Podjeli

Vjerovali ili ne bivši rektor Zagrebačkog sveučilišta dr. sc. Damir Boras se potrudio pokazati kako je Sveučilište Sjever obmanulo javnost.

Kako to?

U Prilogu dajem tekst o odgovoru na upit oko raspisivanja natječaja na Sveučilištu Sjever, a izdvajam samo početak teksta koji sve govori i trvdnu iz upita o samom natječaju:

Sveučilište Sjever ima natječaj koji izgleda kao krojen za bivšeg rektora: Kažu da on već tamo radi

 1. listopada 2022.

Duje Kovačević

Sveučilište Sjever ima natječaj za posao koji izgleda kao krojen za bivšeg rektora Damira Borasa. Pitali smo ih, sasvim direktno, jesu li mu namjestili natječaj, a oni nam kažu da kasnimo s upitom jer je Boras tamo u dopunskom radu angažiran još od početka 2020. godine.

(…)

Konkretno, 14. rujna Sveučilište Sjever objavljuje natječaj u kojem traži niz profesora i nastavnika za dopunski rad. U jednom od njih traže redovitog profesora u trajnom zvanju u području informacijskih i komunikacijskih znanosti, na 25 posto radnog vremena.

Upit se odnosi na natječaj raspisan 14.9.2022., a Sveučilište odgovara da je Boras na tom sveučilištu od 2020.

Prevara javnosti?

Ili je po srijedi to, ili na Sveučilištu sjever doista vjeruju da godina 2020 dolazi poslije godine 2022.

Kada sam pronašao taj tekst, a s obzirom da sam već najavio i Ministru znanosti RH i Rektoru Sveučilišta Sjever i Dekanu Grafičkog fakulteta da ću se natjecati na tim natječajima koji se raspisuju za bivšeg rektora, napisao sam slijedeće pismo iz koga je vidljivo kako ne vjerujem da to nije natječaj za Borasa:

PISMO MINISTRU

Subject: Prijava za natječaj
Date: Mon, 10 Oct 2022 21:34:38 +0200
From: Josip Pecaric <[email protected]>
To: ministar <[email protected]>[email protected]

Poštovani g. Ministre,

Šaljem i Vama moju prijavu na natječaj Sveučilišta Sjever.

Vjerujem da Vas interesira.

Ako imate neki prigovor bilo bi mi drago da mi javite.

Ovaj e-mail šaljem i g. Rektoru Sveučilišta Sjever.

Ja osobno mislim da je ovo dovoljno za taj natječaj.

Naime uvjeren sam da ionako nemam nikakvih izgleda.

Baš danas sam pronašao članak iz kojeg vidim kakva je situacija s dr. sc. Damirom Borasom na tom sveučilištu:

Sveučilište Sjever ima natječaj za posao koji izgleda kao krojen za bivšeg rektora Damira Borasa. Pitali smo ih, sasvim direktno, jesu li mu namjestili natječaj, a oni nam kažu da kasnimo s upitom jer je Boras tamo u dopunskom radu angažiran još od početka 2020. godine.

https://www.srednja.hr/faks/sveuciliste-sjever-ima-natjecaj-koji-izgleda-kao-krojen-za-bivseg-rektora-kazu-da-on-vec-tamo-radi/

Sve je jasno, ali prof. Miroslav Tuđman je bio moj prijatelj pa ne mogu odustati od javljanja na taj natječaj.

Uostalom želja mi je tiskanje proširenog izdanja knjige o tome kako je Boras poželjan, a Tuđman (i ja) nepoželjni i Sveučilištu Sjever i Grafičkom fakultetu.

Istina malo mi je to i zabavno. Dovoljno je samo ovo iz Prijave: Na Scopusu imam 73 (41 Q1, 10 Q2, 11 Q3 i 11 Q4) iz Teorije informacija. Kao primjer mogu navesti da bivši rector dr. sc. Damir Boras ima na Scopusu ukupno 31 rad, dakle 10 manje nego što iz njegove oblasti ja imam Q1 radova.

A to ne bih ni radio da nije bilo prof. Tuđmana, kojega nisu izabrali ni za profesora emeritusa, dok vidim da je Boras još kao rektor bio poželjan.

S poštovanjem,

Akademik Josip Pečarić

Napominjem da je prof. Tuđman bio mentor za doktorsku disertaciju Damiru Borasu koji je doktorirao u 48. godini života iako je na Filozofskom fakultetu bio zaposlen 15 godina. Na Filozofskom fakultetu su ga predložili za profesora emeritusa još 2017. godine ali do svoje smrti 2021. nije izabran na sveučilištu na kome je rektor bio njegov doktorand. O tome se više može naći u mojoj knjizi:

 1. Pečarić,Zašto Miroslav Tuđman nije bio profesor emeritus?dragovoljac.com:

https://www.dragovoljac.com/index.php/pecaric/32359-miro-tudjman

Upravo su mi javili kako sam bio u pravu vjerujući da je natječaj bio raspisan za Tuđmanovog doktoranda Damira Borasa. Naime dobio sam snimak iz Jutarnjeg lista teksta o tom izboru:

BIVŠI REKTOR BORAS NIJE PROŠAO NI NA NATJEČAJU SVEUČILIŠTA SJEVER

 Bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i akademik Josip Pečarić nisu prošli na natječaju Sveučilišta Sjever za prijem u radni odnos na nepuno radno vrijeme, potvrđeno nam je u Upravi tog sveučilišta.

Pečarić i Boras prijavili su se na natječaj raspisan sredinom rujna za redovitog profesora u trajnom zvanju iz područja informacijske i komunikacijske znanosti na nepuno radno vrijeme od 25 posto, no nisu primljeni zbog stupanja na snagu

novog Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti. Prema novome zakonu, javno visoko učilište može, na teret vlastitih sredstava. sklopiti ugovor o radu s redovitim profesorom u trajnom zvanju do isteka akademske godine u kojoj je nastavnik navršio 70 godina. Natječaj je raspisan 14. rujna, novi zakon stupio je na snagu 22. listopada, Boras je 25 listopada napunio 71 godinu, a Pečarić je dobnu granicu za zadovoljenje tog uvjeta natječaja prošao prije četiri godine. Kako stoji u obrazloženju odluke koju je potpisao rektor Sveučilišta Sjever Marin Milković, utvrđeno je da prijavljeni kandidati ne ispunjavaju uvjete. „Navedenim Zakonom, točnije člankom 51. st. 2 propisano je da s redovitim profesorom u trajnom izboru javno visoko učilište, na teret vlastitih sredstava, može sklopiti ugovor o radu najdulje do isteka akademske godine u kojoj je nastavnik navršio 70 godina“, stoji u odluci o tome zašto kandidati nisu izabrani, objavljenoj na stranicama Sveučilišta Sjever. Boras je od početka 2020. bio angažiran na dopunskom radu na Sveučilištu Sjever.

Trebam li spomenuti da nikada nisam dobio obavijest da će se na natječaje koji su bili raspisani prije novog zakona primjenjivati novi zakon.

Zapravo ja sam neto slično već doživio kada sam navršio 65 godina života i kao redovitom profesoru u trajnom zvanju moj Tekstilno-Tehnološki Fakultet mi produžio rad. Tadašnji ministar Jovanović je odbio nama s tog fakulteta davati plaće.

Narugao sam se tada Ministru u njegovim zamjenicima te sam pokazao da sam tada ja na SRCU imao 660 znanstvenih radova, a njih troje 60! Poslije dva mjeseca rada bez plaća javili su Fakultetu da će nam isplatiti plaće. U sedamdesetoj su me umirovili, ali nisam htio biti profesor emeritus na sveučilištu na kojem je rektor netko poput Borasa. Na sveučilištu na kome ni prof. Tuđman nije mogao biti profesor emeritus.

Zapravo je sramota bilo kojeg sveučilišta u RH koje bi Borasa i izabralo za profesora emeritusa. Spomenut ću da je prof. Tuđman bio nominiran za akademika od strane akademika i u I. Razredu mu je nedostajao jedan glas da bi išao na Izbornu skupštinu HAZU. Borasa je predložio Grafički fakultet dvije godine kasnije i u istom razredu je dobio 0 (NULA) glasova.

Zar ne bi bila sramota sveučilišta koje bi željelo Borasa za profesora emeritusa kada znaju da na Borasovo sveučilištu prof. Tuđman – Borasov mentor – nije izabran za isto zvanje?

Ipak Borasu moramo odati priznanje. Da se nije javio na natječaj ne bi se doznalo da je taj natječaj ipak raspisan za njega i da na Sveučilištu Sjever ipak znaju da godina 2020 ne dolazi poslije godine 2022. Ili je on doista vjerovao da će izabrati njega: inače ne bi raspisali natječaj neposredno prije donošenja novog zakona. Moj prijatelj se ruga kako sam ja – onako usput – iz Borasove problematike napisao mnogo više radova od Borasa, a on vjeruje da bi sveučilište od koga ja sam imam na Scopusu više radova zanemario takvu činjenicu i izvrnuo sebe ruglu. A da i ne spominjem činjenicu da moja suradnica docentica sa Sveučilišta Sjever, koja je – kao i Boras – doktorandica prof. dr. sc. Miroslava Tuđmana ima h-indeks 13 na WoS-u, a Boras ima 5; broj publikacija na WoS-u: ona ima 65, on 28; broj citata ona ima 395 u 155 radova  on 72 u 71 radu.

Očito je zašto je Sveučilište Sjever smatralo da je bolje imati njega nego dati njoj puno radno vrijeme, zar ne?

Zašto mi se čini da bi se na Sveučilištu Sjever sjetili da su natječaj raspisali prije donošenja novog zakona i da bi izabrali kandidata zbog kojega su natječaj raspisali, samo da se on sam i javio na njega?

Akademik Josip Pečarić

PRILOG

SVEUČILIŠTE SJEVER IMA NATJEČAJ KOJI IZGLEDA KAO KROJEN ZA BIVŠEG REKTORA: KAŽU DA ON VEĆ TAMO RADI

 1. listopada 2022.

Duje Kovačević

Sveučilište Sjever ima natječaj za posao koji izgleda kao krojen za bivšeg rektora Damira Borasa. Pitali smo ih, sasvim direktno, jesu li mu namjestili natječaj, a oni nam kažu da kasnimo s upitom jer je Boras tamo u dopunskom radu angažiran još od početka 2020. godine.

Nakon što su gotovo svi mediji izvijestili o natječaju u pripremi na Grafičkom fakultetu, koji opisom savršeno odgovara umirovljenom rektoru Damiru Borasu, i Sveučilište Sjever objavio je sličan natječaj.

Boras tamo radi od početka 2020. godine

Konkretno, 14. rujna Sveučilište Sjever objavljuje natječaj u kojem traži niz profesora i nastavnika za dopunski rad. U jednom od njih traže redovitog profesora u trajnom zvanju u području informacijskih i komunikacijskih znanosti, na 25 posto radnog vremena. Nešto što bi bivšem rektoru, po njegovu zanimanju, zvanju i mirovinskom statusu, sasvim dobro odgovaralo.

Zbog toga šaljemo upit na rektora Marina Milkovića i pitamo ga zašto Sveučilište Sjever raspisuje takav natječaj, što će i koliko raditi zaposleni profesor. Sasvim direktno, pitamo ga i je li taj natječaj krojen za bivšeg zagrebačkog rektora.

Odgovor dobivamo od Ivone Čulo, koja vodi sveučilišne odnose s javnošću, a kaže nam da smo malo zakasnili s upitom, budući da je Damir Boras u dopunskom radu na doktorskom studiju Sveučilišta Sjever angažiran još od početka 2020. godine; dakle, dok je još bio rektor u drugom mandatu na Sveučilištu u Zagrebu. Angažirali su ga, kazala nam je, na vlastita sredstva. Pitamo ju i hoće li Boras raditi tijekom ove akademske godine, na što nam odgovara da će njegov angažman ‘biti u skladu s novim Zakonom o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti’. Na pitanje u kolikom je postotku radnog vremena Boras zaposlen nismo dobili odgovor.

Izdvojeni članak

Boras ide u mirovinu, ali možda postane emeritus i zaposlenik faksa: Fina se svota tu može skupiti

‘Imamo izvrsne upise, a malo zaposlenih’

. Čulo nam pojašnjava i da Sveučilište Sjever kontinuirano raspisuje natječaje za sva radna mjesta sukladno potrebama izvođenja nastave na pojedinim kolegijima. Svi natječaji su javni, ističe, i na njih se mogu javiti svi pristupnici koji ispunjavaju uvjete.

Napominje da već imaju zaposleno 20-ak profesora u dopunskom radu te 10-ak umirovljenih profesora, koji uz mirovinu rade do pola radnog vremena. Osim toga imaju i 40-ak nastavnika i suradnika u punom i nepunom radnom odnosu te oko 260 gostujućih profesora. Sve to plaćaju vlastitim sredstvima, od školarina i projekata, a ne na teret državnog proračuna.

– Nažalost, razlog tome jest činjenica da, usprkos tome što imamo izvrsne upise, istodobno u odnosu na broj studenata imamo od 4 do 6 puta manji broj zaposlenih djelatnika naspram drugih sveučilišta, zaključuje Čulo u odgovoru za portal srednja.hr.

GRAFIČKI NAM NE ODGOVARA NA UPIT

Grafički fakultet, podsjetimo, priprema natječaj za posao koji izgleda kao da je krojen za bivšeg rektora Damira Borasa. Pitali smo ih zašto trebaju profesora na tek 25 posto radnog vremena i, ako nekoga zaposle po tim uvjetima, što će i koliko taj profesor raditi. Nakon tjedan dana i dva upita, odgovor od Grafičkog i dekana Nikole Mrvca – nismo dobili.

https://www.srednja.hr/faks/sveuciliste-sjever-ima-natjecaj-koji-izgleda-kao-krojen-za-bivseg-rektora-kazu-da-on-vec-tamo-radi/

Akademik Josip Pečarić


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema