Podjeli

OBILJEŽEN DAN KRAVATE VEZIVANJEM KRAVATA NA ZAGREBAČKIM SPOMENICIMA

Zagreb, 16. listopada 2020. – Tradicionalna manifestacija kojom se obilježava Dan kravate u Zagrebu – vezivanje kravata na spomenicima održana je i ove godine. Unatoč zahtjevnim okolnostima, kravatu je dobili spomenici u glavnom hrvatskom gradu.

Banu Josipu Jelačiću kravatu je kao izaslanica gradonačelnika Milana Bandića i u ime Grada Zagreba vezala gospođa Milka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, dok je na spomeniku prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu kravatu vezao predstavnik Vlade Republike Hrvatske (dodati ime).

Osim u Zagrebu, prijestolnici kravate, manifestacija obilježavanja održava se i u Puli, u gradu u kojemu je izvedba land-art projekta Marijana Bušića “Kravata oko Arene” 2003., inicirala nadnevak 18. listopada za Dan kravate.

“I ove godine se Dan kravate u Puli već tradicionalno obilježava, u suradnji s ustanovom Academia Cravatica i uz potporu Grada Pule, u Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, Gimnaziji Pula te u osnovnim školama “Centar” i “Monte Zaro”, ali isto tako i u drugim sredinama. Primjerice, upravo su nam čestitali iz Srednje škole Valpovo, još prije iz Tehničke Škole Bjelovar… Ponosni smo na ovu, sada već tradiciju, koja postoji kako u hrvatskim tako i svjetskim gradovima”, istaknuo je Marijan Bušić, ravnatelj Academia Cravatica te dodao kako se u Lvivu u Ukrajini također obilježava Dan kravate sa spomenicima u kojem sudjeluju škole i vrtići.

Osim današnje manifestacije i Velike smjene straže koja će se održati u nedjelju vrijedi spomenuti i sudjelovanje pedagoških ustanova jer je obilježavanje Dana kravate ugrađeno u preporučene slobodne školske aktivnosti od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

“Što se tiče Dana kravate u odgojno-obrazovnim ustanovama proteklih su se godina na stotine odgojno-obrazovnih ustanova – od vrtića, osnovnih i srednjih škola do pojedinih sveučilišta – organizirano priključivale proslavi Dana kravate što zasigurno neće izostati ni ove godine”, istaknuo je Mihovil Bogoslav Matković, ravnatelj muzeja u nastajanju.

Naposljetku, iznimno važna vijest je početak jednoga novog projekta.

“Osobito nam je zadovoljstvo izvijestiti kako je AC predložila svim hrvatskim euro-parlamentarcima da se obnovi inicijativa za proglašenje Dana kravate u Europskom parlamentu što je s njihove strane sa zadovoljstvom prihvaćeno”, istakao je Nikola Albaneže, voditelj muzeoloških projekata AC te dopunio još jednom informacijom:

Veleposlanici kravate Miro Gavran i Igor Rudan vrijedni su promotori kravate kao hrvatskoga identitetskoga znaka. Tako je Igor Rudan, hrvatski znanstvenik svjetskoga ugleda kojeg je AC prošle godine imenovala veleposlanikom kravate bio u prilici darovati kravate nekolicini važnih i utjecajnih ličnosti među kojima su poznati glumac Michael J. Fox, čija je Zaklada u New Yorku posvećena borbi protiv Parkinsonove bolesti, profesor Zhi-Jie Zheng, direktor Instituta za globalno zdravlje Sveučilišta u Pekingu, profesor Peter Mathieson, rektor Sveučilišta u Edinburghu te doktor Michael Rosbash, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 2017. godine.

 

Academia Cravatica

Kontakt:

Nikola Albaneže +385 98 9040 029

Mihovil Bogoslav Matković +385 98 2289 83


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema