Rudolf najavio je dolazak ali ipak nije mogao doći, a akademik Kuzma Kovačić čiji se tekstove o Miroslavu Tuđmanu nalaze u knjizi je bio bolestan.

Inače knjigu je uredila Anđela Hodžić, a korice Vedin Hodžić:

Stjepana Tuđmana je iznenadilo kada je dr. sc. Damir Pešorda spomenuo i njega kao jednog od autora čije tekstove možete naći u knjizi (radi se o tekstu o ZDS), a Đilda Pečarić što su i on Mate Kovačević izdvojili i njene doprinose knjizi. Zapravo radi se o njenim znanstvenim radovima pa je logično da oni i jesu posebni. Međutim Pešorda kao znanstvenik itekako zna za vrijednost znanstvenog rada koji je prvi put i objavljen u ovoj knjizi pa je o

tome radu rekao:

U knjizi se dosta iscrpno i s različitih aspekata govori o životu i djelovanju Miroslava Tuđmana. Osim po ulozi u stvaranju hrvatskih obavještajnih službi te političkom i publicističkom djelovanju, Tuđmana nam ova knjiga otkriva i kao znanstvenika. U tom smislu posebno bih istaknuo znanstveni rad Đilde Pečarić pod naslovom Utjecaj prof. dr. sc. Miroslava Tuđmana na istraživače u informacijskim znanostima: bibliometrijska studija. Autorica u svom radu zaključuje: ”Bibliometrijska analiza citata i ko-citata, u ovom radu, prikazuje da je znanstveni rad prof. dr. sc. M. Tuđmana, imao veliki utjecaj i odjek u zajednici informacijske znanosti. Od 13.162 citiranih autora u korpusu, M. Tuđman je među 3 najcitiranija autora. Jedini autor koji je citiran u svih 7 proučavanih disciplina informacijske znanosti (arhivistici i dokumentalistici, informacijskim sustavima, informatologiji, knjižničarstvu,komunikologiji, leksikografiji i enciklopedistici, muzeologiji). Ujedno i među najcitiranijim autorima u većini disciplina informacije znanosti : arhivistici i dokumentalistici, muzeologiji, informatologiji i infomacijskim sustavima.” Iz navedenog razvidno je da je Miroslav Tuđman ostavio dubok i prepoznatljiv trag i u hrvatskoj znanosti, a ne samo u političkom životu.

Mene to posebno raduje jer će tako u njenom popisu radova biti dan i taj rad i to da je objavljen u knjizi kojoj je u naslovu pitanje o neizboru njenog mentora dr. sc. Miroslava Tuđmana za profesora emeritusa. .

HGZ-u se zahvaljujem i na fotografijama s predstavljanja:

PREDSTAVLJANJE U SLICI

Tekst o predstavljanu možete naći u „Hrvatskom tjedniku“:

NA DRUGU OBLJETNICU SMRTI

PREDSTAVLJENA PEČARIĆEVA KNJIGA O DR. MIROSLAVU TUĐMANA

 

Hrvatski tjednik, 2. veljače 2023.

U utorak 31. siječnja 2923. predstavljena je knjiga akademika Josipa Pečarića posvećena uspomeni na Miroslava Tuđmana, a u povodu druge godišnjice njegove smrti. Nakon pozdravne riječi predsjednika HGZ-a general bojnika Marinka Krešića, o knjizi su govorili Mate Kovačević i Damir Pešorda, književnici i kolumnisti, te sam autor, kao počasni gosti predstavljanju su nazočili članovi obitelji Tuđman. Predstavljanje je održano u Zagrebu, u dvorani Hrvatskog generalskog zbora.

Knjiga je posvećena uspomeni na Miroslava Tuđmana, znanstvenika, političara i važnoga sudionika u stvaranju neovisne Hrvatske iako, kao i u drugim svojim knjigama, Pečarić središnju temu proširuje i obogaćuje – ako je to za publicistički žanr dopušteno reći – brojnim digresijama, pa i cijelim epizodama  s različitim temama. Damir Pešorda o knjizi je istaknuo sljedeće:

„Naslov knjige Zašto Miroslav Tuđman nije bio profesor emeritus signalizira polemičnu impostaciju njezina sadržaja. To se u još većoj mjeri može reći za naslove pojedinih poglavlja u knjizi, primjerice: Farsa: Borasa, a ne Tuđmana za emeritusa!, Bolje je biti Boras nego istinska znanstvena veličina, Boras pokazao kako je Sveučilište Sjever obmanjivalo javnost. Već iz ovih naslova razvidno je da Pečarićeva knjiga kao kakav napet roman ima protagonista i antagonista. Ako je Miroslav Tuđman svojevrsni protagonist ove knjige, onda je antagonist donedavni rektor Zagrebačkog sveučilišta Damir Boras.“

U knjizi se dosta iscrpno iz različitih aspekata govori o životu i djelovanju Miroslava Tuđmana. Osim po ulozi u stvaranju hrvatskih obavještajnih službi te političkom djelovanju, Tuđmana nam ova knjiga otkriva i kao znanstvenika koji je ostavio dubok trag na području informacijskih znanosti.

Dr. Miroslav Tuđman preminuo je prije dvije godine nakon što je obolio od korona virusa. (dp)

Na blagdane sv. Tripuna i sv. Vlaha uz čestitke za imendane svima koji nose njihova imena.

Josip Pečarić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika