Podjeli

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskograta91. (UHBDR91.) unazad tri mjeseca, provela je anketu, na području Grada Zagreba, na temu: Koliko mladi uče i znaju o hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu, stvaranju Republike Hrvatske, političarima i njihovu (ne)zadovoljstvu u našoj državi.

Postavili smo 11 pitanja, na koje je odgovorilo stotinjak osoba, mlađih od 30 godina.

Pitanje br. 1. – Jeste li zadovoljni gradivom o Domovinskome ratu, a koje vam je prezentirano tijekom dosadašnjeg školovanja?

…. Čak 57  upitanih odgovorilo je da „nisu ništa o tome naučili u školi“, dok je 16 reklo da su „malo ili ništa razumjeli“, 11 da ih „to ne zanima“, dok su ostali bili mišljenja da „više znaju o II. svjetskom ratu nego o  onom iz 1991.“.

Pitanje br. 2 – Koliko se u krugu vaših prijatelja i poznanika razgovara o stvaranju hrvatske države?

… Osamdeset i dvoje (82) odgovorilo je kratko i jasno da o „takvim temama ne razgovaraju“, petero je pokušalo „nametnuti ovu temu, ali da su uvijek manje-više naišli na podsmjeh i otpor“, dok ostali o ovome nisu imali nikakav odgovor.

Pitanje br. 3. –  Navedite imena  barem petero stradalih hrvatskih branitelja?

… Većina, 78 odgovorila je da je čula za „jednog ili dva“, „sinove Kate Šoljić, iako ni jednom ne znaju ime“, „Blaga Zadru“… a neki među njima istaknuli su „Boška Buhu“ i „Nadu Dimić“ i pitali: „što se oni nisu borili u Domovinskome ratu“. Ostali nisu bili zainteresirani za ovo pitanje.

Pitanje br. 4. – Jesu li  vam kod kuće otac, majka ili brat pričali o Domovinskome ratu, odnosno stvaranju hrvatske države?

… Pedeset dvoje je odgovorilo „da su nešto pričali“ i da su „nešto čuli“, njih 17 da se takve teme „ne otvaraju za stolom“, dok su ostali odgovorili da su se „naslušali o hrabrosti nekih od svojih najbližih“. Među njima bilo je i takvih koji su rekli da to što su čuli „prije su lovačke priče“.

Pitanje br. 5. – Koliko su knjiga dosad pročitali o Domovinskome ratu?

… Čak 89 je odgovorilo „ni jednu“ , šestero je pročitalo po „dvije-tri, pretežno o dečkima iz njihova kvarta“, dok ostale „takva literatura ne zanima“.

Pitanje br. 6. – Tko je značajnija povijesna ličnost: Josip Broz Tito ili Franjo Tuđman?

… Većina, njih 57, misli da je Tito, 29 je svoj glas dalo za Tuđmana, a među ostalim odgovorima bilo je i takvih koji su istaknuli da im se „za te baš j..e“.

Pitanje br. 7. – Treba li zabraniti pozdrav „Za dom spremni“?

…Svi sudionici ankete su odgovorili „ne treba“, „ako može Thompson možemo i mi“, „prije bi trebalo zabraniti crvenu zvijezdu“…

Pitanje br. 8. – Jeste li sretni u hrvatskoj državi?

… Gotovo njih 78 je odgovorilo „da“, a potom su dodali i da „nikada ne bi otišli iz Hrvatske“, da im je „najljepše doma“, da su „sve to priče o lijepom životu vani“. Ostali su rekli da „kad bi mogli sutra bi otišli“, „ovdje je „pakao“ i tome slično.

Pitanje br. 9. – Koliko puta ste dosad  posjetili Vukovar ili Škabrnju?

…  Čak 92 je reklo „nikada“, da ih „ta mjesta ne privlače“, a bilo je i odgovora poput „tamo neka idu oni koji su se tamo i borili“. Samo petero je bilo mišljenja da školska djeca, prije svih, svake godine moraju obići ova mjesta.

Pitanje br. 10. – Tko su za vas ratni profiteri, izdajice i dezerteri?

… 67 je uvjereno da „takvih kod nas nema“, da „nitko zbog toga nije suđen“, da se  o „takvima ne govori i ne piše“. Jedan je rekao da je „ratni dezerter moj otac“, njih 12 da su ratni profiteri „svi oni koji voze dobre aute i imaju lijepe kuće“ dok je bilo i takvih koji su se naslušali čak i „hvalisanje o bogaćenju dok su drugi ratovali“.

Pitanje 11. – Nosili li škola u Škabrnji ime po političaru i pjesniku iz Domovinskog rata ili iz II. svjetskog rata?

…Većina (89) je odgovorila da „nema pojima“. Samo troje je znalo točan odgovor, tj. da škola nosi naziv „Vladimir Nazor“. Drugi su bili mišljenja da se zove „Ivan Goran Kovačić“, a jedan je odgovorio – „Josip Broz Tito“.

Sve u svemu, i na ovakvom relativno malom uzorku i više je nego jasno da mladi  nisu odviše zainteresirani za suvremenu hrvatsku povijest, kao i to da joj se u školama ne pridaje zadovoljavajuća pažnja. Nažalost.

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91..)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema