Podjeli

…..Tijekom ovog istraživačkog rada mogu zaključiti da je sve legitimno, dozvoljeno je voditi i prljavu kampanju, no konačno istina ispliva na površinu, istina je uvijek dokaz vjerodostojnosti. Motivi ovakvog i sličnih predizbornih napada su nam poznati?……..

Kada jedna od vodećih novina u mainstreamu na prilično snishodljiv  način, (s poštapalicom „čini se“, kojom se osigurava od moguće tužbe za klevetu), oskudnim insinuacijama krene ad hominem na još jednog HDZ-ovog gradonačelnika, a u daljnjem podugačkom tekstu ne iznese baš ni jedan dokaz o bilo bilo kakvom suspektnom i ili protuzakonitom djelovanju, postavlja se opravdano pitanje radi li se u ovom kontekstu o još jednoj falš noti u orkestriranom napadu na vladajuću stranku, a ta falš glazba zapravo je uvertira u lokalne izbore. Tko želi od pitomog grada Obrovca stvoriti grad slučaj? U novinarskoj slobodi sve je legitimno, pa je isto tako legitimna moja istraživačka novinarska znatiželja, osobito iz razloga što sam nedavno bio doslovno očaran ljepotama kanjona rijeke Zrmanje, na kojoj leži mali, ali ponosni gradić burne hrvatske povijesti. Već u mom nedavnom turističkom posjetu gradu Obrovcu i svim prirodnim ljepotama koje se naslanjaju na gradić, a koje su mu udahnule posebnu ljepotu duše, doznao sam mnogo toga o životu u tom ruralnom, pomalo zaboravljenom  dijelu Hrvatske. Iz onoga što sam tada doznao, a danas novinarskim istraživanjem nadopunio i precizirao te spoznaje, bez imalo rezerve mogu generalno kazati da grad Obrovac može biti svijetli primjer međuetničkog i skladnog suživota na lokalnoj razini, baš onakvog kako to želi stvoriti vladajuća administracija u Hrvatskoj na nacionalnoj razini.

U vremenu od kada je na čelu Obrovca gradonačelnik Ante Župan u gradu i okolici nije zabilježen niti jeda jedini slučaj međunacionalne netrpeljivosti. U gradskoj su upravi u operativnoj  suradnji  većinski HDZ sa sedam vijećnika, SDSS sa četiri vijećnika.  Iz toga nije teško izvući logičan zaključak da u Obrovcu žive građani koji vole i poštuju svoju domovinu i grad bez obzira na nacionalnu pripadnost i burnu povijest, osobito onu recentnu iz  Domovinskog rata.

O socijalnoj osjetljivosti čelništva grada  najbolje govore  transparentni pokazatelji objavljeni na službenim stranicama grada Obrovca i tu zapravo leže dokazi o modusu operandi kojim gradonačelnik Ante Župan uspješno upravlja gradom i proračunskim sredstvima poreznih obveznika Republike Hrvatske što utječe na skladan suživot. Ono što je vodeća novina mainstreama prešutjela, ja slobodno objavljujem kao drugu stranu medalje. Dakle jednostavno, nakon mog upita gradonačelnik me je uputio na službene stranice grada, pa sam jednostavnom operacijom s dva klika „mišem“ na računalu dobio  cjelovitu sliku  na dlanu. Pa pođimo redom o važnim pitanjima za skladno funkcioniranje zajednice.

-dječji vrtić je besplatan za svu djecu s područja grada Obrovca čime je grad jedan od tek 4 grada u Republici Hrvatskoj koji osiguravaju besplatan vrtić. Godišnji trošak ovog važnog demografskog poteza je oko 2 milijuna kuna.

-grad Obrovac daje novčanu pomoć za svako novorođeno dijete koja je u 2020. povećana na 5000 kuna.

-grad Obrovac nabavlja i daje besplatne udžbenike učenicima srednje škole

-grad Obrovac stipendira oko 50 studenata svake godine što iznosi oko 500 000 kuna godišnje. Prva tri grada po visini stipendiranja u Hrvatskoj su Poreč, Umag i Obrovac. Osim navedenog subvencionira u cijelosti troškove Pučkog otvorenog učilišta i Gradskog muzeja što godišnje iznosi oko 850 000 kuna. Provodi socijalni program pomoći u kući starijim osobama.

-subvencionira lokalne autobusne linije između Zadra, Obrovca i okolnih naselja na području grada što godišnje iznosi 450 000 kuna, a bez tih subvencija linije bi bile obustavljene.

-daje pakete nužnih namirnica umirovljenicima za Uskrs i Božić u vrijednosti od 100 000 kuna

Sve su ovo službeni podatci s portala Gradonačelnik.hr.

Logično je da se uvijek može više ako to proračunski kapaciteti dozvoljavaju, logično je da ima zadovoljnih i nezadovoljnih, ali logično je da ima onih koji koriste jako dobro poznatu sintagmu u Hrvatskoj? „Sve ću ti oprostiti osim uspjeha.“ Čini se da bi danas mnogi iz udružene lijeve i desne oporbe zbog nedostatka vlastite vizije i programskih inicijativa željeli da u Obrovcu vlada nesklad umjesto racionalno postignutog sklada. Kao što mnogi na nacionalnoj razini zazivaju kaos, razdor i anarhizam, isto se događa i na lokalnim razinama.

Portal Gradonačelnik.hr prati rad svih gradova u Republici Hrvatskoj  analizirajući podatke Ministarstva financija o proračunskim izdvajanjima te je sastavio listu najbolje rangiranih gradova za kategorije: stipendija i cjelokupnog obrazovanja, subvencija poduzetnicima i poljoprivrednicima, sporta i kulture, pa nadalje odvajanja za socijalnu zaštitu, vatrogastvo i civilnu zaštita, sufinanciranje prijevoza te ulaganje u unapređenje kvalitete života odnosno stanovanja u zajednici. Svima je to javno dostupno osim onima koji danas uz kovid maske imaju i tamni povez na očima. Namjerno!? Jer kada bi htjeli vidjeti cjelovitu sliku i obje strane medalje, onda bi iz svih relevantnih javno dostupnih podataka o količini poslova koje obavlja gradonačelnik i njegova gradska uprava zaključili samo jedno. Takav obim poslova ne može se obaviti bez operativnih troškova, brojnih službenih putovanja koja redovito analizira državna revizija i ne može se obaviti bez sigurnog i kvalitetnog automobila. Takav posao ne može se obaviti plivajući leđno Zrmanjom, takav posao ne može se uspješno obaviti pješačeći putešestvijima Hrvatske. Imam dojam da su pojedini spin majstori spremni optužiti i one koji pješače, jer imaju preskupe cipele!?

Evo još malo podataka sa službene stranice grada Obrovca:

U pojedinačnim kategorijama Obrovac je zauzeo slijedeća mjesta u Republici Hrvatskoj:

 1. mjesto, stipendije i cjelokupno obrazovanje
 2. mjesto subvencije poduzetnicima i poljoprivrednicima
 3. mjesto socijalna zaštita
 4. mjesto zaštita okoliša

 

Od 128 gradova u Republici Hrvatskoj Obrovac je u svim kategorijama među top 10 najuspješnijih!?

 

Grad podupire održivost i razvoj stočarstva  i poljoprivrede. U tom je kontekstu subvencionirao rad poljoprivredne zadruge s 3 000 000 kuna. OPG-ima je za izgradnju i dogradnju nadstrešnica za stoku u vrijednosti od 520 000 kuna

Na području komunalne infrastrukture učinjeno je slijedeće u zadnjim godinama.

Ceste

 1. Asfaltiranje i tamponiranje nerazvrstanih cesta-oko 12 000 000 kuna
 2. Izgrađena dvotračna cesta za Otišinu -duljina 3km- vrijednost 4 000 700 kuna
 3. Čišćenje i održavanje zapuštenih poljskih puteva- vrijednost 2 000 000 kuna
 4. U tijeku je izgradnja dvotračne ceste iz Žagara za Ervenik-vrijednost 3 000 000 kuna
 5. Uređenje nogostupa u Gornjem Karinu-1 000 000 kuna

Sve to je moguće, glede cestovne infrastrukture,  samo u skladnoj suradnji grada s centralnom državom i ministarstvom mora, prometa i infrastrukture na čelu kojega je ministar Oleg Butković. Čini se da se ovdje djelatno sprovodi poznata sintagma da će Hrvatska biti onoliko jaka koliko budu jaki ruralni i rubni dijelovi domovine.

I da ne nabrajam dalje suhoparne, ali vrijedne projektne podatke koje imamo na službenim stranicama, spomenut ću taksativno  komunalne infrastrukturne zahvate na grobljima, zgradama, vodovodu i odvodnji, odlagalištu otpada, katastru nekretnina, plažama, pješačkim stazama, javnoj rasvjeti ….Od svega bi kao primjer ekološke osviještenosti ovog lijepog kraja koji ima potencijal biti biser hrvatskog turizma zahvaljujući Božjem daru rijeci Zrmanji i njenog filmskog kanjona , izdvojio sanaciju odlagališta otpada „Kajkovača“ u čega je grad uložio 15 000 ooo kn. Znamo da nerješive probleme s odlagalištima otpada imaju daleko veći i bogatiji gradovi od Obrovca.

Kada kumulativno zbrojimo vrijednost svih infrastrukturnih investicija koje su javno dostupne na portalu Gradonačelnik.hr dolazimo do prilično pozamašnog iznosa za mali grad s tek nešta više od 4000 stanovnika s prigradskim naseljima. Dakle, u srednjoročnom razdoblju za vrijeme upravljanja gradom Obrovcem gradonačelnika Ante Župana, u vrijedne projekte utrošeno je 102. 440. 000 kuna ili gotovo 4 godišnja gradska proračuna. Godišnji gradski proračun Obrovca iznosi oko 30 000 000 kuna! Službene stranice Ministarstva financija i portal Gradonačelnik.hr svima nudi transparentne proračunske izdatke po gradovima u realnom vremenu. Pa tko voli neka izvoli!?

Evidentno je da ovakvi hvale vrijedni zahvati traže menadžerske kompetencije, socijalnu osjetljivost, socijalnu inteligenciju za skladno funkcioniranje u području  međuljudskih odnosa, ali iziskuju veliki trud, radnu energiju i objektivne operativne troškove, a osobito one glede službenih putovanja čiji je trošak u odnosu na učinjeno realan i podložan reviziji. Ako je za putne troškove gradonačelnika Obrovca Ante Župana, grad u zadnje 4 godine potrošio oko 400 000 kuna, što je utvrđeno državnom revizijom u transparentnom javnom postupku,  onda je taj iznos nešto manji 0d 0,4% u odnosu na ukupne investicije i doista je čisto politikantstvo polemizirati o tome na platformi klasičnih predizbornih spinova.

Na kraju ovog istraživačkog rada mogu zaključiti da je sve legitimno, dozvoljeno je voditi i prljavu kampanju, no konačno istina ispliva na površinu i istina je uvijek dokaz vjerodostojnosti. Motivi ovakvog i sličnih predizbornih napada su nam poznati?

Kazimir Mikašek-Kazo


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema