Podjeli

HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI
ZAVOD ZA ZNANSTVENI I UMJETNIČKI RAD U SPLITU

Sa zadovoljstvom Vas poziva na predstavljanje knjige

AKADEMIK KUZMA KOVAČIĆ

autora akademika Josipa Pečarića

u srijedu, 7. prosinca 2022. u 18 sati

u velikoj dvorani Zavoda Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Splitu

Trg braće Radića 7 (palača Milesi)

Pozdravna riječ: Akademik Davorin Rudolf

O knjizi će govoriti: publicist Josip Jović,

akademici  Radoslav Tomić, Josip Pečarić i Kuzma Kovačić

Radujemo se vašem dolasku!

Autor akademik Josip Pečarić je bokeljski Hrvat:

 1. Pečarić, Borba za Boku kotorsku / U Boki kotorskoj svaki kamen govori – Hrvatski, Element, Zagreb, 1999.
 2. Pečarić,U Boki kotorskoj svaki kamen govori hrvatski / Borba za Boku kotorsku 2, Zagreb, 2004.
 3. Pečarić, Bokeljska mornarica,dragovoljac.com, 2021.:

https://www.dragovoljac.com/index.php/pecaric/28810-bokeljska-mornarica

 1. Pečarić, Zaljev hrvatskih svetaca,dragovoljac.com, 2022.:

http://www.dragovoljac.com/images/minifp/ZaljevHS.pdf  

 1. Pečarić, Dubrovnik se brani Bokom,dragovoljac.com, 2022.:

http://www.dragovoljac.com/images/minifp/DUBROVNIK.pdf

VELIKI DOPRINOS BOKELJSKI HRVATA RH:

Objavljeno: 29.11.2022.

„Svečanosti sv. Tripuna i kola sv. Tripuna – tradicija bokeljskih Hrvata u Republici Hrvatskoj” novo je hrvatsko kulturno dobro upisano na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine

 

 1. studenog 2022. – UNESCO-ov Međuvladin odbor za očuvanje nematerijalne kulturne baštine na današnjem je zasjedanju u Rabatu (Maroko) jednoglasno donio odluku o upisu „Svečanosti sv. Tripuna i kola sv. Tripuna – tradicija bokeljskih Hrvata u Republici Hrvatskoj“ na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva.

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske u suradnji s udrugama Bokelja kandidiralo je proslavu svetog Tripuna i kolo svetog Tripuna – tradiciju bokeljskih Hrvata u Republici Hrvatskoj za zaštitu i upis ovog kulturnog fenomena na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva kako bi potvrdilo njegovu vrijednost i značenje ne samo kao nacionalne već i kao dijela svjetske baštine.

Današnji upis priznanje je svima onima koji su ulagali napore i skrbili da se nematerijalno dobro sačuva od nestajanja, a i snažan poticaj da ono i nadalje živi provođenjem i poduzimanjem raznovrsnih mjera njegove zaštite. Ova iznimna baština dokaz je tisućljetne nazočnosti Hrvata na području Boke kotorske i duboko je ukorijenjena u mentalitet ljudi i danas je važan dio njihovog života. Istovremeno ta vrijedna baština predstavlja trajnu sponu između prošlosti i budućnosti Bokelja kao aktivnih aktera u življenju i njezinu očuvanju od zaborava za buduće generacije koje će je onda prenositi svojim budućim generacijama.

Svoj doprinos očuvanju ovog nematerijalnog dobra dali su Bokelji koji su posljednjih desetljeća i stoljeća obilježavali proslavu sv. Tripuna ponosno je čuvajući od zaborava i prenoseći mlađim generacijama već dugi niz godina. Prenošena, čuvana i dokumentirana zahvaljujući brojnim naraštajima njezinih nositelja te mnogobrojnim društvima za njegovanje tradicije, posebice na mjesnim razinama, kao i putem brojnih muzeja i znanstvenih ustanova, nematerijalna kulturna baština u Republici Hrvatskoj štiti se u kontinuitetu.

Nakon što je odluka donesena, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je videoporuku zahvale na podršci članovima Međuvladinog odbora za zaštitu nematerijalne kulturne baštine, Tajništva Konvencije iz 2003., te svim članovima kulturnog sektora i državama članicama koje promiču Konvenciju za zaštitu nematerijalne kulturne baštine.

Izrazila je velik ponos novim hrvatskim, devetnaestim, upisom nematerijalnog kulturnog dobra na UNESCO-ove popise. „Zahvaljujem svima koji ovu vrijednu nematerijalnu baštinu čuvaju i prenose mladim generacijama. Nadam se i vjerujem da će ovaj upis doprinijeti valorizaciji i zaštiti ovog fenomena u Hrvatskoj, ali istovremeno biti i podsjetnik na važnost obnove, prezentacije i promidžbe kulturne baštine koju su Hrvati stoljećima stvarali u prostoru Boke kotorske i koja danas mora biti poveznica Hrvatske i Crne Gore“, poručila je ministrica.

Konferencija Odbora za nematerijalnu baštinu nastavlja se do kraja ovog tjedna, a razmotrit će se još dvije kandidature u kojima sudjeluje Hrvatska – multinacionalna nominacija Tocati – festival tradicijskih igara za Registar dobrih praksi i multinacionalna nominacija tradicije uzgoja lipicanaca za Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Na konferenciji u Rabatu sudjeluju članovi hrvatskog izaslanstva, glavni konzervator Ministarstva kulture i medija Davor Trupković, glavna tajnica Povjerenstva za UNESCO Rut Carek i stalna predstavnica RH pri UNESCO-u Gordana Genc.

Blagdan svetog Tripuna slavi se 3. veljače, kada se, osim u Kotoru, u kojem je običaj nastao, sveta misa i proslava svetog Tripuna održavaju u organizaciji hrvatskih bratovština Bokeljske mornarice 809 u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu, Dubrovniku. Nakon svete mise ispred crkve pleše se kolo svetom Tripunu kao dio proslave štovanja tog sveca. Tog dana okupljaju se brojni Bokelji kako bi sudjelovali u proslavi koja se ponavlja i prenosi stoljećima s generacije na generaciju među Bokeljima u Hrvatskoj.

https://min-kulture.gov.hr/vijesti-8/svecanosti-sv-tripuna-i-kola-sv-tripuna-tradicija-bokeljskih-hrvata-u-republici-hrvatskoj-novo-je-hrvatsko-kulturno-dobro-upisano-na-unesco-v-reprezentativan-popis-nematerijalne-bastine/23109


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema