Podjeli

Poštovana kolegice Milica Klaričić Bakula,

Nisam spomenuo da sam i u Pakistanu imao nekih problema samo s dvojicom studenata. Obojica su bili svjesni zašto se to dogodilo. Prvoga am vodio do kraja ali nisam htio dalje s njim surađivati, a s drugim sam prekinuo još dok je bio na SMS-u. Obojica su danas u znanosti. Prvog je na njegovu molbu pok. Roqia dovela na zadnje moje druženje s mojom Pakistanskom djecom da mu oprostim. On je bio u mojoj prvoj grupi doktoranada pa sam mu oprostio jer ga je dr. Raza tadašnji ravnatelj SMS-a odmah kaznio. Drugi nije bio kažnjen za goru stvar pa sam njegovu molbu oko toga odbio.

A radilo se samo o pitanjima znanstvenog poštenja. Zato mi je smiješno kada se uopće vi uspoređujete s njima. Očito niste razumjeli zašto sam vam govorio kako u RH imam puno više moje znanstvene djece u RH nego u Pakistanu, ali se mnogo više njih moli Alahu nego Bogu za moje zdravlje. Njima nikada ne bi palo na pamet i da pomisle, a ne i da napišu kako ja govorim neistinu jer je Ankica umrla. Ni danas ne razumijem kako ste uspjeli da npr. moje suradnice iz Splita odustanu i od knjiga koje su praktično bile završene. Naravno, same znaju koji im je interes. Pakistanci to ne bi učinili.

U prethodnom pismu sam vam poslao Asifov e-mail o novoj doktorandici. Zapravo radilo se o 5 (PET) njegovih doktora:

Tako ste sjajno potvrdili moju priču o mojim doktorima, Alahu i Bogu jer danas imam više svoje znanstvene djece u Pakistanu nego u RH:

Hira Nabi je u sredini.Radove sa mnom ima i Shaista Alamgir. Na moje pitanje jesu li njihovi doktorati iz teorije nejednakosti odgovorio mi je:

Subject: Re: PhD Defence of Hira Nabi
Date: Fri, 26 Apr 2024 09:44:58 +0500
From: Dr. Asif Raza Khan Mathematical Science <[email protected]>
To: Josip Pečarić <[email protected]>

 

Yes. Your grandsons and granddaughters.

Očito ja njemu ne trebam. Npr. poslije monografije MIA 16 on je uspio i s drugom monografijom u kojoj su koautori njegova druga dva doktora:

  1. Irshad, A.R. Khan, F. Mehmood, and J.E. Pečarić, New Perspectives on the Theory of Inequalities for Integral and Sum, Birkhauser, 2021.

Da, on je drukčiji od vas koji ste postigli to što jeste zahvaljući meni i onda meni i mojoj obitelji zabili nož u leđa uz sramotno objašnjenje u koje ste uključili smrt moje Ankice.

U svom pismu spominješ i njihovo pisanje pjesama. Radi se o samo jednom autoru, a njegove pjesme sjetio se i prof. dr. sc. Zvonimir Šeparović u recenziji moje knjige: „Propadne im crvena Hrvatska“, Zagreb 2015.:

Taj „nacionalist“ nije ništa negativno to je samo potvrda da je akademik Pečarić prepoznat kao onaj koji uvijek štiti i ljubi svoj narod i svoju Hrvatsku. Da ima velike ljudske kvalitete vidi se i po tome što mu je jedan od studenata dr. Ghulan Farid, kada je proglašen doktorom znanosti, pročitao svoju pjesmu na engleskom jeziku: „Kada pričam s Vama (posvećeno akademiku Josipu Pečariću“. To je dirljivo. Nitko od nas drugih koji smo imali sreću odgojiti i unaprijediti mlade doktore znanosti ne može se pohvaliti da mu je njegov doktorand napisao pjesmu zahvale koja počinje dirljivo:

Naravno, nisam ni mogao očekivati da netko od vas koji ste okrenuli leđa i mojoj obitelji i meni misle kao prof. Šeparović. Zato Ti ponovno šaljem tu Faridovu pjesmu u prijevodu moje kćerke Ivane Orešić:

KADA PRIČAM S VAMA
(posvećeno akademiku Josipu Pečariću)

Osjećam da pričam sa svojom dušom, kada pričam s vama,
Dobijam neopisivi mir, kada pričam s vama.

Srećom, našli ste se u mom životu da ga uljepšate,
Mislim da vas se može uvjeriti, ali ste i vezani svojim principima,
Razmišljate za ljude ne za jednog čovjeka, što rijetko tko može
Znajući ponešto o vama, koliko ste detaljni,
Ovaj mi svijet izgleda malim, kada pričam s vama.

Vi ste poput knjige, knjige koja priča
Svaka riječ koju kažete je jedinstvena
Okoliš postaje ugodan, sve se smiješi
Kada vi, dragi moj, izgledate na trenutke sretno
Zadržite osmijeh na licu, molim vas nemojte se nikad ljutiti
Osjećam se zaštićenim, kada pričam s vama.

Bilo koji problem nije problem, vi ste savjetnik
Zapravo je naša sreća što smo vas izabrali za mentora,
Vaša kovrčava smeđa kosa otklanja sve naše brige.

Zelena boja vaših očiju fascinira svakoga
U mnogim tisućama vi ste dobar muž
Ona je jako sretna, naša Gospođa, što je pronašla takvog muškarca
Kada pričam s vama, uviđam da ste savršeni čovjek

Pretpostavljam da Ti i ne može biti jasno dio kada Farid piše o mojim principima.

A to nije bila jedina takva Faridova pjesma.

On je i koautor knjige MIA 20 koja je tiskana 2021. godine, ali mi je ipak nedavno pisao:

Subject: Re: Fw: New Articles From Journal of Inequalities and Applications
Date: Tue, 16 Jan 2024 13:32:45 +0000
From: Ghulam Farid
To: Josip Pečarić

 

Can we collaborate in some papers, because from long time we do not have joint papers.

On ia i bez mene puno radova pa ne kaže kao Vi da sam sve uradio za Vas, ali sada Vam više ne trebam pa će te podržati one principe koji ima vlasnik „Elementa“ a ne one moje  koje Fari spominje u svojoj pjesmi.

Ja sam ipak Vama zahvalam jer sada su oko mene mnogo drugačiji ljudi od većine mojih hrvatskih doktora, pa mnogo sam više u matematici nego dok sam se brinuo i o vama kojima je to bilo nevažno, pogotovo kada ste već ostvarili puno toga o čemu ste bez mene mogli samo sanjati.

Puno pozdrava s zahvalnošću,

Akademik Josip Pečarić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema