Podjeli

HRVATSKO NACIONALNO ETIČKO SUDIŠTE

Priopćenje za javnost

ETIČKE PROSUDBE O ZABRINJAVAJUĆEM STANJU U HRVATSKOJ

1. Na djelu je seoba naroda: Hrvati, većinom mladi, napuštaju zemlju, stranci ulaze u zemlju iz Istočne Europe, Azije i Afrike; Vlada RH srlja u potpisivanje Marakeškog sporazuma. Otrovna je laž da je taj ‘compact’ ugovor, deklaracija nešto što ne obvezuje. Nabrojili smo stotinjak odredbi koje znače obvezu. Ali ono što zabrinjava, to je postupna legalizacija seobe naroda, jer ono što je kancelarka Angela Merkel učinila zlo u svojoj zemlji, to ne žele mnoge zemlje s mudrim vodstvom, to ne želi hrvatski narod. To je dokaz da nema kraja povijesti, ona se u Marakešu nastavlja i počinje pisati nove stranice. Sukobi uljudbi, civilizacija, svjetonazora sve su dublji. Islam je u opasnoj progresiji i penetraciji. To je početak kraja kršćanske Europe. Opomena koju ova Vlada RH ne prepoznaje i ne slijedi.
2. U Hrvatskoj je na djeluje gubitak teritorija. Vlada ne čini ništa da bi vratila Svetu Geru, ade na Dunavu i Prevlaku. S politikom stranih investicija i koncesija rasprodaje se zemlju. Savudrijski zaljev Račan je već poklanjao, a Jadranka Kosor potpisala Pahoru izlaz na more. I sada ‘visimo’ na koncu jedne krajnje sumnjive, korumpuirane arbitraže. Kod Neuma Bakir Izetbegović još uvijek petlja oko našeg Pelješkog mosta u izgradnji i Milanovićeve ‘dvije točkice’ na Kleku. Od ovo malo što nam je odstalo, hoće nam uzeti zločesti susjedi koji su redovno nailazili na velikodušnu spremnost Hrvata na predaju, na prodaju za ništa. Svaka čast Ocu Domovine koji je u teškim vremenima velikih iskušenja zavapio: “Neka bude uru široka i uru dugačka, ali neka Hrvati u njoj budu slobodni i sretni!“. To su čitali i oni preko pa su oni upozorili da će Hrvatske biti koliko se vidi s zvonika Zagrebačke Katedrale, dakle od Tomislavove Hrvatske, sa hrvatskim zemljama i pokrajinama Bosnom i Hercegovinom, srijemom, Banatom, Bačkom i Bokom Kotorskom, ostadoše samo „reliquie reliquiarum“, malo više nego s pogleda s Katedrale. I to bi nam sada susjedi uzeli a Hrvati dali. Dodajmo da je gospodarstvu u kolapsu. Najteža, najstrašnija se stvar dogodila u Zagrebu: zakonom „Lex Agrokor“ gospodarski gigant Agrokor, pao je u nemilost i dominaciju strancima u ruke koji će potpuno kontrolirati hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju i strateške izvore pitke vode.
3. Na djelu je gubitak suvereniteta: Istanbulska konvencija je nametnuta protiv volje naroda, vladajuća koalicija je nelegitimna, jer negira volju birača; grubim manipulacijama izigrana je institucija referenduma s kojima se tražilo promjenu izbornog zakona i očuvanje tradicionalnih vrijednosti zahtjevom da se ne ratificira Istanbulska konvencija. Provodi se ono što je izjavila Angela Merkel: „Države članice danas moraju biti spremne predati svoju suverenost! Neki su političari odbili potpisati Marakeški sporazum zbog naroda, ali, narod su pojedinci koji žive u toj zemlji, a ne grupa ljudi koji se predstavljaju narodom.“
4. Ugrožena je sigurnost građana: Nikola Kajkić, suspendirani istražitelj četničkih zločina na Ovčari i Zorica Gregurić, članica HNES-a, predsjednica Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara, bili su izloženi nezakonitom brutalnom policijskom lišenju slobode i maltretiranju, na srpskom graničnom prijelazu Batrovci, a da hrvatske vlasti nisu uopće stupile u njihovu zaštitu, a premijer Plenković je lažno prikazao cijeli slučaj. Smatra se da hrvatska policija u dogovoru sa Srbijom progoni Nikolu Kajkića, koji otkriva zločince u Srbiji i posebno one uhljebljene u Hrvatskoj.
5. Premijer Plenković pokušao je sabotirati opravdani narodni prosvjed u Vukovaru, zbog nedjelotvornosti hrvatskog pravosuđa u progonu ratnih zločina u Domovinskom ratu. Vukovar je još jednom poručio politici ne dirajte mi ovo što imamo. Ovo je najdublja Hrvatska rana. Još vrijedi Držićeva. Rat je poguba ljudske naravi. U tom paklu imali smo tisuće žrtava, od kojih mnogima ne znamo mjesto počivališta. A zločince i kad prepoznamo, kad se kreću među nama, državni odvjetnici šute i zatvaraju oči kao da su zaposleni progoniti Hrvate!? Poruke Vukovara, Voćina, Škabrnje i Baćina i tolikih druga stratišta traže pravdu, progon zločinaca radi mira žrtava.
6. Milorad Pupovac, moćni član koalicijske vlasti, srpski zastupnik u Saboru, umjesto isprike i traženja oprosta u Vukovaru optužuje: “Hrvati su ubijali Srbe, ali najviše su Srbi bili žrtve“. Milorad Pupovac je provokativno bacio u Dunav vijenac na kojem je bila i srpska zastava. Srpska zastava u Vukovaru, na obali Dunava, pa to je grubi izazov. Stanimirović je proglasio vukovarsku bolnicu ustaškom, da bi nakon toga nesmetano ušao u Hrvatski (tada) državni Sabor. A iz Tovarnika zovu, viču, dokazuju da je Stanimirović kriv za ratni zločimn. HNES je etički osudio obadvojicu, a pravosuđe – ništa.
7. Pučka pravobraniteljica Lora Vidović objavila je dug tekst u kojem je žestoko kritizirala državne institucije zbog pokušaja revizije povijesti i nereagiranja na ustaški revizionizam koji je u Hrvatskoj sve prisutniji. Takvi stavovi se iznose i u službenom glasilu Crkve, ali i na javnoj televiziji. To je dio globalnog i unutarhrvatskog terora nad slobodom misli. Istovremeno različite udruge, institucije, političke stranke i njihovi mediji javno zagovaraju rehabilitaciju i veličaju lik i djelo jugoslavenskog komunističkog diktatora i zločinca Josipa Broza Tita. Naš veliki papa sveti Otac Ivan Pavao II rekao je da su u XX stoljeću harala tri zla. Fašizam, nacizam i KOMUNIZAM. To je ponovljeno u Rezoluciji Vijeća Europe 1841/65, ali to u ovoj članici europske unije, u Hrvatskoj, ova Vlada, ne uvažava. Ne znaju brojiti do 3. Komunizam nije kriv!? A mi smo u HNES-u etički osudili J.B. Tita i njegove sljedbenike. Komunizam je bio veće zlo od nacizma i fašizma zajedno. Ova Vlada to ne prihvaća, ne provodi, tome ne sudi, ali zato „Za dom spremni“ progoni i kad je na stijegu HOS-ovih junaka, koji su se s tim znakom junački borili i poginuli spremni za svoj dom i Domovinu.
8. Na djelu je ugroza kulture. Pravopis Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje je djelo političke odluke uzurpatora vlasništva nad hrvatskim pravopisom. Raspušteno je Vijeće za normu standardnog jezika na čelu s njegovim predsjednikom Radoslavom Katičićem, što sadašnja koalicijska Vlada nije ni pokušala ispraviti. Sadašnja ministrica znanosti, imenom Divjak, pripadnica minorne visoko korumpirane koalicijske stranke, smjenjuje mnoge legalno izabrane osobe, a promovira poslušnike novog obrazovno-reformskog čuda, potvrđujući sumnju da su u pozadini „cjelovite kurikularne reforme“ razne multinacionalne kompanije i njihovi predstavnici, koji nastoje transformirati nacionalni identitet u novu globalnu ideologiju. U prijedlogu programa je predmt “Građanski odgoj i obrazovanje“ za osnovne škole i gimnazije u Republici Hrvatskoj. Tu nema ničega hrvatskog, nema ponosa, morala, tradicije ni domoljublja, nema građanske kulture ni ljudskih vrlina. Nema demokršćanskog odgoja.
9. Predsjednik Plenković i Vlada prekinuli su ili značajno zaustavili istraživanja o mnoštvenim zločinačkim ubijanjima civila i zarobljenika u poraću Drugog svjetskog rata naređenima od Josipa Broza Tita i počinjenima od strane partizanskih jedinica i tadašnje JA i KNOJ-a. Broj žrtava tih zločina iznosi stotine tisuća ubijenih i bačenih u skupna grobišta, jame kojih je do sada otkriveno na području bivše Jugoslavije preko 1600, kako je dokumentirano obrađeno u knjizi HNES:Etička osuda Josipa Broza Tita i njegovih sljedbenika (Zagreb, 2015). Jednako tako Vlada ne reagira na neutemeljena i nedokumentirana optuživanja Hrvata za navodne zločine počinjene tijekom istoga rata, što upravo doživljava oblike specijalnog rata protiv Hrvatske (R. Paxton, Anatonija fašizma, , rec. T.Jakovina i T. Cipek, ZGB. 2012)
10. Hrvatska je moralno obezglavljena. Na sve strane cvjeta korupcija, narod je obespravljen, pravosuđe je nedjelotvorno, nema ideala etosa rada i zdravog društva, sve se obezvređuje. Branitelji su razjedinjeni, pravaških stranaka ima veliki broj, ali ideali Oca Domovine počivaju u miru Šestina. Ostaje samo sport koji pokazuje veliku snagu i izvrsnost naroda. Znanost, uglavnom mladi, pokazuje da su izumi i pronalasci mogući i u nesređenoj zemlji, zemlji koja je u kaosu i mora se tražiti izlaz, koji sigurno postoji, ali ne sa sadašnjim amaterskim neprimjerenim garniturama vlasti, koje su bez etosa i srama. Vratiti ćemo vjeru u Hrvatsku, koja još nije i neće propasti.
Sve navedeno upućuje na zaključak da je sadašnja koalicijska Vlada na čelu sa premijerom Andrejem Plenkovićem, napustila vrijednosti Tuđmanove Hrvatske, da je dovela do ugroze temeljnih nacionalnih državnih vrijednosti i da je suprotno svom obećanju postala nevjerodostojna pa je stoga pozivamo da podnese neopozivu ostavku.

Za Predsjedništvo HNES-a

Prof. emeritus Zvonimir Šeparović


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema