Podjeli

Kako je običaj u ova vremena pred blagdane, nacionalna televizija, nas počasti sa „prigodnim“ filmovima, pa nam je tako ponovno po ne znam koji put prikazala film „Vlak u snijegu“. Za one koji eventualno ne znaju, taj film snimljen je prema knjizi Mate Lovraka koji ju je napisao davne 1931. godine, prema istinitom događaju. Prošle su godine i godine, knjiga „Vlak u snijegu“ već je odavno sastavni dio hrvatskog obrazovnog sustava kroz obveznu lektiru, još u bivšoj tvorevini koja se zvala Jugoslavija, ali i u našoj samostalnoj Hrvatskoj.
Kao što je knjiga „Vlak u snijegu“ puna karakterno različitih „zadrugara“, takva nam je i politička scena u RH. I jedne i druge još te davne 1931. godine kada je knjiga nastala, pa tako i ove koji su na političkoj sceni u RH danas, odlikuje želja za vladanjem i shodno tome korištenje svih „ovlasti“ koja ta solucija omogućava. Tako će nam likovi iz knjige, iako mali, pokazati da čak ne prežu od podmićivanja, kako bi bili važni i domogli se vladanja.
Podsjeća li Vas to na situaciju koja vlada u našoj dragoj zemlji? Vjerojatno je vaš odgovor, da.
Ipak izgleda da naši političari knjigu nisu čitali, pa ne znaju kako su djeca upravo one pohlepne i sklone davanju mita izolirali i nisu im dozvolili da vladaju. Te problematične pojedince držali su dalje od sebe, sve do trena kada su ti isti sami shvatili da se loše ponašaju i skrušeno došli i zamolili da im se oprosti zbog njihova ponašanja.
Vjerojatno se sami mladi „zadrugari“ nikad ne bi izvukli iz problema kada im je vlak zapeo u snijegu, no imali su sreće da se tamo našao kondukter, koji je vješto koordinirao između „dobrih i loših“.
Našoj dragoj zemlji, svima onima kojima je do Hrvatske stalo i zaista je smatraju svojom jedinom i dragom domovinom u 2019. godini želim da se i kod nas napokon pojavi „kondukter“ koji će pomiriti „dobre i loše“, Dragu, Peru i Ljubana, te napokon našu zemlju povesti u vrijeme prosperiteta i mjesta poželjnog za življenje na dobrobit svih koji u njoj žive, a istovremeno pokazati i dokazati onima svima koji su iz zemlje otišli da je vrijeme za povratak.

Sretan Vam Božić i sve najbolje u 2019. godini.

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema