Podjeli

SAVJET ZA NACIONALNE MANJINE

mandatno razdoblje 2019.-2023.

POPIS ČLANOVA – ožujak 2021.

ALEKSANDAR TOLNAUER – predsjednik

VLADIMIR HAM – potpredsjednik

MIRJANA GALO – potpredsjednica

VLADIMIR BILEK – član/saborski zastupnik

DRAGANA JECKOV – članica/saborska zastupnica

BORIS MILOŠEVIĆ – član/saborski zastupnik

dr.sc. MILORAD PUPOVAC – član/saborski zastupnik

 1. FURIO RADIN – član/potpredsjednik Hrvatskog sabora

ROBERT JANKOVICS – član/saborski zastupnik

ERMINA LEKAJ-PRLJASKAJ – članica/saborska zastupnica

VELJKO KAJTAZI – član/saborski zastupnik

BRANKA BAKSA– članica

DANILO IVEZIĆ – član

MARIJA SEMENJUK-SIMEUNOVIĆ – članica

ZVONKO KOSTELNIK – član

DARKO ŠONC – član

ZORICA VELINOVSKA – članica

ISHAK HODŽIĆ – član

BRUNO BELJAK – član

 

Ovaj saziv savjeta za nacionalne manjine pri Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina donio je

ODLUKU

O RASPOREDU SREDSTAVA KOJA SE U DRŽAVNOM PRORAČUNU REPUBLIKE HRVATSKE OSIGURAVAJU ZA POTREBE NACIONALNIH MANJINA U 2023. GODINI ( NN 42/ 2023)

Za programe udruga i ustanova nacionalnih manjina prijavljene na Javni poziv za predlaganje programa za ostvarivanje kulturne autonomije iz područja informiranja i izdavaštva, kulturnog amaterizma i manifestacija, programa koji proizlaze iz bilateralnih sporazuma i ugovora te programa kojima se stvaraju pretpostavke za ostvarivanje kulturne autonomije nacionalnih manjina, a koji će se sufinancirati sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske u 2023. godini, rasporedit će se financijska sredstva u iznosu od 8.030.292 EUR.

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2023_04_42_756.html

Sve nacionalne manjine uredno su u skladu sa Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina podnijele zahtjev za ostvarivanje kulturne autonomije, osim Srpsko narodno vijeće čiji zahtjevi nisu u skladu sa Ustavnim zakonom jer ne predstavljaju ostvarivanje kulturne autonomije.

Pod Kulturne manifestacije SNV već godinama podvaljuje čak i neustavne i nenamjenske stavke, a s obzirom na sastav Savjeta uredno su im odobravana sredstva.

Prije svega radi se o sukobu interesa, jer odlučuju o dodijeli sredstava sami sebi!?

Drugo što je sporno, ne radi se o kulturnoj autonomiji nego o političkim i povijesnim događajima koji nisu dio kulture i identiteta Srba u RH:

 1. Dan proboja logoraša iz Jasenovca 1941-JUSP,Jasenovac, Jasenovac. Nije dio kulturnog identiteta , ni kulturne autonomije Srba, već komemoracija povijesnog događaja u kojem su sudjelovali pripadnici  više narodnosti.

Stavke:

 1. Dan sjećanja na Jadovno 1941…
 2. Dan ustanka naroda Hrvatske-Srb
 3. Godišnjica partizanskog proboja obruča na Biljegu….
 4. Komemoracija za žrtve dječjeg ustaškog logora u Sisku…
 5. Obilježavanje godišnjice ustaškog zločina nad pravoslavnim Srbima Gline…
 6. Komemoracija u Gudovcu i Grubišnom polju…
 7. Obilježavanje prve ustaničke puške …

Svi su ti  događaji iz 2.svjetskog rata koji se nikako ne mogu svrstati u kulturnu autonomiju i kulturni identitet Srba. To je čista zlonamjerna podvala SNV-a i njihova predsjednika Milorada Pupovca koji time izravno dokazuje da je RH sljednica NDH.

Takva zlonamjerna podvala omogućena je samim time što je on osobno član Savjeta i ODLUČUJE o dodijeli sredstava,  pa time grubo krši etički i moralni kodeks  o sukobu interesa.

Takav sukob interesa kažnjiv je i po Zakonu o sukobu interesa.

Nisam pravnik, ali po Zakonu o sukobu interesa kao zastupnik u Hrvatskom Saboru izravno pogoduje udruzi SNV kojoj je dugogodišnji predsjednik. Također kao član Savjeta  za  nacionalne manjine odlučuje o dodijeli sredstava SNV-u čiji je  predsjednik. To je očit sukob interesa po dvije osnove.

To je i protivno Ustavu RH, jer je po Ustavu Republika Hrvatska nastala – na povijesnoj prekretnici odbacivanja komunističkog sustava i promjena međunarodnog poretka u Europi, hrvatski je narod na prvim demokratskim izborima (godine 1990.), slobodno izraženom voljom potvrdio svoju tisućgodišnju državnu samobitnost.

– u novom Ustavu Republike Hrvatske (1990.) i pobjedi hrvatskog naroda i hrvatskih branitelja u pravednom, legitimnom, obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu (1991. – 1995.) kojima je hrvatski narod iskazao svoju odlučnost i spremnost za uspostavu i očuvanje Republike Hrvatske kao samostalne i nezavisne, suverene i demokratske države.

Prema tome  Vlada RH nikako ne treba financirati događaje za koje nije odgovorna i koji su nastali prije  nastanka Republike Hrvatske.

To je svjesni, zlonamjerni i protuustavni prijedlog SNV-a i njihovog predsjednika Milorada Pupovca, jer on kao dugogodišnji zastupnik u Saboru veoma dobro poznaje Ustav RH.

Svi članovi Savjeta koji donose takve protuustavne odluke i  dodjeljuju nenamjenski sredstva iz Proračuna RH,  trebali bi kazneno odgovarati za djela UPERENA protiv Republike Hrvatske, djela koja joj nanose štetu.

Milorad Pupovac u sukobu je interesa i po stavki

-Samostalni srpski tjednik Novosti, jer kao član Savjeta donosi odluku o dodijeli sredstava tjedniku kojem je on izdavač.

Očito je da Milorad Pupovac podmeće Republici Hrvatskoj da je sljednik NDH, što povijesno i vremenski nije moguće, jer NDH je prestala postojati 1945.godine, uslijedila je država SFRJ, a Hrvatska je priznata kao samostalna država 15.siječnja 1992.godine.

Hoće li institucije „odraditi svoj posao“?

Lili Benčik/hrvatskepravice

Studeni 2023.


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika