Podjeli

Ni jedne mjere Stožera do sada nisu izazvale toliko polemika kao ove koje su uvedene od prošle subote. Nove mjere su praktično lock down uveden na mala vrata za niz djelatnosti, no sa toliko nelogičnosti da se zacijelo i oni koji su ih donosili čude sami sebi i glupostima koje su uradili. Na udaru Stožera su se ovaj puta našli gotovo svi iz ugostiteljske branše, a najviše su nastradali kafići, restorani i noćni klubovi kojima je do daljnjega zabranjen rad a da nitko od onih koji su donijeli mjere nije u stanju dati logičan odgovor na pitanje zašto točno. Nakon ugostiteljske branše na udaru su se ovaj puta našli i sportaši koji se ne mogu načuditi mjerama koje je donio stožer zabranivši im treniranje i natjecanje kao i rekreativcima, uz izuzetak  sportaša koji se natječu u najvećem rangu na nacionalnoj razini.

Posljednjim mjerama je dostignut vrhunac gluposti i nelogičnosti koje je Stožer do sada uradio, a kako stvari stoje moguće je da uskoro na red dođu i veliki trgovački centri koji su do sada bili pošteđeni Stožerove giljotine. Moguće je dakle da Stožer osmisli još poneku umotvorinu kojom će nastradati neka od djelatnosti koja je nekim čudom uspjela preživjeti sve dosadašnje eksperimente koji očito ne daju nikakav rezultat kada je u pitanju zaustavljanje širenja zaraze. Kako je Stožer već odavno izgubio povjerenje građana i bilo kakav kredibilitet, što je dovelo do potpune nediscipline u provođenju propisanih mjera, uvode se kazne na nepoštivanje istih čime se samo dodatno gubi povjerenje potvrđujući tako  nesposobnost same Vlade odnosno Stožera kao produžene ruke.

Kako je posljednjih dana postotak zaraženih već dosegao, a u nekim sredinama čak i prešao brojku 30 – 50% od ukupnog broja testiranih jasno je da se približavamo vrhuncu pandemije nakon kojega će po logici  broj odnosno postotak zaraženih početi padati. Svjestan je toga i sam Stožer koji novim mjerama samo pokušava stvoriti privid odlučnosti u zaustavljanju širenja pandemije, no sasvim je jasno da će se skorašnji početak pada broja zaraženih dogoditi sam od sebe a ne radi bilo kakvih mjera Stožera. Matematički je dakle lako zaključiti kako će, već oko Božića odnosno do konca 2020. godine broj zaraženih početi padati obrnutom krivuljom u odnosu na onu kojom se ucrtavao rast broja zaraženih.

Za završetak pandemije neće dakle biti zaslužna Vlada ni stožer već sam virus koji će uskoro prohujati kroz cijelu populaciju kao i samo cjepivo kojim će se vjerojatno uspjeti zaštiti jedan dio onih najugroženijih koji su imali sreću da se ne zaraze do sada. Ono što Vlada i Stožer mogu pripisati sebi je enormna i potpuno nepotrebna šteta koju su svojim pogrešnim mjerama još od proljeća prouzročili za cjelokupno gospodarstvo. Promašene mjere će već u bliskoj budućnosti pokazati prave razmjere pričinjenih šteta u gospodarstvu kao i posljedica koje će ostaviti na ljude. Štete u gospodarstvu će se zasigurno mjeriti u desecima milijardi, a posljedice koje će ostaviti na ljudima će biti još poraznije i izražavati će se u desecima tisuća  oboljelih i umrlih od raznih bolesti kao posljedica kasnih dijagnoza ili pak posljedica trauma radi gubitka posla odnosno egzistencije, imovine, ili u kratko kazano bilo kakve budućnosti.

Više ni za koga ne bi trebalo biti pitanje da li će Vlada odnosno Stožer morati prihvatiti svoju odgovornost za promašaje i posljedice istih već samo kada će se to dogoditi. „Slijedeća dva tjedana su ključna“.

 

U Zagrebu, 04.12.2020.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema