Podjeli

Ova svjetska pošast u vidu pandemije COVID-19 u lijepoj našoj domovini na površinu je između ostalog izbacila i sve probleme u zdravstvu, a koji su, budimo realni, velikom većinom prouzročeni nerazumnim pogodovanjima hrvatskih Vlada raznim društvenim skupinama i lokalnim moćnicima.

Sve je to u sustavu zdravstva kako tako funkcioniralo zadnjih dvadeset godina, dok danas baš te skupine, kojima se pogodovalo dva desetljeća, nisu nakanile iskoristiti ovu krizu i ministra zdravstva dr. Vilija Beroša od spasitelja pretvoriti u dežurnog Pedra za vješanje.

Radi objektivnog sagledavanja danas nagomilanih problema u zdravstvu trebamo se ipak vratiti više godina unatrag i iz tada ponuđenih rješenja pokušati naći lijek za muke dobrog Vilija. Naime, još u vrijeme ministra Darka Milinovića izrađena je studija za reformu i održivost zdravstvenog sustava, nazvana „Master plan za zdravstvo i funkcionalno spajanje bolnica“. Dokumenti sa predloženim rješenjima za već tada nagomilane probleme prezentirani su i čak usvojeni u Saboru, ali su naišli na žestok otpor lokalnih moćnika u liku župana i gradonačelnika, te njihovih predstavničkih tijela pa je sve kao i obično propalo i završilo u nekom arhivu.

„Master planom“ jasno su bili razrađeni zadaci i načini njihove realizacije na pokrivanju dugova, vele-drogerijama i ostalim dobavljačima opreme zdravstvenim ustanovama. Jasno i nedvosmisleno bile su određene kompetencije i kapaciteti radilišta bolnica i to od KBC-a, Općih i Županijskih bolnica, kao i dislociranih stacionara ili dijagnostičkih centara sa projekcijama prihvatljivih financijskih troškova za istu provedbu. Ovim prijedlogom reformi bilo je jasno predloženo i ukidanje neperspektivnih ustanova – bolnica kao što su Zabok, Knin, Vukovar, N.Gradiška i još neke, te je predloženo da se isti objekti prenamjene u tako potrebne ustanove produženog liječenja i palijativne skrbi. Također bilo je predviđeno ukidanje nekih neperspektivnih odjela po postojećim bolnicama, te tako oslobođene prostore prenamijeniti u odjele produženog liječenja i palijativnu skrb. Jasno je da bi se tako ponuđenim rješenjima u sustavu zdravstva uštedjela veoma velika financijska sredstva jer bi se trošak financiranja ovako novo-namijenjenih prostora raspodijelio po drugim financijskim izvorima kao i na veću participaciju njihovih korisnika. No budimo ovdje korektni prema Vladi Zorana Milanovića koja je u jeku braniteljskih prosvjeda uspjela uvaliti bolnice „Zabok, Knin i Vukovar“ pod krinkom Veteranskih bolnica na trošak Ministarstvu hrvatskih branitelja, te tako istima osigurala dodatna sredstva iz drugih izvora, a da ta promjena u nazivu sa braniteljima i veteranima Domovinskog rata u funkcionalnom smislu, baš nema neke veze, već samo obično prelijevanje novca iz šupljega u prazno.

Kao jedna od bitnih mjera, koja bi također generirala velike uštede u sustavu, predlagalo se i postepeno funkcionalno spajanje bolnica. Funkcionalnim spajanjem bolnica predviđeno je na način da se pojedini odjeli i djelatnosti spajaju sa više susjednih ustanova-bolnica, te da se smanjuju ravnateljsko administrativna radna mjesta. Na taj bi se način funkcionalnog spajanja u centrima koji imaju kvalitetnije uvjete sa stručnim kadrom, opremom, te prostornim kapacitetima formirali kompetentni odjeli određene djelatnosti, dok bi se prostori ustanova koje ne udovoljavaju propisanim kriterijima oslobodili i  prenamijenili u profitabilnije svrhe.

Umjesto da se prihvate predložena rješenja i provedu zacrtani planovi, pojedini župani i gradonačelnici u ime osnivača i vlasnika određenih zdravstvenih ustanova kroz ovo proteklo vrijeme krenuli su u akcije zaduživanja i građevinske dogradnje i proširenja istih, te su njihovim opremanjem dodatno ozbiljno ugrozili financijsku održivost zdravstvenog sustava u cjelini.

Sazrjelo je vrijeme da se konačno otvori arhiv Ministarstva zdravstva i u realizaciju pod odmah stavi još davno doneseni „MASTER PLAN ZA ZDRAVSTVO I FUNKCIONALNO SPAJANJE BOLNICA“ bez obzira na moguće izborne posljedice za pojedine moćnike i lokalne šerife kao i samu Vladu RH, a ujedno bi se tim činom UBLAŽILE MUKE DOBROG VILIJA uz svekoliku podršku Hrvatskog puka..-

Antun Berljak


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema