Podjeli

Jučer je prvi dan od kada se počelo podnositi prijave za pravo na ostvarivanje nacionalne naknade u visini od 800,00 kuna ili „nacionalne mirovine“ kako su je građani već nazvali. U žestokoj PR akciji Vlade i nekih umirovljeničkih udruga to je prikazano kao kolosalni uspjeh koji je trebao obuhvatit veliki broj ljudi, no sada se to već svelo na 20-ak tisuća potencijalnih korisnika. Uzimajući u obzir kriterije koje će potencijalni korisnici „nacionalne mirovine“ trebati zadovoljiti ne treba se čuditi ako na kraju to bude i znatno manji broj korisnika.

Uvjeti za ostvarivanje prava na „nacionalnu mirovinu“ su da osoba ima najmanje 65 godina starosti, da je najmanje 20 godina sa prebivalištem u Hrvatskoj i hrvatskim državljanstvom, da navedena osoba ili po članu kućanstva prihodi nisu veći od 800 kuna, da nije korisnik socijalne pomoći, da ima manje od 15 godina radnog staža odnosno da nije ostvarila pravo na mirovinu, da nema ugovor o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju itd….. Dakle puno je uvjeta koje potencijalni primatelj mora zadovoljiti s time da se u slučaju postojanja nekih primanja poput neke socijalne pomoći, naknade ili slično,  koja su manja od 800 kuna može odreći kako bi umjesto toga mogli primati „nacionalnu mirovinu“.

Iz prethodnog je jasno da će puno ljudi koji su imali neka manja primanja po nekoj od više osnova iste otkazati kako bi za koju stotinu kuna razlike u svoju korist prešli na „nacionalnu mirovinu“ i tako samo umjetno povećali broj korisnika, a samu mjeru  prikazali puno uspješnijom no što to realno jeste. Naravno da treba podržati svaki napor Vlade da se ublaži siromaštvo naših građana uključujući i uvođenje „nacionalne mirovine“ no u ovom slučaju ne treba tome davati toliku važnost ili nepripadajući značaj, posebno jer svi koji i budu primali „nacionalnu mirovinu“ i dalje ostaju duboko u zoni siromaštva. Bilo kako bilo za mnoge naše sugrađane je ipak bolje i tih 800 kuna nego ništa.

Kako za ostvarivanje prava na „nacionalnu mirovinu“, usprkos traženu EU komisije, jedan od kriterija nije bio i imovinski cenzus time se potpuno nepotrebno otvorio veliki prostor za manipulacije jer sa ovako postavljenim pravilima odnosno kriterijima pravo na navedenih 800 kuna „nacionalne mirovine“ može ostvariti i osoba koja posjeduje vrijedne nekretnine koje možda i renta, a temeljem čega ni po kojoj osnovi ne spada u siromašnu populaciju odnosno onaj dio kojem je potrebna financijska pomoć u navedenom obliku. Ugroženim građanima država svakako treba pomoći, no isto tako treba voditi računa da se pomaganjem jednoj grupacije ugroženih ne nanosi nepravda nekoj drugoj skupini, u ovom slučaju prvenstveno onima koji temeljem ostvarenog prava na mirovinu imaju toliko malu da je veoma blizu „nacionalnoj mirovini“ koja se ostvaruje bez ikakvog radnog staža što je svojevrsna nepravda prema svima onima koji su radili i izdvajali za mirovinu.

Pravilo kojega bi se svako socijalno osviješteno društvo trebalo držati je da svim svojim članovima  socijalno ugroženima mora pomoći u mjeri pokrivanja minimalnih troškova života, a svim svojim umirovljenicima osigurati pristojnu mirovinu koja je u najmanju ruku dostatna za život dostojan čovjeka. Sve drugo je samo jeftini PR.

 

U Zagrebu, 16.12.2020.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo