Podjeli

Američka obalna straža je objavila da su pronađene krhotine blizu mjesta gdje je nestala podmornica Titan, te da su svi članovi posade poginuli.

Riječ je o pet  milijardera ili dolarskih milijunaša koji su zaželjeli u nekakvoj podmornici, svaki za po 250.000 dolara, razgledati potonuli britanski prekooceanski brod Titanic, koji je nestao u sjevernom Atlantskom oceanu 15. travnja 1912. i u kojem se još i sada nalaze brojne kosti (oko 1500  je poginulo) onih putnika koji su ovim tada najsuvremenijim brodom putovali iz Engleske u New York.

Putnici podmornice Titan nisu željeli odati bilo kakvo ili bolje rečeno nikakvo poštovanje prema poginulim putnicima ovog broda koji već godinama leži na dnu mora, već su kao obični turisti koji očito ne znaju što bi sa svojim kapitalom željeli vidjeti ovaj nesretni i najpoznatiji svjetski brod i snimiti nekoliko fotografija tek onako – za uspomenu i dugo sjećanje.

Međutim, nestanak privatne podmornice Titan, s 5 putnika i članova posade, danima je bila prva vijest u gotovo svim svjetskim medijima, pa tako i onima u Hrvatskoj.

Mnogi su iz sata u sat očekivali vijesti – hoće li uspjeti spasiti pet putnika na dubini od 3000 metara ili neće?

Kad nisu uspjeli, a u njihovo spašavanje bez problema utrošili su milijune i milijune dolara, američki spasitelji su izjavili da je to „katastrofalni događaj“!

I jeste. Svaki ljudski život je važan.

Ali…unazad nekoliko godina u Sredozemnom moru  događaju se prave, istinske katastrofe. More je već puno leševa nesretnih i jadnih ljudi, žena, djece, staraca…koji se pod svaku cijenu žele domoći Grčke, Italije, Španjolske…. Evo, prije dva mjeseca nestao je brod s 500 migranata, prije toga s dvjesto i tako dalje i tako redom, a 2015. potonuo je ribarski brod pun migranata sa 1100 putnika!

Predstavnici Europske komisije na to obično izjavljuju da su „duboko ožalošćeni“ zbog tragedije, a mediji, poglavito u SAD-u, koji su naprosto „histerično“ pratili što se događa s podmornicom Titan, takve stvari uopće ni nemaju u informativnim emisijama ili u novinama, a i kod nas su marginalne vijesti o „nekakvom brodu s nagomilanim migrantima“ koji  (svako malo) s jadnim ljudima nestane u dubini mora.

Čak nije ni vijest da se brod s migrantima prevrnuo ili nestao nedaleko obale!

A toliko koliko se potrošilo za neuspješno spašavanje četiri-pet milijardera koji su bili na izletu mogli su se spasiti na tisuće i tisuće migranata, odnosno ljudskih života. Ali, tko im je kriv što oni nisu milijarderi i što su u starim, ribarskim brodovima, često bez hrane i vode, željeli se domoći boljeg i ljepšeg života!

Možda će jednog dana i neka nova privatna tvrtka za neke nove milijardere organizirati novi biznis – razgledavanje nekog starog ribarskog broda koji leži na dnu Sredozemnog mora, a u kojem su leševi brojnih migranata! (Da se malo našalimo, iako nam je najmanje do toga).

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema