Podjeli

Moram se pohvaliti i zbog jednog ‘doktora književnih nauka’ iz Srbije koji je vjerujem izvrstan kandidat za akademika HAZU, a koji je upravo gostovao na Jutarnjem Programu TV Happy. ‘Kandidat’ je nahvalio i Stjepana Lozu i Stjepana Razuma pa i mene:

BOLESNO LICEMERJE – Lozo negira da je HDH cinila zverstva protiv Srba i krivi Srbe da su to cinili!

Jutarnji Program TV Happy

https://www.youtube.com/watch?v=3inB-EGeruE

Javio sam i g Stjepanu Lozu. I on je zadovoljan tim kandidatom:

Date: Wed, 08 May 2024 13:33:33 +0200
From: Stjepan Lozo
To: Josip Pecaric

 

Hvala gosp. Pečarić,

 baš mi je milo što sam kod njih u društvu s Vama i gosp. Razumom.

 Moja knjiga je u datim okolnostima informacijska poluga koja mijenja naše telce, ali i same Srbe, onoga kome dođe do ruke.

Ovo je iskrena knjiga o njima.

 Nekako se stiče dojam kako se vrijeme njihove laži ispunilo, barem dok ne smisle nešto novo na nekom drugom polju, no štete su goleme i hrvatske žrtve su nebrojene, neoplakane i nepokopane….

 Snažno su udareni. Uvjereni su da iza moje knjige stoji čitav institut, no… Knjiga je prošle godine prevedena na engleski. Nema je u prodaji kako bi se izbjegle diverzije koje ja sam ne mogu kontrolirati, no očito vrši svoj utjecaj.

 Inače, nadam se da ste još orni za djelo.

 Srdačan pozdrav

 Stjepan Lozo

Naime gost TV Happy bio je dr Nebojša Kuzmanović – Direktor Arhiva Vojvodine koji je govorio i o dva Stjepana i o meni.

Moram priznati da je znao puno više i puno točnije podatke o meni nego kada me svojevremeno tadašnji Glavni tajnik HAZU prozivao u Saboru zbog Peticije ZDS, tj. obrane Thompsona i njegove legendarne pjesme ‘Bojna Čavoglave’ od koje se srpskim fašističkim agresorskim vojnicima ledila krv u žilama- A ledi im se i danas. I njima i srpskoj služinčadi u RH-.

Direktor Arhiva samo je pogrješno za moj dolazak u Zagreb naveo devedesete godine, a ja sam doselio 1987. Evo kako sam to opisao sjajnom hrvatskom književniku dr. sc. Stijepu Mijoviću Kočanu u razgovoru koji je on vodio sa mnom (Matica, časopis Hrvatske matice iseljenika, broj 4, 1995.):

A ja sam se htio vratiti (u Boku, JP)! S reputacijom moje obitelji (Hrvati = Ustaše, JP), trebalo je biti apsolutno podoban za to. Ali, ni kao svršenom beogradskom studentu, nije mi uspjelo. Dva puta je za mene raspisan natječaj na Pomorskom fakultetu, kome su itekako trebali kadrovi. Ni kao magistar ni kao doktor znanosti nisam prošao, pa ni kada sam bio jedini kandidat sa stotinjak znanstvenih radova. I u Beogradu su sve činili da me onemoguće, prvo da doktoriram (doktorat sam uradio 1979., a doktorirao 1982., JP), a potom da budem izabran u nastavno zvanje. Nije pomagalo, dapače, odmoglo je što sam na republičkom projektu (jedini matematički projekt, JP)  imao koeficijent 158,5, iako nitko nije imao ni 50. Vidjevši da od povratka u Kotor nema ništa, odradio sam, zbog stana, točno 10 godina i preselio se u Zagreb. Ovdje sam, preskočivši zvanje docenta, izabran za izvanrednog profesora, a potom, prijevremeno, i za redovnog profesora.

Zapravo sam prije dolaska u Zagreb pokušao sa Sveučilištem u Rijeci, sve je bilo dogovoreno, pa čak i rad dolascima do 1987. godine zbog stana. Na kraju ništa nije bilo od toga.

 Ali to doista ni bila bitna pogrješka doktora ‘književnih nauka’ koji bi bio izvrstan kandidat za novog člana HAZU pa pogledajmo osnovne podatke o njemu: :

Nebojša Kuzmanović je rođen 10. listopada 1962. u Gradačcu (BiH). Školovao se u Boboti (osnovna škola), Vukovaru i Osijeku (RH), gdje je završio Srednju ekonomsku školu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 1988., magistrirao 2001., na Katedri za srpsku i usporednu književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a 2009. godine je, na istom fakultetu, obranio doktorsku disertaciju „Srpsko-slovačke književne i kulturne veze u doba romantizma” i stekao zvanje doktora ‘književnih nauka’.

https://arhivvojvodine.org.rs/dr-nebojsa-kuzmanovic/

Očito je kvazi-povjesničar, ali osim ove nepreciznosti o mom dolasku u Zagreb znao je mnogo više o meni kao akademiku HAZU ne samo od Glavnog tajnika HAZU nego i od ravnatelja srpskog Instituta za modernu povijest i člana upravnog vijeća RTS-a dr. sc. Predraga Markovića, koji je također izvrsni kandidat za akademika HAZU..

Naime, Marković je sudjelovao prošle godine na Prvoj srpskoj televiziji u emisiji JUTRO NA PRVOJ. U toj su emisiji sudjelovali i ministar Vlade republike Srbije Đorđe Miličevićem, predsjednik Srpske lige Aleksandar Đurđev. su Raspravljali su i o mojoj knjizi:

 1. Pečarić,Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, Zagreb, 2023., str. 472.

Internet izdanje:

https://drustvojasenovac.files.wordpress.com/2023/06/trostrukijasenovac-za-cip.pdf

Marković se zapitao tko sam ja i odgovorio: To je neki luđak kakvih ima.

Naravno izrugao sam mu se u knjizi:

 1. Pečarić,Hrvatski ‘luđak’ i srpski znanstvenici, dragovoljac.com, 2023:

https://www.dragovoljac.com/images/minifp/jlphsz.pdf

Izrugao sam mu se i zato što ima na Scopusu 6 radova i h-indeks 2, a 27 znanstvenika iz  njegovog Instituta imaju 74 rada, a hrvatski ‘luđak’ ih je tada imao 812 (‘skoro 11 puta više imao je hrvatski ‘luđak’ od cijelog srpskog instituta’)

Ali kad pogledamo kako ‘stoji’ na Scopusu Marković bi sigurno mogao biti kandidat i za HAZU. Pa i on je bolji od dr. sc. Stanka Andrića koji ima na Scopusu 1 rad i h-indeks 0 (NULA).

Ali to se može reći i za kvazi-povjesničara doktora ‘književnih nauka’  Nebojšu Kuzmanovića:

Naime on ima kao i Andrić jedan rad, ali i  njegov h-indeks je 1, a Andrićev 0 (NULA)

I Marković i Kuzmanović su ravnatelji kao što je bio i Andrić, a ne dvojim da bi i oni uklonili Tuđmanovu bistu i da o Tuđmanu misle slično onome što je Andrić napisao. Možda jedino bi malo inteligentnije to obrazložili. Kad već ne spadaju u grupu najslabijih znanstvenika prema Scopusu u HIP-u logično je pretpostaviti da za razliku od kandidata Andrića ne bi bili uvjereni da je biti ravnatelja instituta za povijest mnogo značajnije nego biti utemeljitelj države u kojoj je taj institut.

Ono što je zanimljivo uz Kuzmanovićevo ime stoji Muzej Vojvodine u Novom Sadu. Na Scopusu je 12 autora iz tog Muzeja s 26 radova. Nije pošteno da i Muzej uspoređujem sa sobom pa ću to učiniti s dr. sc. Lovorkom Čoralić iz HIP-a koja nije kandidatkinja za HAZU. Ona ima na Scopusu 54 rada (njenih 54 rada je više od 2 puta 26 radova njihovog Muzeja). Istina ona nije ni pisala o Tuđmanu i opravdano se sumnja da bi pisala tako kao naš kandidat i još više da ne bi uklonila bistu Utemeljitelju RH, pa nije ni mogla biti u ‘igri’ za Akademiju. Tko bi takvu uopće predložio.

Komentar mog dragog prijatelja Stanka:

Ajde, kad već ne daju podršku srpsko-hrvatski mediji u Hrvatskoj neka bar srpski iz Srbije malo pokažu srpsku glupost i laž, vidljivo je na prvi pogled

Doista nije u redu od mog prijatelja kada tako piše u trenutcima kada se bira kandidat koji će sigurno imati podršku od medija koje spominje.

Svi znamo da u hrvatskoj vladi mora biti neki Srbin kome je glavni grad Beograd, pa zar nije logično da to budu povjesničari iz Srbije?

Ali zato je Stankovu ideju trebao iskoristiti u Akademiji i umjesto kandidata s h-indeksom 0 (NULA) birati slične ali bolje kandidate iz Srbije, zar ne?

Jasno je zato otkud ta histerija u Srbiji.

To se vidi i u samoj emisiji u kojoj se govorilo upravo o tome. Govorilo se npr. i o „Rezoluciji o Srebrenici.“

Zgodno je npr. pogledati tekst Davora Dijanovića:

(GEO)POLITIČKI OBJEKTIV

Rezolucija o Srebrenici razotkrila kult ugroženog Srbina: Svoje zločine negiraju, tuđe uveličavaju

Posljednjih godina Srbija tobože napreduje prema europskim integracijama, no, čuda li, velikosrpska ideologija u toj zemlji sve više jača. Ova se nasilna, maliciozna i iracionalna ideologija vratila se u rebrendiranom obliku tzv. srpskog sveta koji, kako je to jasno poručio Aleksandar Vulin, podrazumijeva jedan državni prostor u koji bi velikosrbi rado uključili i tuđe teritorije.

(…)

Njemački novinar Tobias Zick u tekstu za “Süddeutsche Zeitung” ističe da se u nacrtu rezolucije ne spominje nikakav “genocidan narod, ne spominju se ni Srbi kao etnička skupina, ni Srbija kao država, a niti Republika Srpska”.

(…)

https://direktno.hr/kolumne/rezolucija-o-srebrenici-razotkrila-kult-ugrozenog-srbina-svoje-zlocine-negiraju-tude-uvelicavaju-344892/#google_vignette

https://www.dragovoljac.com/index.php/politika-i-drustvo/39353-rezolucija-o-srebrenici-razotkrila-kult-ugrozenog-srbina-svoje-zlocine-negiraju-tude-uvelicavaju

Naravno govorilo se i o drugom što je politika Srpskog sveta koju spominje Dijanović, a koja je do sada bila dominantna u RH, ali danas je sa uspjehom Domovinskog pokreta ugrožena. Možete li povjerovati da ti iz DP-a uvjetuju da mi u RH (i u Akademiji) nemamo ono što je prirodno: Pupovčevog Srbina u Vladi. To uviđaju mnogi u RH:

https://www.dragovoljac.com/index.php/javor-novak/39362-javor-novak-pristrana-nova-predizborna-kampanja

Sjetimo se samo genocida koji je u tzv. Domovinskom ratu napravljen samo u Jasenovcu. Taj genocid su Srbi i opjevali:

Ponovljen je genocid Hrvata

Po treći put Srpskog lažnog brata.

Srbin kamu ponovo dočeka

I progone, ko pre pola veka.

“Srbosek” im izum kraj stoleća

njime seku ruke, noge glave.

Za vađenje očiju i kad Srbe dave

I zato imaju specijalne sprave.

Jasenovac opet logor posta

I stratište i novo ratište.

Razrušiše Spomen obeležje

Razbudiše duše umorenih

Da ih svuda prate njine kletve.

A oni se zovu DOMOVINSKI POKRET! Strašno, zar ne.

A sve je jasno kada znamo da ih podržava HDZ Dr. Franjo Tuđman:

ISTAKNUTI TUĐMANOVI SURADNICI: ‘HDZ SE DAVNO ODREKAO PRVOG PREDSJEDNIKA’

https://www.dnevno.hr/izbori-2024/istaknuti-tudmanovi-suradnici-hdz-se-davno-odrekao-prvog-predsjednika-2402048/

Vjerovali ili ne tu ima i akademika.

Zato bi bilo dobro da se u HAZU biraju istaknuti znanstvenici iz Srbije, zar ne? Pa ne može se tako lako naći iz RH one koji su ili bi uklonili bistu Utemeljitelju RH.

Glavni dio emisije u kojoj je gostovao jedan od takvih dr. Kuzmanovića je vezan za klasičnu srpsku – kako ovi iz DP-a kažu – idiotariju: Pokrštavanje Srba u NDH, a meni je to posebno zadovoljstvo jer sam u nedavnom tekstu KOMENTAR DON KAĆUNKA (AKADEMIK SA H-INDEKSOM NULA? – 2.) upozorio na tekst Tomislava Vukovića u „Hrvatskom tjedniku“ od 2. 5. 2024.: KATOLIČKA JE CRKVA U SRBIJI SPAŠAVALA ŽIDOVE – NADBISKUP JOSIP UJČIĆ RADIO JE U SRBIJI ISTO ŠTO I STEPINAC U HRVATSKOJ.

Neki i u Srbiji počinju razumijevati kako bez revizije nema znanosti pa je nadnaslov teksta koji Vuković komentira O novom čitanju istorije.

https://bezcenzure.hr/vlad/komentar-don-kacunka-akademik-sa-h-indeksom-nula-2/

U tom članku imate i dio DVOSTRUKI KRITERIJI ZA NADBISKUPE UJČIĆA I STEPINCA.

Naravno svi oni koji smatraju da je takvo spašavanje Židova bilo nepotrebno su u pravu. Zbog toga Srbi ne bi morali lažima prikrivati činjenice da su svi Židovi sa Sajmišta pobijeni plinom u dušegupkama u kojima su ih vodili ulicama Beograda u Jajince, Beograd nije bio samo prvi  veliki grad u Europi očišćen od Židova (“judenfrei”), . nego i njihovo gubilište.

Rezultati na ovim izborima su pokazali da znanstvenici u RH nisu uspjeli uvjeriti hrvatski narod koliko je korisna politika Srpskog sveta za njega.

Zato je dobro što će u HAZU shvatiti da je opći interes da u HAZU budu izabrani oni koji će onemogućiti povratak na vrijeme Tuđmanizma, kako su to mnogi u RH shvatili i javno o tome govore:

https://www.portalnovosti.com/bozo-kovacevic-domovinski-pokret-nas-zeli-vratiti-u-vrijeme-tudmana

Pa treba ipak zahvaliti i onima u Akademiji koji su uspjeli naći kandidata koji je uklonio Tuđmanovu bistu. Sigurno će i drugi akademici shvatiti veličinu takvog čina i podržati njihovog kandidata za akademika Srpske Akademije Znanosti i Umjetnosti, pardon Jugoslavenske Akademije Znanosti i Umjetnosti. Oprostite mi opet sam pogriješio Hrvatske Akademije Znanosti i Umjetnosti.

Josip Pečarić


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema