Podjeli

Mnogima od nas se čini da živimo u civiliziranom svijetu. U svijetu gdje se poštuje drugog i drugačijeg, po boji kože, po vjeroispovijedi, po političkom uvjerenju. Ali nažalost nije tako. Prema listu „ World Watch“ za 2020. godinu spominje se da je progonjeno oko 260 milijuna kršćana u 73. zemlje svijeta. Kritično stanje je u Sjevernoj Koreji i Sahelu. Kršćanske zajednice u Iraku i Siriji su sve manje. Izvještaj o silini tih progona predstavila je organizacija „ Open Dors“ talijanskom Zastupničkom domu.

Sjeverna Koreja je na prvom mjestu

Sjeverna Koreja je već osamnaestu godinu na prvom mjestu po silini progona. U toj zemlji je prema podacima organizacije „ Open Dors“ u radnim logorima zatočeno između 50 i 70 tisuća kršćana. Na ljestvici progonitelja kršćana potom slijede zemlje sa jakom islamsko fundamentalističkom komponentom: Afganistan, Somalija, Libija, Pakistan. Kritično stanje je i u Latinskoj Americi gdje su svećenici i vjernici suočeni sa organiziranim kriminalom. U čitavom svijetu je zatvoreno ili napadnuto 10.000 crkava. U Iraku je prije 2003. godine bilo 1,5 milijuna kršćana, dok ih danas ima oko 200 000. U Siriji koja je u ratu već niz godina, broj kršćana je pao s više od 2 milijuna na 744 000. Prema organizaciji „ Open Dors“ u svijetu je zabilježeno više od 8000 zlostavljanja žena koja se temelje na vjerskoj diskriminaciji.

Progoni kršćana u Kini

Vjerojatno mnogi znaju da je širenje kršćanstva na tlu Kine neuspjelo. Kina je primila po prvi puta kršćanstvo preko misionara Mattea Riccia. Ali kršćanstvo se prestalo širiti za vrijeme Mao Ce Tunga. Crkva je jednim dijelom odvojena od Rima, te je nastala Narodna crkva, koju kontroliraju kineske vlasti. Katolička crkva vjerna papi i univerzalnoj Crkvi je u ilegali. Najnoviji podaci koji stižu iz Kine su da kineske vlasti uništavaju crkve, pale križeve, prekidaju vjerske obrede – sprovode. To su podaci iz sredine 2019. godine. Catholic News Agency je prenijela podatke kako u Kini nema vjerske slobode. Sudionicima katoličkih obreda koje se zatekne u obredima prijeti istraga, zatvor, najmanje na dva tjedna. Ono što je pomalo smiješno, ali više tragično je činjenica da kineske vlasti pokušavaju mijenjati Bibliju, kako bi bila prilagođena njihovim komunističkim standardima. U kineskoj provinciji Henan su u 2019. godini prekinuta dva sprovoda, a sudionicima sprovodnog obreda se prijetilo da će biti uhićeni zbog održavanja vjerske službe izvan crkvenog objekta. Tako Kina sve od Mao Ce Tunga, pa sve do danas prednjači u svakoj vrsti okrutnosti prema kršćanima. Kineske vlasti su postrožile zakon protiv kršćana. Lokalni političari moraju zapisivati broj osoba koje vjeruju u Boga. Tim se službenicima prijeti, ako kojim slučajem pogriješe broj vjernika. Svako dan bivaju ispitivani koliko je vjernika u nekom selu, ili gradu.  Izvještaje lokalni političari podnose jednom, a nekada i dva puta dnevno. O tome, da je tako, prenosi Christian Headlines . Nakon što je neka osoba prijavljena kao novi vjernik, toj osobi se mora ograničiti kretanje i prijavljivati svaku zatečenu situaciju s tom osobom.

Progoni kršćana u islamskim zemljama

Treći međunarodni kršćanski forum, održan u Moskvi u svom dokumentu spominje kako se proteklih deset godina kršćansko stanovništvo Bliskog Istoka smanjilo za 80%. donijeli su turobne zaključke, da će takvim trendom kršćanstvo nestati sa tih prostora. U Siriji su gotovo svi najveći gradovi izgubili kršćansku populaciju. Andrew White, poznat kao „ Bagdadski vikar „ je izjavio:  „ Došlo je vrijeme kraja, nema kršćana. Neki kažu da bi kršćani trebali ostati da održe povijesnu nazočnost, ali je to postalo vrlo teško. Budućnost zajednice je vrlo ograničena.“

Islamski ekstremisti

U jednom videu kojeg je objavila teroristička organizacija, ekstremist je poderao sliku pape Franje i pape emeritusa Benedikta XVI. rekavši: „ Zapamtite ovo, vi kuffar  (nevjernici ) – bit ćemo u Rimu, mi ćemo biti u Rimu, inshallah  ( Alahova volja ).“ I nastavio je: „ Nakon svih njihovih ( papinskih ) napora, religija križa bit će ta koja će biti razbijena.“ U Keniji muslimani vrše pritisak na kršćane da napuste kršćanstvo i prihvate islam. Oni koji su odbili islam kao novu vjeru, islamski teroristi su ih sasjekli mačetama. Islamskog radikalizma i ekstremizma ima i u Nigeriji. I tamo je bilo kršćana koji su bili masakrirani. U Pakistanu je na snazi zakon o prisilnom radu kršćana, usprkos zakonu protiv ropstva. Tko odbije pristup islamu, slijedi ga prisilni rad, a neke smrt. U Iranu novoobraćeni kršćani žive u veliko strahu. U Iraku ISIS ubija ljude u ime islama. Neki kršćanima su odrubili glave. A neki su spas pronašli u Turskoj. Maroko je dom nekoliko tisuća kršćana koji žive diljem zemlje. Prisiljeni su se moliti na tajnim mjestima. U zemlji je na snazi pritisak na kršćane da se odreknu svoje vjere. Nesnošljivosti prema kršćanima ima u Ugandi i Egiptu.

Znakovite poruke u oskvrnjenim crkvama u Iraku

Eto nekoliko poruka, grafita islamske države: „ Nema mjesta za križ u islamskim zemljama“, „ Križ je pod našim nogama:“ Kipove Blažene Djevice Marije i Isusa u porušenoj crkvi, ISIL je koristio za gađanje. U jednoj porušenoj crkvi u Iraku je pronađeno pismo na njemačkom jeziku: „ O, vi štovatelji križa, sve ćemo vas pobiti, Njemačka je islamska zemlja, slabi ste i ne pripadate ovdje… O, vi križari, nemate mjesta u islamskim zemljama, ili otiđite, ili ćemo vas ubiti.“ U Sudanu situacija za kršćane isto nije bajna. Kršćani su diskriminirani, uznemirivani i ruše se njihove crkve. Progoni kršćana su konstantni od Bangladeša do Nigerije.

Kako nazivaju Švedsku muslimanske izbjeglice

Za Švedsku znamo da je jedna od europskih država koja je najpoznatija po prihvaćanju islamskih izbjeglica, migranata. Odavna se Švedska smatra sigurnim utočištem za izbjeglice i migrante svih vrsta. Neki Švedsku smatraju „ svjetskom humanitarnom savješću.“ Kod nas u Zagorju ljudi znaju kazati: „ Za hvalu su mu rekli da je bedak.“ A neki migranti koji su se „ uhljebili“ u švedsko društvo, zemlju u kojoj žive nazivaju: „ Europsko središte silovanja.“

 

Umjesto zaključka

Netko od čitatelja ovog teksta mogao bi kazati da nije tako, da je sve možda izmišljeno. No, nije tako. Ovaj tekst je skraćena verzija svega onoga što se u svijetu događalo ne u nekim dalekim godinama ovog stoljeća. Događaji, progoni, grafiti, ubijanja, razaranja kršćanskih crkava, progoni kršćana u Kini, Sjevernoj Koreji i islamskim državama su u rasponu od zadnjih desetak godina. Niti jedan navedeni podatak u tekstu ne seže u prošlo stoljeće. Sve ove podatke i još mnogo toga o progonu kršćana u 21. stoljeću može se naći na internetskim stranicama. Zar je zaista ovo stoljeće, stoljeće brutalnosti i nasilja nad kršćanima? Zašto svi šute? Zašto se o tome jasnije i glasnije ne govori. Multikulturacija u Europi???. Multikulturacija u Kini, Sjevernoj Koreji, islamskim zemljama???

Sve je pod velikim upitnikom. Zar je zaista „ čovjek čovjeku vuk“ u 21. stoljeću ?

 

Molitva u kušnji i progonstvu Psalam Davidov (Ps 141)

Prizivljem te, Gospodine, k meni pohitaj! Slušaj glas moj kojim tebi vapijem! Nek’ mi se uzdigne molitva kao kâd pred lice tvoje, podizanje mojih ruku nek’ bude k’o prinos večernji! Na usta mi, Gospodine, stražu postavi i stražare na vrata usana mojih! Ne daj da mi se srce zlu prikloni, da bezbožno počinim djela opaka; i u društvu zlotvora da ne blagujem poslastica njihovih! Nek’ me samo udari pravednik, ljubav je što me kara, al’ ulje grešničko neće mi glavu pomazat’; zloći njihovoj oprijet ću se uvijek svojom molitvom. Kad strovale niz hridinu suce njihove, razumjet će kako blage bjehu riječi moje. Kao kad orač ore i para zemlju, tako će im se na rubu Podzemlja kosti rasuti. U te su, Gospodine, uprte oči moje, k tebi se utječem, ne daj da mi duša propadne! Čuvaj me od stupice koju postaviše meni, od zamki zločinaca! Nek’ u vlastite zamke upadnu zlotvori, a ja neka im umaknem!

Vladimir Trkmić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema