Podjeli

Pred krcatom kino dvoranom u njujorškoj četvrti Brooklyn, u prisustvu najvećih filmskih zvijezda egipatske kinematografije, poput Elham Shahin, Rami Wahida, Amr Yousseffa, i drugih, na svečanom zatvaranju Egipatsko američkog filmskog festivala koji se održao od 3. do 5. studenog u New Yorku (New York, SAD), Stanki Gjurić za njezin film “Link” uručena je Specijalna Nagrada za najbolju režiju i inozemni kratki narativni film. Nagradu joj je, u prisustvu žirija, dodijelio osnivatelj festivala, g. Safwet Yousef.
Gjurić je, osim što je redateljica, istovremeno i producentica, scenaristica, snimateljica i montažerka svog fantastičnog igrano – animiranog filma, pa čak i glumica u istom, budući glumi samu sebe, dok pak Stanku u djetinjstvu glumi malena Dakota Bilen (u vrijeme snimanja, četverogodišnjakinja). Da podsjetimo, sve svoje dosadašnje filmove, a ukupno ih je dvadeset, autorica je snimila s budžetom od 0 kuna, što je nevjerojatno, zadivljujuće i za svaku pohvalu.
Egipatsko-američki filmski festival’ “EAFF” (za kino i umjetnost) ima idealističke ciljeve koji uključuju potporu kreativnosti, te poticanje talentiranih filmaša otvaranjem komunikacijskih kanala između umjetnika i inovatora.
Kino klub u Egiptu i kino klub u New Yorku koji su osnovani prilikom pokretanja festivala, tijekom cijele će godine prikazivati filmove sudionika, kao i klasike svjetskog filma.
Stanki smo, povodom ovog, kako za nju, tako i za nas u Hrvatskoj značajnog događaja, postavili nekoliko  pitanja:
Kako vam je bilo na filmskom festivalu u New Yorku?
– Očekivala sam, jer dalo se iščitati, da će festival biti na određenom nivou, ali čak je i mene iznenadilo koliko je je zapravo bilo spektakularno, i otvaranje i zatvaranje festivala (s gostovanjem poznatih američkih, kao i arapskih glazbenih i pjevačkih zvijezda), kao i sve ono što se događalo između (projekcije filmova i popratni program. Još uvijek sam preplavljena dojmovima, i tako će zasigurno biti još podulje vrijeme. 😊
Jeste li znali da ćete dobiti nagradu?
– Na žalost nisam imala pojma. Da sam barem znala, pripremila bih govor. Nakon ovog sam se događaja zarekla da ću od sada sa sobom na festivale na koje sam pozvana nositi papirić s tekstom zahvale na nagradi, pa ako se dogodi, bit ću spremna, ha-ha. Još nisam doživjela da bi me unaprijed obavijestili kako ću dobiti nagradu, tako da je to očito praksa svih filmskih festivala.
Koji su vaši idući planovi?
– U pripremi imam čak tri filmska projekta. Jedan od njih je kratkometražni igrano animirani film o mome rođaku po ocu, mostarsko-duvanjskom biskupu, te trebinjsko – mrkanskom trajnom apostolskom upravitelju Alojziju Stjepanu Mišiću (1912-1942). (https://bs.wikipedia.org/wiki/Alojzije_Stjepan_Mi%C5%A1i%C4%87). Idući projekt je također kratkometražni igrani film koji ću snimiti po dijelovima iz moje knjige „Istina o sreći“, u kojem će glumiti samo dvoje glumaca: naša divna Anja Šovagović, a uz bok njoj  bit će i  glumac Milan Kalinić. Treći moj projekt biti će  podosta veliki zalogaj za mene: moj prvi dugometražni igrani film. O tom potom, štono se kaže, što se tiče ovog potonjeg plana, ali nadam se njegovu sretnom ostvarivanju.

Mladen Pavković


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema