Podjeli

Tek što je završila ili će završiti za dan ili dva saga o nesposobnosti i velikom kašnjenju države da u svojoj režiji organizira prehranu za ugroženu populaciju i volontere na potresom pogođenom području Banovine otvoriti će se jedna nova i vrlo zanimljiva priča, priča o cijeni i kvaliteti obroka koje će nakon volontera pripremati „državni kuhari“. Sudeći po izjavama aktera iz redova volontera koji su danima pripremali tople obroke od doniranih namirnica koje su dobili iz raznih privatnih  donacija sa jeden strane, i pokušaju „nadležnih“ da to prikažu kao pripremu hrane od namirnica koje su kuhari volonteri dobili  iz robnih rezervi, crvenog križa ili slično,  jasno je da uskoro slijedi novi „obračun“ u kojem će se glavna priča voditi o kvaliteti i kvantiteti obroka u „državnoj režiji“.

Preuzimanjem pripreme i distribucije toplih obroka od strane državne tvrtke „Pleter“ već i prije početka rada izaziva čuđenje o cijenama koje će država iz proračuna plaćati svojoj tvrtki za topli obrok. Ako je suditi po do sada poznatim podatcima o cijenama po kojima je navedena tvrtka poslovala sa državom onda je ovih dana često spomenutih 30 kuna za topli obrok koliko se neslužbeno spominje nešto o čemu će se zasigurno slijedećih dana povesti posebna priča. Nejasno je i zašto se navedeni posao povjerio državnoj tvrtki  bez ikakvog natječaja ako se prethodno nije provjerilo postojanje mogućnosti za jeftinijom solucijom, a sasvim je izvjesno da bi taj posao vjerojatno i jeftinije od državne tvrtke mogli odraditi udruženim snagama i sami ugostitelji koji su se već kao volonteri uhodali u cijeli posao.

Ako znamo da se za isti iznos koji se sada spominje kao cijena za obrok u Hrvatsko saboru mogu dobiti dva takva obroka onda ostaje nejasno zašto je i po kojoj logici obrok za stanovnike Banovine dvostruko skuplji. Navedenoj cijeni od 30 kuna za obrok ne ide u prilog ni činjenica da se povećanjem količine pripremljenih obroka cijena mora spuštati, pa čak i osjetno niže od onih 15-ak kuna koliko bi taj isti obrok koštao u Hrvatskom saboru pripreman tek za stotinjak ili nešto više osoba. Kako se, bez uvrede prema „državnim kuharima“, o usporedbi kvalitete sa hranom koju su ovih dana pripremali najbolji Hrvatski kuhari uopće ne treba ni raspravljati, ne smije se ni zanemariti bez obzira što je topli obrok u ovom trenutku vjerojatno ispred neformalnog „natjecanja“ za kvalitetu.

Iz tvrtke „Pleter“ su se oglasili kako su oni prisutni na Banovini doslovno od prvog dana nakon potresa kada su za potrebe MORH-a i OS RH te drugih institucija, sukladno potrebama i zahtjevima Stožera civilne zaštite pripremili preko 3600 obroka i da od tog dana to rade neprekidno….. Ako je tako kako tvrde onda je pitanje zašto sada nakon čak dva tjedna isporuka obroka ne žele kazati po kojim su cijenama te obroke fakturirali državi. Sve preko 10 kuna bi bilo previše, pa i uz činjenicu koju posebno jer ističu kako oni rade kao i svaka druga tvrtka, dakle koliko rade toliko i imaju!? O tome kako poslove dobivaju ni riječi!

Kada se nekome nešto sa srcem sprema kao što su to radili volonteri svih ovih dana od potresa onda se sa srcem i posebnim guštom ta hrana i jede, a ako se hrana priprema samo radi zarade što nekome vjerojatno predstavlja i napor, onda je i najbolje jelo okusa splačina…

 

U Zagrebu, 13.01.2021.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika

 


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo