Podjeli

Plenkovićeva Vlada će nakon skorašnjeg odlaska u povijest ostati upamćena po mnoga toga, na žalost ne onog dobrog već upravo radi suprotnog. Niti jedna Vlada do sada nije imala toliko korupcijskih afera kao njegova, ni jedna Vlada do sada nije pokazivala toliku nesposobnost kao njegova i niti jednoj Vladi do sada nisu stizali zahtjevi DORH-a za skidanje imuniteta ministrima ili pak odvodilo ministre ranom zorom u pritvor radi po DORH-u počinjenih kriminalnih radnji.  Kada se dovedete u situaciju da je više od pola ministara već izašlo iz Vlade radi raznih, uglavnom korupcijskih, afera te da se i pored toga protiv nekoliko otvara istraga ili pokreče kazneni postupak onda je to i više no jasan znak da je praktično cijela Vlada uprljana valjajući se od početka svog mandata u blatu korupcije.

Ovdje se više ne radi o nekim pojedinačnim ispadima jednog ministra ili nekog nižeg vladinog dužnosnika već o nevjerojatno velikom broju ministara i drugih dužnosnika koje istražuje DORH. Uz sada već bivšeg ministra Horvata koji je tek izašao iz pritvora DORH je od Vlade zatražio skidanje imuniteta za još jednog ministra, ministra Aladrovića, a vjerojatno je samo pitanje dana kada će isto zatražiti i za potpredsjednika Vlade Miloševića…. Nakon svega nekako postaje jasnija iznenađujuća reakcija premijera Plenkovića koji je na DORH-ov zahtjev za skidanje imuniteta ministru Aladroviću odgovorio da će „Vlada proučiti zahtjev te odgovoriti, odnosno donijeti odluku“. Plenkovića je očito uhvatio strah da i on sam ne dođe pod lupu DORH-a što obzirom da je „šef“ svima onima koji su na udaru ne bi ni bilo neko iznenađenje. Radi se naime o biranom „društvu“ koje je isključivo on sam odabirao, dakle??

Ono što je trebala biti rutinska odluka Vlade odjednom se pretvorilo u nešto veoma opasno po neovisnost jedne od triju grana vlasti odnosno nešto što dodatno urušava ionako već dobrano narušenu pravnu sigurnost u Hrvatskoj. Od Plenkovića bi sada trebalo tražiti da pojasni što će on to iz zahtjeva DORH-a „pomno proučavati“, posebno ako znamo da su izvidi tajni, kao i da sudbena vlast ima potpunu neovisnost i autonomiju u svom radu. Što bi to značilo za Hrvatsku sudbenu vlast ali i Hrvatsku općenito ako bi Vlada u ovom slučaju, ili bilo kojem drugom, odlučila da neće dati suglasnost za skidanje imuniteta ministru Aladroviću sada ili nekom drugom sutra.

Ono što je za Vladu zapravo trebala biti tek puka formalnost odjednom se pretvorilo u nešto veoma opasno za normalno funkcioniranje države. Kada bi se Vlada odnosno Plenković nakon svih afera koje smo imali do sada, kao i ovih koje u posljednje vrijeme niču doslovno kao gljive poslije kiše, odlučila praktično suspendirati jedan od triju stupova vlasti onda se u tom slučaju radi o klasičnom udaru na same temelje opstojnosti države. U tom je slučaju pravo pitanje imamo li mi više uopće demokratski ustroj države ako je Vlada u mogućnosti uzurpirati ovlasti sudbene vlasti…. posebno jer je ona predstavnička već odavno pod njihovom neposrednom i potpunom kontrolom.

Ako je Plenković na temelju lažnih optužbi za sukob interesa iz igre izbacio Karamarka, potom uz igru sa korona virusom dobio novi premijerski mandat, a sada u sjeni rata u Ukrajini preuzima ovlasti sudbene vlasti, onda mi u Hrvatskoj možda imamo i pokušaj „tihog državnog udara“…..

U Zagrebu, 05.03.2022.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Pravosuđe