Podjeli

Jučer je u RTL-u Danas gostovao ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak koji je između ostalog upitan slijedeće:

„Austrija je svoje sunarodnjake pozvala da se vrate kući iz Hrvatske, navodno bi slično mogla napraviti i Slovenija.

…. na što je Krunoslav Capak odgovorio…

…Podsjetio bih da smo na početku epidemije mi imali veliki uvoz iz skijališta u Austriji i Italiji i podsjećam da ljeto brzo prolazi i skijanje će opet pa će oni zvati ljude da dođu, a mi ćemo imati situaciju da propišemo mjere. Ništa nije nemoguće, sve se može promijeniti….„

Nakon ovakve izjave gospodina Krunoslava Capaka se nameće logično pitanje radi li se u ovom slučaju u upravo izgovorenoj prijetnji državi koja je uvela neke mjere Hrvatskoj, odnosno pozvala svoje državljane da odmah napuste Hrvatsku ako žele izbjeći dvotjednu samoizolaciju odnosno karantenu na povratku sa ljetovanja kojeg su proveli na našoj obali.

U svakoj demokratski i pravno uređenoj državi isti bi doslovno odmah bio smijenjen sa svih dužnosti koje obavlja jer je očito da iz njega umjesto struke progovara politika, politika odnosno retorika kojoj u civiliziranom i uljuđenom društvu nema niti smije biti mjesta. Ovime dakako ni na koji način ne opravdavam odluku Austrije  za ovo što radi prema Hrvatskoj jer je očito da se radi o čisto političkoj odluci, no ozbiljni i odgovorni ljudi, političari posebno, u javnom prostoru ne smiju reagirati onako kako je to uradio gospodin Capak, pa čak i u slučaju da se slažemo kako  Hrvatska možda i treba uzvratit istom mjerom kada bude u prilici.

NSCZ ili bolje kazati medijski eksponirane osobe istog se i dalje svaki dan sve više gube u svojim sve nejasnijim i nelogičnijim objašnjenjima kako za već poduzete mjere, tako i za one koje namjeravaju poduzeti na jesen. Svjedoci samo da sa druge strane građani, mladi posebno,  imaju sve manje strpljenja i razumijevanja za mjere koje stožer propisuje, a kako stvari stoje nije isključeno i da uz najavu jeseni sve preraste u opći bunt odnosno prosvjed.

Kako su se na FB već pojavile i neke NN grupe u kojima se najavljuju ili pozivaju građani na prosvjede već slijedeći mjesec, postaje jasno da moguće je i „neki novi klinci“ preko leđa drugih pokušavaju na brzinu ugrabiti političke poene ili pozicije stoga treba bit oprezan sa tim pozivima, posebno jer se, ili ako se, ne zna točno tko su organizatori, odnosno tko ili što stoji iza njih.

Ako u bilo kojem slučaju BUZ bude organizator ili suorganizator bilo kakvih prosvjeda na jesen onda ćemo to javnosti jasno kazati jer nam ne pada na pamet skrivati se. Isto tako ni u kom slučaju nećemo podržati, još manje slijediti, nekoga sa nejasnim ili destruktivnim namjerama.

U Zagrebu, 18.08.2020.

 

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema