Podjeli

Navečer, 6. lipnja 2000. godine, oko 22:00 sata, časna sestra Maria Laura Mainetti napustila je svoj samostan u Chiavenni i zaputila se na obližnji trg kako bi se srela s djevojkom koja je od nje zatražila sastanak tvrdeći u telefonskom razgovoru kako je silovana nakon čega je ostala trudna i razmišlja o pobačaju, te proživljava tešku psihičku krizu. Došavši na dogovoreno mjesto, tamo je zatekla tri tinejdžerice (djevojku koja ju je zvala, Veronicu Pietrobelli i njezine dvije prijateljice: Milenu De Giambattista i Ambru Gianasso), starosne dobi 16 i 17 godina.

Njih tri namamile su zatim časnu sestru na osamljeno mjesto kraj jednog parka gdje su je uz psovke napale, kamenovale i potom izbole kuhinjskim nožem s 19 uboda. Za sve to vrijeme žrtva nije pružala otpor nego je molila za svoje ubojice tražeći od Boga za njih oprost. Njezino tijelo ujutro je pronašao slučajni prolaznik.

Tako je završio životni put 60-godišnje časne sestre Marie Laure Mainetti (rođena Teresina Elsa Mainetti). Ubile su je sotonistice zadojene otrovnom mržnjom prema svemu što je kršćansko, prema sotonskom obredu po kojem je u ime svake od njih žrtva ubodena 6 puta (broj 666 je “žig zvijeri”), ali su greškom zadale jedan udarac više. Sve tri puštene su na slobodu do 2008. godine nakon rada za opće dobro.

Djevojke su najprije tvrdile kako su sestru ubile “iz igre”, ali su kasnije priznale da su to učinile iz sotonističkih motiva.

Mučenica Mainetti bila je časna sestra iz reda Sestara Križa koja se posebno trudila oko pomoći malodobnim delinkventima. Rođena je 20. kolovoza 1939. godine u mjestu Vilattico (Lombardia, Italija) kao najmlađe od desetero djece Marcelline i Stefana Mainettia. Njezina

Spomen na sestru Mariu Lauru Mainetti na mjestu ubojstva

(Izvor za fotografiju: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c8/Croce_suor_Maria_Laura_-_Chiavenna.jpg/440px-Croce_suor_Maria_Laura_-_Chiavenna.jpg)

majka umrla je nekoliko dana nakon poroda. Pohađala je licej humanističkih znanosti (liceo delle scienze umane) koji su vodile Sestre Križa u Parmi, a s 18. godina je i sama ušla u ovaj Red. Svoju je postulaturu započela 22. kolovoza 1957. godine u Rimu, u novicijat je primljena veljače 1958., a 15. kolovoza 1959. godine položila je prve zavjete, uzimajući sestrinsko ime Laura. Svoje posljednje zavjete položila je 25. kolovoza 1964. godine u La Puye. Poslije podučavanja u osnovnim školama u Parmi, Rimu i Chiavenni postala je majka zadužena za samostan specijaliziran za pružanje pomoći mladima koji bi se našli u raznim nevoljama naročito tijekom adolescentske dobi.

Požrtvovno i predano je radila kroz cijelo vrijeme svoje službe nastojeći ublažiti nesreću s kojom se susretala iz dana u dan. Odlazeći te kobne večeri 6. lipnja 2000. godine na poziv nepoznate djevojke za koju je vjerovala kako traži ruku spasa i riječi utjehe, nije ni slutila kako će postati žrtvom sotonskog rituala.

Sprovodu mučenice, 9. lipnja, prisustvovalo je oko 2.500 vjernika i poštovatelja. Proces beatifikacije pokrenuo je biskup biskupije Como, Alessandro Maggiolini, a 20. ožujka 2008. objavio je kako je zahtjev za pokretanje postupka proglašenja blaženom odobren. Nakon što je u dva navrata od Kongregacije za kauze svetaca proglašena mučenicom, na 21. obljetnicu smrti, papa Franjo ju je u Rimu na nedjeljnom Angelusu uvrstio među blažene.

Video: Trenutak proglašenja blaženom mučenice Marie Laure Mainetti, 6. lipnja 2021., na dvadeset i prvu obljetnicu smrti: https://www.youtube.com/watch?v=WxbDb6tHsr4&ab_channel=VaticanNews-Lietuvi%C5%B3VaticanNews-Lietuvi%C5%B3

Zlatko Pinter


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema