Podjeli

Halabuka koja se podigla nakon što je ustanovljeno da su u potresu pogođenoj Baniji porušeni ili teško oštećeni i objekti koji su se nakon Domovinskog rata kroz program poslijeratne obnove gradili iz temelja je uzburkao političke duhove, ali i izvukao neke do sada pod tepih gurane aktivnosti, u najmanju ruku dvojbene, a da li su i nezakonite je stvar koju će ili neće utvrditi nadležne državne institucije. Kako su se već u samom razotkrivanju afere oko obnove objekata u igru „pomilovanja“ odgovornih uključili politički akteri iz vrha vlasti. U početku je to bilo stidljivo a onda i otvoreno govoreći kako su se nadležne državne institucije već uključile sa nakanom da ustvrde činjenice, ali i ustvrdivši javno kako se u ovom slučaju ne radi o kriminalu, ili ako se kojim slučajem i radi, sve je već odavno u zatari.

Takve izjave iz vrha vlasti predstavljaju eklatantno miješanje u rad neovisnih tijela kojima je posao utvrditi činjenice odnosno možebitne nezakonitosti, a na koje se ovakvim ne/namjernim izjavama odnosno konstatacijama vrši politički pritisak. Kada od članova Vlade na bilo koje pitanje o pokretanju istraga u svezi kriminala, posebno članova HDZ-a, uvijek dobijemo odgovor kako su izvidi tajni stoga o tome oni svi redom upitani ništa ne znaju. Pitanje je za sve koji ovo čitaju: Ako su izvidi kao i druge istražne radnje tajni kako onda itko od političara može znati da su se određenim radnjama već uključile nadležne državne institucije?? Kako to oni znaju ako tvrde da ne znaju niti smiju znati???  Očito je da sudeći po izjavama nekih političara  iz vrha vlasti u Hrvatskoj ne može biti govora ni o kakvoj trodiobi vlasti. Moglo bi se dakle zaključiti da su sve tri poluge vlasti u Hrvatskoj koncentrirane na jednom mjestu, potpuno nebitno da li u formalnoj ili neformalnoj grupi ili pojedincu.

Nije li krajnje vrijeme da svatko preuzme punu odgovornost za sve ono što radi??

Promptnom objavom popisa tvrtki koje su navodno radile obnovu porušenih ili oštećenih objekata na Banovini su se na istom  „sasvim slučajno“ našle i tvrtke koje sa obnovom nemaju nikakve veze. Dakle već po tko zna koji puta kada se Vlada nađe u problemima u javnost se pušta nešto što bi se moglo definirati i kao poluinformacija, moguće sa ciljem skretanja pozornosti sa onoga što je bitno, a to je u slučaju obnove na Banovini točan i vjerojatno vrlo kratak popis tvrtki koje su gradile iz temelja objekte koji su u nedavnom potresom srušene ili teško oštećene, a morale su proći bez ikakvih oštećenja na konstrukciji. U navedenu je svrhu tako u medijima plasirana informacija kako su statičari tijekom pregleda pola objekata do sada otkrili da ih je „samo“ 38 dobilo crvenu naljepnicu što znači da bi ih u konačnici trebalo biti oko 70-ak.

Ako se na koncu i potvrdi navedeni broj, no da se radi i o samo jednoj srušenoj bi bilo previše,  pitam se kome je uopće palo na pamet napisati kako je broj srušenih odnosno sumnjivih novoizgrađenih kuća tijekom obnove manji i od statističke graške. Hoće li isto tako nakon što mine pošast sa koronavirusom netko kazati da je broj umrlih od korone manji od nečije izračunate statističke graške???

Pitam se koliko je to kuća trebalo biti srušeno ili ljudi umrijeti od korone a da ne bude riječ broju koji je za nekoga „manji i od statističke greške“?

 

U Zagrebu, 18.01.2021.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika

 


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo