Podjeli

„Zapravo, priznanje Hrvatske pravoslavne crkve od RH važnije je za samu državu nego za Vašu Crkvu.“

Akademik Pečarić arhiepiskopu Aleksandru

na Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima 2015.

„U Hrvatskoj se mora izbjegavati djelovanje Srpske pravoslavne crkve koje se može okarakterizirati političkim djelovanjem.“

HAZU: Prilozi za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom u pogledu njihova ulaska u Europsku Uniju

.

OBAVIJEST

 

28 ožujka, 2023

Dne 19. svibnja 2016. smo mi, Hrvatski arhiepiskop Aleksandar podnjeli zahtjev za upis u Evidenciju vjerskih zajednica Hrvatske pravoslavne crkve.

Punih 30 mjeseci kasnije (umjesto u 30 dana) Ministarstvo uprave rješenjem je donijelo svoju, vrlo neozbiljnu i neprofesionalnu negativnu odluku, koje je potpisao pomoćnik ministra, politolog dr. sc. Mladen Nakić.

Po našoj upravnoj tužbi na takvo nerazumno rješenje prvostupanjski upravni sud niti nije razmatrao tu odluku, nego je omalovažio sve naše argumente i odbacio dokaze kojima smo pobili takvo protuzakonito rješenje te je potvrdio postojeće stanje.

Nakon toga smo se žalili na takvu protuzakonitu prvostupanjsku presudu Visokom upravnom sudu, koji je pokazao zavidnu profesionalnost i samostalnost u radu, koja kronično nedostaje prevelikom broju hrvatskih institucija i donio presudu Poslovni broj: Usž-731/21-7:

REPUBLIKA HRVATSKA

VISOKI UPRAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Z A G R E B

Frankopanska 16

U  I M E  R E P U B L I K E  H R V A T S K E

P R E S U D A

Visoki upravni sud Republike Hrvatske u vijeću sastavljenom od sudaca toga Suda Sanje Štefan, predsjednice vijeća, Ante Galića i Ljiljane Karlovčan-Đurović, članova vijeća te sudske savjetnice Martine Barić, zapisničarke, u upravnom sporu Aleksandra Radoeva Ivanova, hrvatskog arhiepiskopa protiv tuženika Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske (ranije: Ministarstva uprave Republike Hrvatske), radi upisa vjerske zajednice, odlučujući o žalbi tužitelja protiv presude Upravnog suda u Zagrebu, poslovni broj: UsI-544/19-11 od 15. listopada 2020., na sjednici vijeća održanoj 7. rujna 2022.

p r e s u d i o  j e

 1. Poništava se presuda Upravnog suda u Zagrebu, poslovni broj: UsI-544/19-11 od 15. listopada 2020.
 2. Poništava se rješenje Ministarstva uprave Republike Hrvatske, klasa: UP/I-070-03/16-01/1, urbroj: 515-05-03/1-19-17 od 16. siječnja 2019. i predmet se vraća tuženiku na ponovni postupak.

III. Nalaže se tuženiku naknaditi tužitelju trošak upravnog spora u iznosu od 10.156,25 kuna …

VUS u svoju je presudu u korist tužitelja Hrvatskog arhiepiskopa Aleksandra ustvrdio da je „on u upravnom sporu uspio u cijelosti”. Odnosno, svi naši argumenti i dokazi u potpunosti su valjani i u skladu sa zakonom.

VUS je također ocijenio da su „rješenje Ministarstva uprave i prvostupna presuda Upravnog suda koja ga potvrđuje, u potpunosti nezakoniti”.

U svom je obrazloženju na četiri stranice VUS dao vrlo precizne upute Ministarstvu pravosuđa i uprave usklađene sa europskom i hrvatskom zakonodavstvu da svoje uvjerenje treba opravdati jasnim argumentima koji imaju uporište u zakonskoj osnovi te valjano obrazložiti svoje stajalište.

Nakon što je VUS presudio da je negativno rješenje MU nezakonito što znači da novo rješenje mora biti pozitivno jer su svi do jednog razlozi protiv upisa odbačeni, bili smo uvjerenja da ćemo uskoro (nakon skoro sedam godina odugovlačenja) biti upisani u Evidenciju vjerskih zajednica, što se je i de jure dogodilo jer smo opet morali čekati odluku MU dugo nakon što su probijeni svi rokovi, jer nakon proboja roka uprava mora postupiti po zahtjevu tražitelja.

Najzad je Ministarstvo pravosuđa i uprave 22. ožujka 2023. donjelo rješenje, koje podpisuje ministar dr. sc. Ivan Malenica:

„Odbija se zahtjev Aleksandra Radoeva Ivanova, hrvatskog arhiepiskopa, za upis vjerske zajednice pod nazivom Hrvatska pravoslavna crkva”.

Zatim na sedam stranica u svom obrazloženju ministar ponavlja sve ono što je u svojoj presudi VUS pobio i proglasio nezakonitim.

Sve kao da presuda VUS ne postoji.

Ovo pokazuje i dokazuje da vlast u RH ne poštuje sudske odluke, koliko god se u medijskim izjavama za javnost predsjednik Vlade RH trudio uvjeravati da je trojedna vlast u Hrvatskoj nezavisna i demokratska te da se u sudske ovlasti, presude i rješenja, nema nitko iz politike pravo miješati ni utjecati. Ovakvo gaženje presude Visokog upravnog suda od strane ministra pravosuđa i uprave, upravo dokazuje suprotno, tj. dokazuje da je ministar vrhovni sudac nad svim sudcima, koji određuje i poništava sudske odluke i rješenja kako mu se prohtije.

Sve ovo nas ne će pokolebati i ostajemo u nadi da će sudska vlast u Hrvatskoj pronaći u sebi snagu suprotstaviti se izvršnoj vlasti u njenoj samovolji i bahatosti te uvesti vrhovništvo zakona u demokratskoj Hrvatskoj kako bismo mogli uzdignuti obnovljenu Hrvatsku pravoslavnu crkvu u njenom punom sjaju u Božjem imenu i na dobrobit blagovjernog hrvatskog naroda.

 

Hrvatski arhiepiskop Aleksandar 

https://hrvatskapravoslavnacrkva.wordpress.com/

 

Velimir Bujanec

VIDEO – BUJICA: PORFIRIJE NAPAO PRAVOSLAVNU CRKVU UKRAJINE, IGOR VUKIĆ POZVAO JOVANA ĆULIBRKA NA SUČELJAVANJE O JASENOVCU!

VUKIĆ: “Plenković štiti proruski SPC, umjesto da po uzoru na vlasti u Kijevu, dopusti registraciju Hrvatske pravoslavne crkve!”

BEZ CENZURE! Vukić otkrio kako ga je Porfirije odbio primiti na razgovor o Jasenovcu: “Glumio je liberala, a nije se usudio suočiti s falsifikatima na kojima Beograd gradi svoju propagandu protiv Hrvatske!”

EKSKLUZIVNO: VISOKI UPRAVNI SUD PONIŠTIO RJEŠENJA PROTIV HRVATSKE PRAVOSLAVNE CRKVE!

VUKIĆ O HPC-u: “Pupovac se boji registracije Hrvatske pravoslavne crkve, isto kao što su se Titovi komunisti bojali Germogena – pa su ga likvidirali!”

Ni jedna televizija u Hrvatskoj, osim Z1, nije objavila vijest o skandaloznom priopćenju svetosavskog patrijarha, Prvoslava Porfirija Perića, koji je prije dva dana na službenim strancima Srpske pravoslavne crkve, otvoreno podržao promoskovskog pravoslavnog patrijarha u Ukrajini – Onufrija i optužio službeni Kijev za progon pravoslavnih popova lojalnih Putinu, primjenom “staljinističkih i inkvizicijskih metoda”…

Notorni Onufrije pridružio se prošle godine, kao pouzdanik moskovskog patrijarha Kirila tzv. litijama u Crnoj Gori, koje je pod pokroviteljstvom beogradskog režima predvodio Vučićev sin – Danilo. Porfirije je u skandaloznom priopćenju Onufrijevu kijevsku Lavru nazvao “centrom ruskog sveta”, a Igor Vukić je u Bujici govorio o sličnostima u ponašanju SPC-a tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku i Ruske pravoslavne crkve te njezinih ukrajinskih satelita, tijekom agresije Putinovog režima na tu državu: “Ono što je za pravoslavce lojalne Moskvi ‘ruski svet’, to je za svetosavce ‘srpski svet’. Razlika je jedino u odnosu kijevskih vlasti prema Onufriju i hrvatskih vlasti, predvođenih Andrejom Plenkovićem – prema Porfiriju!”

U emisiji je objavljena informacija da je Visoki upravni sud, prije nekoliko dana, poništio dosadašnja rješenja Ministarstva uprave i pravosuđa te nižerangiranog suda, kojima se Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi donedavno onemogućavao upis u registar vjerskih zajednica. Pravomoćnom sudskom odlukom, hrvatskom arhiepiskopu Aleksandru otvoren je put za konačnu legalizaciju HPC-a, međutim, Plenkovićev ministar Ivan Malenica to i dalje odbija učiniti!

Nakon što su u Bujici pušteni dijelovi saborskih istupa Ante Prkačina, u kojima general i tijekom ožujka podučava premijera o štetnom utjecaju ruskog pravoslavlja na stanje u Ukrajini, ali i srpskog pravoslavlja u Hrvatskoj, Vukić je zaključio da se “rusofilom”, točnije “putinofilom” može nazvati Andreja Plenkovića, a ne neke druge zastupnike – posebno ako se uzme u obzir njegov odnos prema Porfiriju…

https://www.facebook.com/bujicavelimirbujanec/?locale=hr_HR

Josip Pečarić


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema