Podjeli

Evo dogodit će se i taj dugo očekivani posjet francuskog predsjednika Emanuella Macrona Hrvatskoj. Naravno, svrha posjeta je potpisivanje ugovora o nabavi polovnih aviona Rafale. Šef kabineta premijera Plenkovića je dao izjavu medijima, jer tko će drugi nego stručnjak za avionsku vojnu industriju i općenito znalac IT tehnologije, začina za juhe i čovjek koji je cijeli životnu karijeru proveo po raznim misijama, veleposlanstvima i na kraju kao kruna skrasio se kod svog pariškog prijatelja Andreja. Zaboga, on je desna ruka premijeru i odgovoran je za sve poteze Vlade jer je njegov savjet više nego dragocjen. Međutim, u kratkom obraćanju „neukim“ Hrvatima obrazložio je da će se sa Francuskom državom sklopiti partnerski odnos, iako to prema dosadašnjim djelovanjima i nastojanjima Vlade nije niti izdaleka izvjesno niti vjerojatno. Čitaoci portala se sjećaju nabave brojila električne energije od naše ugledne tvrtke HEP. Na samom početku najave uvođenja pametnih brojila, pojavila se francuska multinacionalna kompanije Sagemcom (najveći proizvođač brojila u Europi). Usprkos vrhunskoj tehnologiji i pouzdanosti uređaja nisu se mogli probiti na kvazi zahtjevno HEP-ovo tržište. Razlozi su nadugo i naširoko opisivani. Nedavna odluka o odabiru, potpisana od Frane Barbarića je potvrdila da Hrvatska elektroprivreda nastavlja po starom, odnosno nabavlja brojila koja su dvostruko skuplja i dvostruki nekvalitetnija od francuskih (ako se Frane Barbarić ljuti na ovo, neka slobodno testira u neovisnom laboratoriju kvalitetu istih, a europsku cijenu ću mu pribaviti sa zadovoljstvom).

Zašto sam spomenuo ovaj slučaj ? Pa zato što je Vlada šutke dopustila da se uništi hrvatska tvornica brojila RIZ Odašiljači, osnovana 1948. godine. Što je Vlada zajedno sa šefom kabineta učinila da se to dogodi- NIŠTA?  I sada nacionalna elektroprivreda  kupuje brojila koja tehničkim značajkama daleko zaostaju za RIZ-ovim brojilima (dokaz je broj otkaza brojila i pouzdanost komunikacije). Isti taj RIZ je prije petnaestak godina razvio brojilo za Francusku elektroprivredu – EDF, ali nisu imali potporu od NIKOGA. Cijeli je napor da se probiju na svjetsko tržište propao, ali su trgovci u Hrvatskoj procvjetali. Da se podsjeti čitaoce, ukupna vrijednost zamjene brojila za kućanstva u Hrvatskoj se kreće oko 350 milijuna eura, trećina cijene naveliko spominjanih aviona.

Zato, kada Frka Petešić govori o nekakvom partnerstvu, izaziva u ljudima prvo smijeh (kao u onoj emisiji Otvoreno) a onda bijes. Lako je odašiljati velike riječi poput silnih strategija, misija i vizija, ali kada se treba konkretno podstaknuti hrvatsku industriju i poduzetništvo, nema niti tragova volje i akcija.

Gospodinu Zvonimiru Frki Petešiću (ZFP)  sam uputio na desetine e-mailova, razgovarao s tajnicom, ali uzalud. Niti na jedan e-mail nisam nikad dobio odgovor što je u Francuskoj, zemlji u kojoj se ZFP navodno školovao, predstavlja čin nepristojnosti. Napominjem da su svi e-mailovi sadržavali bitne i važne informacije za Vladu i građane koje predstavlja, ali nije bilo interesa to jest volje i htjenja da se odgovori. Postavlja se pitanje, da li to njega ne interesira ili on smatra da e-mailovi nisu relevantni! Ukoliko je ovo drugo, onda je po mojem mišljenju državna administracija potkapacitirana što je na kraju i  poruka građanima.

Moram napomenuti da sam se s uvaženim ZFP upoznao u Saboru, razmijenili smo posjetnice (vizit karte) i dogovorili sastanak u Vladi. Taj se događaj nikada nije realizirao, bez obzira na moja uporna inzistiranja. Ovime poručujem da sam član HDZ-a više godina a o stranačkoj pripadnosti ZFP-a neka sam progovori.

I sada, pred važan susret s francuskom delegacijom nagađati koje će koristi od posjete imati Republika Hrvatska, moram s gorčinom u ustima izreći – nikakve, jer hrvatsko činovništvo koje vodi politiku nije na potrebnoj razini a to je tema koja nadilazi ovaj portal i njegovog autora.

 Nastavlja se……

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika