Podjeli

Hrvat iz Duvna Ivan Vukadin  i  Hrvat sa Kupresa  Ivan Ivić i ute-

meljitelji HDZ  BiH Duvna i Kupres

OTVORENO PISMO DRAGANU ČOVIĆU

Kad se osnovao ogranak Hrvatske demokratske zajednice na Širokom brigu, drug Dragan jer to tada komentirao ovako: Šta to rade ustaše?  Sad je to komunističko govedo na čelu Stranke, koja je rušila njegovu Draganovu dragu Jugu i stvarala državu Hrvatsku. Drug se Dragan ponaša kao poravi Titov skojevac i sekretar, pa izbacuje iz Partije kako mu trakne, pa je tako komnist bezbožnik izbacio iz prisvojene Stranke opasnih namujera praktičnog katolika, Duvnjaka Ivana Vukadina i ovih dana uzorna katolika Kuprešake Ivana Ivića. Jedan Dragan obori dva Ivana. Tko su  zapravo Duvnjaci i  Kuprešaci i komu pripadaju u političkom, a komu u crkvenom smislu!?

 

Čovječe ne budi goveče! Svojedobno  si bio komunističko jugo govedo, koje je  bukalo i mukalo kad ne trebe i bolo gdje ne treba. Kako si se domogao vlasti, zna se! A zna se i što si bio u vrijeme Titove satrapije. Kako se hrvatski drugovi olako odriču svoje prošlosti. Ne zaboravi onu narodnu:Svak zase travu pase. Upamti, druže Čoviću, Duvnjaci nisu Hercegovci, a Kuprešaci još manje. Duvnjaci nisu Bosanci, Duvnjaci su Hrvati iz duvanjskog kraja, a Kuprešaci isto tako, Hrvata sa Kupresa. Po crkvenim razdiobama, Kuprešaci su u  bosanskoj biskupiji, Duvnjaci u hercegovačkoj biskupoiji. Stalno nas neki hercegovački i bosanski lokalpatrioti, da ne kažem idioti,   pokušavaju ugurati u Hercegovini, a neki bosanski u Bosnu. Neuspjeli primjerci hrvatske vrste hoće od Duvnjaka učiniti Hercegovce, a od Kuprešaka Bosance. Neće ići, jer nikad i nije ni išlo. A evo zašto. Duvno je povjesno mjesto, Kupres je povjesno mjesto. Nisu  sva mjesta povijesna. Zna se što znači kad se za neko mjesto kaže da je povijesno mjesto.

Kad se kažem, povjesno mjesto, misli se na neke važne, nezaobilazne i sudbonosne događaje koji su sedogodili nekom narodu u nekom mjestu. Prije nego je postojala Hercegovina, Duvnjaci su bili Hrvati katolici duvanjske biskupije, kojoj je na čelu bio biskup Venancije, kojega su naši preci, nažalost, ubili. Rečena je biskupija zamrla Venancijevom pogibijom i stoljećima nije je bilo, pa je oživjela nakon mnogo stoljeća, kao mostarsko-duvanjska biskupija. Istina u nekoliko navrata je oživljavala i zamirala. Venancije je živio u četvrtom stoljeću.

Ako imamo u vidu prvi sabor hrvatskog naroda u njegovoj svekolikoj proplosti i povijesti – Duvanjski sabor (753) na brdu Lib i krunidbu kralja Tomislava (925), onda biva jasnim kao dan, da je Duvno povjesno mjesto.Neki su mudrijaši taj stari ilirski delmatski Delminij i hrvatsko Duvno prekrstili u Tomislavgrad. Prvi je to učinio ujac moje majke, fra Mijo Čuić. Duvno je mijenjalo imena kao malo koje mjesto pod ovim našim krvavim podnebesjem. Kupres je bio i ostao povjesno gledano važno geografsko strateško mjestu u hrvatskoj prošlosti i sadašnjosti.

Duvnjaci su zapravo prološću, baštinom i duhovnošću u Hrvatskoj. Ili, točnije kazano, kolijevka hrvatske državnosti je u duvanjskom kraju; eda bi se ta državnost održala odlučivale su bitke na kuprteškoj polju. Oba mjesta su ušla u hrvatsku kolektivnu memoriju i legendu; u narodnu predaju i pjesmu.

Nekad  davno su rečeni krajevi bili su ilirski, a potom hrvatski, tako da nije moguće Duvno i Kupres gurnut ustranu i zaborav, kao neke, da prostiote, vukojebine, kako to neki naši dušmani pokušavaju. To  goveče Draganče nije shvatio, kad je udario na Duvnjake i Kuprešake.

Kako ja kao Hrvat – Duvnjak ili Kuprešak mogu biti Hercegovac ili Bosanac. Ajde nekako bi se to politički i dalo prihvatiti, ali zibiljski i sudbinski nikako. Što zapravo znači biti u Bosni i Hercegovini politički Hrvat, a što Bosanac, Hercegovac ili Bošnjak, kako se bosanski i hercegovački muslimani odnedavno nazivaju. Hrvati koji su geografski nalaze negdje između Bosne i Hercegovine (Duvnjaci i Kuprešaci), politički su Hrvat. Čović ni ovo ne shvaća. Što znači biti Hercegovac u  ovoj i ovakvoj Bosni ili Hercegovinim, a što u Hrvatskoj? Ili,što znači biti Hrvat u Hercergovini, i Hrvat u Bosni? Ajmo jošdalje i dublhje,što znači biti Hervat iz Bosne u Hrvatskolj ili Hrvat iz Hercegovine u Hrvatskoj.Neka na to odgovore oni koji se grade gda su Hercvegovci i Bosanci. Nama Duvnjacima i Kuprešacimato nije problem. Ponavljam za one koji rastaču hrvtsko biće; ja sam Hrvat iz Duvna, Ivić je Hrvat sa Kuperesa.

Dakle, samo u političkom smislu, a u ostalim ljudskikm određenima Duvnjaci i Kuprešaci nisu ni Hercegovaci, ni Bosanaci. Muslimani i Srbi to lakše rješavaju od Hrvata. Srbin je Srbin svugdje, u Šumadiji, na Banovini, u Bosni… Hrvati se dijele na Hercegovce i Bosance u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj se dijele na Hrvate i Hrvate Hercegovce i Hrvate Bosance. Ja sam Hrvat iz Duvna, kao što je i Ivić Hrvat sa Kupresa. Kažem, sa Kupresa, ne iz Kupresa, jer je Kupres visoravan, pa to ga određuje i jezično. Kupres je na planini, točnije na visoravni, a visoravni su na planinama.

Drug Čović je nažalost zatočenik komunističkog mentalnog sklopa. Odrekli su se drugovi onoga što su bili i sad nama koji nismo  partijaši i udbaši, dijele lekcije i „uče“ nas demolkraciji. Nije dobro kad iz nekog poliotičara, koji je u vrhui politike i vlkasti, progovori mentalni komunist ili drug lokalpatriot. To se Čoviću dogodilo nedavno u slučaju Duvnjaka Vukadina i sada Kuprešaka Ivića. Drug Dragan to je odradio na drugarski način i po kratkom postupku: Marš iz Poartije! Ne radi nam to, druže Čoviću. Dobro ja znamo za koga si radioi u vrijeme Titove tiranije i dobro znam za koga radiš danas.

Na kraju,moram priznatik, da me ovaj najnoviji Čovičev politički potez o isključenju dvojice Kuprešaka iz Stranke opasnih namjera, iznenadio, ozlojadio,  rastužio, naljutio i zabrinuo.

Čoviću, čovječe ne budi drugarsko goveče!

Zagreb, 15. 2. 2021.

Ante Matić – Borčanac


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika