Podjeli

Na Svečanoj Akademiji povodom stote obljetnice života svog djeda

UTEMELJITELJA RH prisustvovala je Nera Tuđman. To su mogli vidjeti svi koji su gledali TV prijenos Svečane Akademije, ili oni koji čitaju Facebook Velimira Bujanca:

Velimir Bujanec

POZDRAV IZ VUKOVARA

TUĐMAN 100: Nera Tuđman, unuka hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana i urednik Bujice – nakon svečane akademije kojom je obilježena 100. obljetnica rođenja oca moderne Hrvatske države.

#svezaHrvatsku

#Hrvatskunizašto

Veliki broj komentara pokazuje koliko je puno onih kojima je bilo drago Nerino sudjelovanje obilježavanju u Vukovaru.

Meni je bilo posebno drago.

Zašto?

Prije svog govora darovao sam njoj, gradonačelniku Penavi svoju knjigu J. Pečarić, Vukovar i njegov stožer, Zagreb, 2013. Vjerojatno su mnogi u dvorani i gledatelji TV prijenosa bili iznenađenji kada sam rekao da je ona moja suradnica. Nera mi je pomagala u radu na knjizi o njenoj baki: J. Pečarić, Ankica Tuđman, Zagreb, 2021., str. 335.

To sam i naglasio u Uvodu knjige:

U knjizi su uglavnom dani tekstovi iz mojih knjiga u kojima se spominje gđa Tuđman i njena obitelj. Na kraju knjige dao sam i jedan moj tekst u čijem nastajanju je sudjelovala i gospođa Tuđman:

 1. Pečarić, Kulturom pomirenja protiv kulture laži, U knjizi: Globalizacija i identitet – Rasprave o globalizaciji, nacionalnom identitetu i kulturi politike.Zagreb, 2004.

Vjerojatno sam jedan od rijetkih koji se može pohvaliti s takvom suradnjom. A tu treba dodati i činjenicu da su mi u radu na ovoj knjizi pomogle unuke Nera i Nina.

Spominjem i obitelj gđe Tuđman. Vjerojatno mislite da sam pisao samo o sinovima Miroslavu i Stjepanu. Međutim posljednje poglavlje knjige je:

NERA TUĐMAN ………………………………………………    327

‘NE ŽELIM BITI ČLANICA OVAKVOGA HDZ-A’ …………   327

JOSIP PEČARIĆ, NOVO PREDSTAVLJANJE KNJIGA O GENERALU PRALJKU U ZNAKU DETUĐMANIZIRANOG HDZ-A: GOVOR NA PREDSTAVLJANJU ……………………………330

 

 

O Miroslavu Tuđmanu i našoj suradnji napisao sam knjigu:

 1. Pečarić,Prof. dr, sc. Miroslav Tuđman,Portal dragovoljac.com, 2021.:

http://www.dragovoljac.com/images/minifp/tudjman.pdf

Mnogi misle da je Stjepan Tuđman uspio okupiti toliko veliki broj uglednika samo zato što je bio sin UTEMELJITELJA RH. Zaboravljaju da je on jedan od 48 osnivača HDZ-a i da je svima nama čast i zbog jednog ali i tog drugog. Naravno budalama ili plaćenicima to drugo nije važno.

Međutim itekako je značajno da je njegova Nera jedina kojoj je u toj knjizi posvećeno jedno poglavlje.

Zato ovaj tekst završavam razgovorom glavnog urednika (!) „Hrvatskog tjednika“ Ivice Marijačića s njom koji je objavljen u knjizi:

 

‘NE ŽELIM BITI ČLANICA OVAKVOGA HDZ-A’

 

Ivica Marijačić

 1. travnja 2018.

Foto: Hrvatski tjednik

 

Nera Kristina Tuđman, studentica Pravnoga fakulteta u Zagrebu, unuka prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, kći Stjepana i Snježane, prošloga tjedna istupila je iz HDZ-a nezadovoljna potezima aktualnoga predsjednika stranke Andreja Plenkovića. Njezino vraćanje stranačke iskaznice snažno je odjeknulo u javnosti, ne samo zbog činjenica da jedna mlada osoba zvučnoga prezimena napušta stranku, nego i zbog percepcije u javnosti da njezin čin reflektira i odnos njezine čitave obitelji prema Plenkovićevome HDZ-u. Nera Tuđman rado je pristala na intervju za Hrvatski tjednik.

 

 • Nera, jeste li dugo razmišljali o napuštanju HDZ-a, jeste li s kime konzultirali, komu ste vratili iskaznicu i što su vam u stranci rekli?

To sam spontano odlučila kada sam čula daje premijer i predsjednik naše stranke odlučio ratificirati Istanbulsku konvenciju. O tome se ni s kime nisam konzultirala.

 

 • Kad ste se upisali u HDZ?

Onda kada su Tomislav Karamarko i Milijan Brić došli mojoj baki (mislim da je to bilu u listopadu 2012.) i donijeli nam članske iskaznice, uz jednu važnu napomenu: „Nismo došli k vama da bi vas vratili u HDZ, već smo došli da HDZ vratimo Tuđmanima“! Naravno da sam onda i ja prihvatila da uđem u HDZ.

Inače, ako niste znali, prethodno je Sanader elegantno eliminirao iz stranke moju baku i mog oca prilikom izrade novih članskih iskaznica. Usput, za vrijeme Sanadera niti slika moga dide nije se smjela vidjeti u središnjici HDZ-a.

 

 • Kako bi ste opširnije opisali vašu razočaranost s HDZ-ovom aktualnom politikom, što vas je najviše ogorčilo?

Razočaranost aktualnom politikom HDZ-a uočila sam kod mnogih članova s kojima se inače družim. Sada čujem da se Mladež HDZ-a izjasnila za IK, u što ja sumnjam, jer su me mnogi podržali nakon što su saznali da sam se iščlanila iz stranke.

 

 • Imate li dojam, ili spoznaje, da je cijela obitelj prvoga hrvatskog predsjednika razočarana sadašnjim HDZ-om?

U ime cijele obitelji moga dide ne bih se usudila govoriti, ali za svoje roditelje i moju sestru svakako mogu reći da su vrlo razočarani sadašnjim HDZ-om.

 

 • Kakva su vaša sjećanja na pokojnog djeda. prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana? Koliko sam čuo, on vas je obožavao. Je li to točno?

S obzirom da sam imala ni nepune četiri godine kad je moj dida umro, nemam baš puno sjećanja, ali su mi moji roditelji puno pričali o njemu. Dida je volio sve svoje unuke, ali moja sestra Ana Marija, koja je rođena 1993., s njim je znala voditi i političke razgovore, pa mu je iz tog razloga bila mezimica.

 

 • Kako doživljavate Istanbulsku konvenciju?

Kao što sam se već izjasnila, naravno da sam za prava žena i da se ne protivim sprječavanju nasilja nad ženama, ali ta rodna ideologija, koja se „neprimjetno“ pokušava uvesti u naše živote, je protuprirodna i protukršćanska te se njome želi uništiti obitelj, a time i cijelo društvo, i kao takvu ja je ne prihvaćam.

 

 • Studentica ste Pravnoga fakulteta, treća godina. Kako se u vašemu školovanju, ali i općenito u životu, odražava činjenica da ste unuka prvoga hrvatskog predsjednika. To je svakako ponos, ali nekad, kada su u pitanju velike osobnosti, zna biti i teret. Kakva su vaša iskustva? Jeste li doživljavali možda i prijekore ili uvrede od strane onih koji ne vole prvog hrvatskog predsjednika?

Točno ste naznačili u svome pitanju, da je to i ponos i teret. Netko me doživljava iskreno i srdačno, a netko s rezervom. S tim daje onih prvih, hvala Bogu, puno više.

 

 • Kakav je vaš stav prema aktualnoj predsjednici države gospodi Kolindi Grabar-Kitarović?

Do sada mi je bila izrazito draga, a sada sam malo razočarana s obzirom daje i ona dala podršku Istanbulskoj konvenciji.

 

 • Mlada ste osoba, ali vidite prijepore oko uporabe simbola, s jedne strane, komunističkog, zvijezde petokrake, s druge strane pozdrava Za dom spremni. Kojemu ste pozdravu vi skloni i biste li zapjevali Thompsonova Bojnu Čavoglave?

Želim napomenuti da ne podržavam ni ustaše ni partizane koji su činili zločine, kao ni općenito i jude koji su činili zlo. Marka Perkovića upoznala sam još kao klinka na jednom njegovom nastupu u Novoj Gradiški. Bila sam već na nekoliko Thompsonovih koncerata. Uopće ne vidim što je sporno u tom lijepom hrvatskom pozdravu Za dom spremni.

 

Izvor: narod.hr/Hrvatski tjednik

 

https://narod.hr/hrvatska/ponedjeljaknera-tudman-ne-zelim-biti-clanica-ovakvoga-hdz-a

 

Trebam li uopće spomenuti da je i Ivica Marijačić član inicijalnog kruga Tuđman 100 i da sam i o njemu napisao knjigu:

 1. Pečarić,Ivica Marijačić, Portaldragovoljac.com, 2020.:

http://www.dragovoljac.com/images/minifp/marijacic.pdf

Međutim, možda novinari i ne čitaju knjige pa ne moraju znati da je u mojoj jedno poglavlje posvećeno Neri Tuđman. Ali da pišu o Svečanoj akademiji u Vukovaru koju organizira i inicijalni krug Tuđman 100, a da ne znaju da je i Nera Tuđman članica inicijalnog kruga zaista je neobično. Ili samo ne smiju ‘znati’.

Sve pohvale idu Velimiru Bujancu koji je u današnjoj „Bujici“ dao više sjajnih priloga o posjeti Nere Tuđman.

Josip Pečarić


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema