Podjeli

Portal Bez cenzure prije nepunih godinu dana obavio je intervju sa predsjednikom Hrvatske stranke prava Trogir Damirom Zaradićem. U međuvremenu puno se toga dogodilo, a naš sugovornik je u mandatu Gradskog vijeća Grada Trogira bio najaktivniji gradski vijećnik. Damir Zaradić je uvijek bio bez dlake na jeziku, beskompromisan borac za prava slabijuh. Ovaj umirovljeni dočasnik Hrvatske vojske je postao planetarno popularan po jednom komentaru na jednom portalu čiji vlasnik i osnivač osuđen u Republici Hrvatskoj za oštećenje državnog proračuna.

Predsjednik HSP-a Trogir se za navedeni komentar ispričao, čime je stekao podršku i neutralne publike. Damir Zaradić kao predsjednik HSP-a ima podršku Županijskog odbora i podnio je prijedlog za tematske sjednice za Brodotrogir i Trogir Holding, ali nije imao podršku svojih kolega vijećnika. Sukobio se u više navrata sa gradonačelnikom Trogira Antom Bilićem. Damir nas je zamolio da ga možemo pitati o svemu, pozitivnim i negativnim stranama. Pa krenimo redom.

Drago nam je što ste izdvojili vrijeme za intervju za naš portal. Hrvatska stranka prava je svoj protekli mandat ostvarila u koaliciji sa Hrvatskom demokratskom zajednicom. Bili ste čvrsta oporba Anti Biliću i njegovoj koaliciji na čelu sa SDP-om. Kako ocjenjujete mandat u Gradskom vijeću i što zamjerate konkretno vlasti,a što oporbi?

Moj mandat u Gradskom vijeću bio je trnovit i uzbudljiv, s obzirom da sam skoro bio jedina oporba u Gradu Trogiru. Želim dodati da sam cijelo vrijeme mandata radio transparentno i odgovorno prema biračima i javnosti. Vlasti zamjeram to što nikad nije radila po Poslovniku Gradskog vijeća, a točnije zbog toga što nikad nije na vrijeme dostavila tražene odgovore, a na neka pitanja mi nije uopće odgovoreno. Želim istaknuti da predsjednik Gradskog vijeća Ante Piteša nije kvalitetno i objektivno vodio sjednice, pa nije ni osudio napad na mene. Moramo prvo definirati što je i tko je oporba, ona mora biti suprotiv i regulator vlasti. Danas u Gradskom vijeću sjedi 70 % poslušnika vlasti (statista u kukuruzu). Pametnome više nego dovoljno.

U više navrata dolazili ste u sukob i prepirku sa gradonačelnikom Antom Bilićem. Na posljednjoj sjednici GV optužili ste ga da je licemjer i da je izdao radnike trogirskog brodogradilišta. Također optužili ste ga da je uzeo stotine tisuće kuna u Nadzornom odboru Brodotrogira i skijao na Jahorini dok je trajao prosvjed radnika na trogirskom trgu.  Što mislite o gradonačelniku Anti Biliću, i što će ostati iza njegovog mandata?

Konkretno smatram da je gradonačelnik Ante Bilić politički igrač, koji sakriva svoj nerad i nesposobnost iza PR agencije koju izdašno plaćaju svi građani grada Trogira. Svjedoci ste bili njegovom nasrtaju na mene kao gradskog vijećnika, gdje je njegova PR agencija odradila posao gdje je mene željela prikazati kao nasilnika. U laži su kratke noge. Također mislim da je gradonačelnik Bilić običan licemjer, koji je u Nadzornom odboru Brodotrogira zaradio nekoliko stotina tisuća kuna u razdoblju 2012.-2017., a posipa se pepelom i tvrdi da nije znao za propast brodogradilišta. Koliki licemjer moraš biti da za vrijeme prosvjeda gladnih radnika Brodotrogira, on skija u Republici Srpskoj. Iza njega će ostati krediti, dugovi, nezakoniti otkazi, afere i sudski sporovi. Ja smatram da sam sve rekao o njegovom neradu, mada se o tome mogu pisati romani.

U vašim nastupima prozivali ste gradske medije, konkretno Gradski radio Trogir za cenzuru i medijsku blokadu Hrvatske stranke prava. Zbog čega kao najaktivniji vijećnik i predsjednik HSP-a Trogir niste nastupili u programu navedenog radija? Da li smatrate da gradska vlast namjerno cenzurira oporbu?

U demokratskim društvima mediji bi trebali biti u službi naroda i građana, umjesto da služe elitama i vlastodršcima. U Trogiru imate jedan medij, a to je Gradski radio Trogir kojega plaćaju svi građani putem gradske komunalne firme Trogir Holding. Sramotno i jadno je da Gradski radio Trogir nikada od mene nije tražio izjavu, a bio sam najaktivniji vijećnik. Ovo danas u Trogiru, je preslika bivšeg komunističkog režima SFRJ, kada se provodila cenzura na svim razinama. SDP kao sljednik Komunističke partije Hrvatske nastavlja tu politiku. Mi iz Hrvatske stranke prava oštro ćemo se suprostaviti korištenju medija kao produžene ruke vlasti i cenzuri.

U više navrata pozvali ste na ujedinjenje desnih državotvornih stranaka u Trogiru. Sada se na izborima pojavljuju različite stranke i platforme. Na tom desnom polu imamo Domovinski pokret, Most, Zajedno za Trogir itd. Zašto se desnica ne može ujediniti u Trogiru? Da li će doći do nekakvog dogovora prije lokalnih izbora?

Na vaše konkretno pitanje ne mogu vam odgovoriti. To bi trebali pitati ostale političke stranke i platforme. Hrvatska stranka prava je u više navrata pozivala na ujedinjenje, te bi i nas zanimalo zbog čega se ostale državotvorne stranke ne žele ujediniti.

Hrvatska stranka prava cijelo je vrijeme inzistirala na transparentnosti i traženju odgovora gdje odlaze hrvatske kune iz gradskog proračuna. Otvorili ste niz problematičnih tema ( gradska tržnica, dječji vrtić u sklopu pastoralnog centra, ugovori itd.). Dječji vrtić u sklopu pastoralnog centra Ivan Pavao Drugi u Trogiru još stoji zatvoren. Što mislite o tome?

HSP Trogir je među prvima pokrenuo temu dječjeg vrtića u sklopu pastoralnog centra i zbog čega nema uporabnu dozvolu. Vlast na čelu sa Antom Bilićem nas je ignorirala i ismijavala, da bi danas zbog izbora radila parking i pristupnu cestu zbrda-zdola, pa to sve izgleda nakaradno. Svi znamo koliki je problem za roditelje upisati djecu u dječji vrtić, pogotovo u ovim kriznim vremenima. Mi iz Hrvatske stranke prava smatramo da se ideološka pitanja ne smiju lomiti preko najmanjih i naše budućnosti, a to su djeca. Gradonačelniče Biliću sramite se skupa sa svojim jatacima, jer vam smeta crkva i dječji vrtić u sklopu crkve.

Hrvatska stranka prava Trogir također najavljuje samostalni izlazak na izbore. Da li će HSP imati svojeg kandidata za gradonačelnika? Da li će HSP ponuditi nova i prepoznatljiva imena na listama?

Hrvatska stranka prava neće ponuditi kandidata za gradonačelnika Grada Trogira. Ali, ćemo ići na lokalne izbore sa listom za Gradsko vijeće. Na listi će biti pošteni i časni ljudi, jer smatramo da poštenje i lokalpatriotizam moraju biti na prvom mjestu. Hrvatska stranka prava neće vas iznevjeriti, zato imate za koga dati svoj glas.

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika