Podjeli

Prije no bilo što napišem o cjepivima koji su IN tema ovih dana mislim da je u startu veoma važno napomenuti kako je cjepivo AstraZeneca četiri (4) puta jeftinije od cjepiva drugih proizvođača. Napominjem i da Britansko – Švedsko cjepivo AstraZeneca kao i Ruski Sputnik V spadaju u adenovirusna (vektorska) cjepiva koja su već dugo u primjeni, za razliku od mRNA cjepiva koje proizvode  Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson i drugi koji se po prvi puta pojavljuju. Važno je znati i da se cjepiva AstraZeneca kao i Ruski Sputnik transportiraju i čuvaju na temperaturama od -8 do -4 C što znači da su i obični zamrzivači pogodni dočim je za mRNA cjepiva to bitno drugačije jer se moraju transportirati i čuvati na temperaturi od -70 C. Također želim podvući da ni u kom slučaju nemam namjeru ovim statusom nagovarati nekoga da se cijepi ili da se ne cijepi kao ni tvrditi da je neko cjepivo dobro ili neko nije.

Europska agencija za lijekove (EMA) dala je zeleno svjetlo za sva cjepiva koje su se pojavila u EU pa tako i za ono koje je razvila tvrtka AstraZeneca u suradnji s Oksfordskim sveučilištem. Sva su cjepiva namijenjena, sukladno odobrenju za uporabu već spomenute EMA, za sve osobe starije od 18 godina. Nakon što je za cjepivo AstraZeneca objavljeno, i to od smog proizvođača, da nije bilo dovoljno provedenih testiranja za starije osobe, odjednom je u medijskom prostoru, posebno unutar EU,  nastala cijela strka kojoj je očito cilj bilo dovesti u pitanje sigurnost i učinkovitost navedenog cjepiva, posebno prema nekim novim sojevima.

Ne treba sumnjati da nemilosrdna konkurencija neće iskoristiti svaku priliku, pa i pokušati uvući mnoge koji u toj igri velikih korporacija ne bi trebali sudjelovati, dakako izuzev ako po srijedi nije neki interes koji sa medicinskim razlozima nemaju nikakve veze. Kako je cjepivo AstraZeneca proizvedeno na već poznati način, npr. kao i cjepivo protiv gripe, dakle sa već puno toga poznatog, te s obzirom na to da se imunološki odgovor u većoj dobnoj skupini temelji na iskustvu s drugim cjepivima za koja postoje pouzdane informacije o sigurnosti, znanstveni stručnjaci EMA-e zaključili su da se cjepivo može podjednako učinkovito koristiti i kod svih dobnih skupina. Mislim da ne treba biti previše pametan za zaključiti zašto su neke zemlje izrazile skepsu prema cjepivu AstarZeneca za svoju stariju populaciju ako znamo kolike su milijarde profita u pitanju.

Zanimljivo je da se u isto vrijeme u medijima nigdje posebno ne izražava sumnja u učinkovitost mRNA cjepiva mada se prvi puta pojavljuju na tržištu. Obzirom na kratko vrijeme primjene mRNA cjepiva nitko nije ni mogao napraviti neko relevantno istraživanje o mogućim dugoročnim posljedicama. Treba napomenuti i nekoliko bitnih razlika među cjepivima koje spominjemo, prvo je da AstraZeneka i Sputnik V spadaju u adenovirusna cjepiva kojima se (da sada previše i bez potrebe ne filozofiram) slikovito kazano u tijelo unose antitijela odnosno gotovo „oružje“ za borbu protiv virusa, a mRNA cjepiva u tijelo unose „alat“ za izradu „oružja“ protiv virusa. Prednost AstraZeneca je i u tome da se razmak između prve i druge doze može produljiti i do 4 mjeseca.

Dakle još jednom, Europska agencija za lijekove (EMA) dala je zeleno svjetlo za cjepivo koje je razvila tvrtka AstraZeneca u suradnji s Oksfordskim sveučilištem za sve osobe starije od 18 godina. To znači i da cjepivo Astrazeneca ni na bilo koji način nije škodljivo ili nedjelotvorno za stariju populaciju.

U Zagrebu, 08.02.2021.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema