Podjeli

Švrljajući po internetskim prostranstvima ovih dana stiče se dojam da je Hrvatima najnapetije groziti se menija odnosno cijena ručka u saborskom restoranu, a ništa manje nije ni naslova o tome jeli Milanović u Madridu ispao „frajer“ ili državnik, a bogme ni prelet miga nije ništa manje pažnje izazvao kod revnih pratitelja svih dnevnih zbivanja. Nakon svih tih „izuzetno važnih“ tema za budućnost građana Lijepe naše nova cijena naftnih derivata se pojavljuje u medijskom prostoru gotovo kao fusnota, nešto što se tek reda radi mora spomenuti. O saborskom meniju i sl. „prevažnim“ temama će netko drugi a ja ću se još jednom pokušati pozabaviti ovom po medijima manje važnom, dakle sa cijenama naftnih derivata.

Kada je sada već davne 2008. godine u srpnju barel nafte dostigao cijenu od 147 dolara, zabilježene su najviše cijene naftnih derivata u Hrvatskoj do tada. Tada je Eurosuper 95 koštao 9,75, a Eurodizel 9,99 kuna za litru. Dodajem ovome i informaciju da je tada tečaj dolara bio 4,6 kuna. U veljači 2012. godine  kada je dolar bio već 5,7 kuna barel nafte je bio 112 dolara, a litra Eurosupera 95 je bila 10,25 kuna a Eurodizela 9,68 kuna. Aha, reći će netko prateći naznačeni tečaj dolara koji je danas već na 7,4 kune kako su sadašnje cijene naftnih derivata sasvim sigurno usklađene sa kretanjem cijene barela nafte i tečaja dolara….. i grdo bi pogriješio jer očito neki sasvim drugi parametri određuju cijenu naftnih derivata u Hrvatskoj.

Treba jasno kazati da ovako visoke cijene naftnih derivata u Hrvatskoj nemaju ekonomski opravdano uporište već su isključivo posljedica špekulantskog ponašanja same države koja manipulirajući sa trošarinama i PDV-om od svake litre naftnih derivata ubire rekordne iznose koji su direktno na štetu standarda građana i gospodarstva. Već sam u jednom ranijem tekstu napomenuo da Hrvatska nema svoje rafinerije pa za njih ne kupuje naftu na tržištu već to radi INA – MOL odnosno Mađari, i to ne po cijeni koja „vlada“ na mediteranskom tržištu i na koju se naša Vlada stalno poziva već  od Rusije po cijeni od 70 dolara za barel…. kao i da je cijena u Mađarskoj za litru Eurosupera 95 cca 9,50 kuna…. a Hrvatska INA maloprodaja kao što znamo derivate dobiva od INA – MOL-a kojim „upravlja“ Mađarska, zar ne??

Da bude lakše razumjeti o čemu je riječ u ovoj igri sa cijenama naftnih derivata treba znati da trošak same nafte u kontekstu cijene barela od npr. 100 dolara i današnjem tečaju 7,4 kune za dolar iznosi cca 4,5 kune za samu naftu. te da prerada i distribucija košta daljnjih cca 2 kune, a ostatak do prodajne cijene umanjenu za maržu trgovcima koja je uglavnom manja od 1 kune po litri ide u državni proračun, između ostalog i za namirenje onih čak „ogromnih“ 1,5% povećanja mirovina.

Ako se u kontekstu prethodno navedenog vratimo na podatak da INA – MOL naftu i danje dobiva od Rusije po cijeni od 70 dolara za barel onda postaje potpuno jasno zašto je u Mađarskoj cijena Eurosupera 95 i dalje „samo“ cca 9,50 kuna….. ali i dalje ostaje potpuno „nejasno“ zašto je onda ta ista litra u Hrvatskoj cca 15 kuna….

Kada prođe interes za saborski jelovnik, zujanje migova i druge „prevažne“ teme doći će vrijeme kada će netko morati dati odgovore i na ova pitanja….

U Zagrebu, 05.07.2022.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika

 


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika