Podjeli

U dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u ponedjeljak je održan Festival šansone „Zvonimir Golob“, posvećen jednom od najznačajnijih predstavnika suvremene hrvatske književnosti Zvonimiru Golobu (Koprivnica, 19. veljača 1927.- Zagreb,. 1. lipnja 1997.), koji je uz ostalo bio i jedan od osnivača  Zagrebačke škole šansone, autor brojnih stihova i pjesama, od kojih je najviše uglazbio Arsen Dedić.

Brojni izvođači, među kojima su bili: Hrvoje Hegedušić, Vladimir Kočiš Zec, Miroslav Škoro, Zdenka Kovačiček, Miro Ungar, Alka Vuica, Željko Krušlin  Kruška, Mladen Burnać, Darko Domijan, Juraj Galina,  Nino Golob, Ženski vokalni sastav „Ive“, Toni Janković, Paula Jusić i Đelo Jusić, Jr., Zrinko Kapetanić,  Željka Marinović i Toni Eterović, Ivica Pepelko, Mirko Švenda-Žiga, Dražen Žanko i drugi, pjevali su i govorili stihove Golobu u čast  i na taj način prisjetili se njegova bogatog i raznovrsnog djelovanja.

Kroz program su vodili: Kostadinka Velkovska i Goran Grgić.

Prepuna dvorana, poglavito je pozdravila nastupe Zdenke Kovačiček i Mire Ungara, dok je prave ovacije doživio i recitator Zrinko Kapetanić, inače načelnik jedne Policijske postaje, koji se godinama uspješno bavi pisanjem i recitiranjem pjesama, od kojih su mu Golobovi stihovi među najdražima.

Ovaj festival, koji je zapravo bio svečanost ljubavi i samo nastavak onoga o čemu su pisali pisci poput Goloba, koji je bio i jedan od začetnika Zagrebačke škole šansona, ranijih godina se u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. održavao u njegovu rodnom gradu, a ovo je prvi puta da se organizirao u Zagrebu. Inače, u Koprivnici je UHBDR91. Golobu otkrili spomen-ploču na školi koju je polazio  i inicirali da se jedna ulica nazove njegovim imenom!

 • Bila je to istinska  „večer ljubavi“, odnosno sjećanja na barda hrvatske poezije i šansone te jednog od plodnijih i svakako ponajboljih prevoditelja strane poezije na hrvatski jezik.- čuli smo i od Hrvoja Hegedušića, koji je surađivao i prijateljevao sa Zvonimirom Golobom.

Iznenađena ovakvim prijemom i odazivom bila je i Zdenka Kovačiček, koja nam je rekla da je, na žalost,  malo hrvatskih pjesnika kojima se u čast organiziraju i ovakve manifestacije.

 • Kao Udruga branitelja (UHBDR91.) poznati smo i kao organizatori raznih kulturnih manifestacija i tribina, a ovaj festival „kruna“ je jedne ovakve naše aktivnosti – istaknuo je Mladen Pavković, organizator i predsjednik UHBDR91.

Osim što ova Udruga organizira Festival šansone Zvonimir Golob, već godinama organizira i Natječaj za najljepšu neobjavljenu ljubavnu pjesmu „Zvonimir Golob“. Ove godine javilo im se oko 170 autora i to ne samo iz Hrvatske, a ravnopravno su pobijedile književnice Ružica Soldo iz Širokog Brijega (BiH) i Sonja Smolec iz Velike Gorice, kojima je ovom prigodom jedna od članica Prosudbenog suda Kostadinka Velkovska i uručila priznanja.

 • Vrlo rado se odazivam ne samo na ovu nego i na druge kulturne braniteljske manifestacije – kazala je dramska umjetnica Kostadinka Velkovska, dok je njezin kolega Goran Grgić kazao da ga je ugodno iznenadio veliki odaziv i publike i izvođača.

Sve u svemu, bila je to istinska svečanost istinske ljubavi – Zvonimiru Golobu u čast!

Festival je izravno prenosio TV Zapad.

Milan Pišković


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema