Podjeli

U starim kaptolskim zapisima iz 1423.godine spominju se livade i neprohodne šume uz rijeku Savu pod imenom Jarun. Ostalih pisanih podataka nema, pa se nastajanje samog naselja Jarun tumači raznim usmenim predajama.

Jedna od njih govori kako je naselje nastalo nekih davnih godinal6. stoljeća, dok je narod napuštao svoja ognjišta bježeći pred osmanskom vojskom.

Tridesetak ličkih obitelji, predvođenih svećenstvom, krenulo je u izbjeglištvo put Zagreba, Dozvoljeno im je da nasele livade i šume uz rijeku Savu (današnja Knežija) i osnuju svoja kmetska domaćinstva. Sagradili su drvene kolibe, raskrčili šumu, počeli obrađivat zemlju. Grad je novonastalom naselju dao ime ” Horvati”. Nažalost, zadesila ih je velika poplava i odnijela sve pred sobom. Jedan dio stanovništva smješta se u Vrapče, a nekoliko obitelji započinje novi život na neobrađenim livadama i šumama, na Jarunu. Te obitelji bile su: Hrgović, Petrović, županić, židanić, Oršić, I tako započinje priča o naselju Jarun.

[su_slider source=”media: 3013,3011,3010,3009,3008″ title=”no”]

Obrađuju se polja, raskrčuju šume, grade kolibe. Bili su kaptolski kmetovi, njihovi podanici hranitelji. Kroz godine selo se brojčano povećava, dolaze i nove obitelji. I dalje se mukotrpno radi. Tek 1848.godine ukinućem kmetstva seljani postaju slobodni ljudi s pravom otkupa zemlje koju su obrađivali. žive, rade i bore se s poplavama.

1964, godine,nakon katastrofalne poplave u Zagrebu, gradi se nasip na Savi i močvarni rukavac Jarun se fizički odvaja od Save, a naselje konačno može nastaviti život bez straha od vode. Iz Jaruna se vade velike količine šljunka za izgradnju nasipa, pa nakon nekog vremena postaje jezero.

Počinje i gradnja novog stambenog naselja specifične arhitekture. Ruše se stari objekti, grade se ceste, ulice, stari Jarun dobiva kanalizaciju, vodu, kasnije i plin. Gradi se škola,vrtići, dom zdravlja,trgovine, pošta sve ono što je potrebno za život čovjeka.

1987.godine Zagreb postaje domaćin Univerzijade i jezero Jarun postaje športsko rekreacijski centar. Jarun postaje elitno mjesto za život. Postaje naselje po mjeri čovjeka.

Da li je to i danas tako?

Očekujemo Vaše odgovore.


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comments are closed.