Podjeli

CHRISTINE LAGARDE PREDLAŽE UVOĐENJE „VJERODOSTOJNE“ CILJANE INFLACIJE

U HNB PANIKA

MANJAK NA TEKUĆEM RAČUNU U DRUGOM KVARTALU 667 MILIJUNA EURA

A STOŽER O NOVOM ZATVARANJU!

TKO JE LUD?

 

HINA objavila dvije ekskluzivne vijesti od kojih će nas zaboljeti glava a kako će mo preživjeti, to će mo tek vidjeti.

 

PRVA,Europska središnja banka (ECB) pojačala je stratešku analizu monetarnih operacija, izjavila je u srijedu predsjednica ChristineLagarde, predloživši uvođenje “vjerodostojne” ciljane inflacije koju će razumjeti i građani.

 „Moramo temeljito analizirati sile koje u današnje vrijeme pokreću dinamiku inflacije i razmisliti bismo li zbog njih trebali prilagoditi našu strategiju i kako”, poručila je Lagarde s današnje tiskovne konferencije u Frankfurtu.

„Trebali bismo imati ciljanu inflaciju koja je vjerodostojna i koju građani razumiju”, rekla je.

Istaknula je da se ECB suočio s novim okolnostima kada su u pitanju inflacija i gospodarsko okruženje.

Čelnica ECB-a objavila je ovoga mjeseca da su ponovo krenuli  u stratešku reviziju instrumenata bančine politike, koja je privremeno bila obustavljena zbog koronakrize, podsjeća agencija Dpa.

Iznoseći pojedinosti prve dugoročne analize od 2003. godine, Lagarde je tada istaknula da će joj u fokusu biti ciljana godišnja stopa inflacije od nešto ispod dva posto.

Njezine današnje izjave pokazuju da će obuhvat analize biti puno dublji i da će zahvatiti i teme poput digitalnog gospodarstva i klimatskih promjena. 

Inflacija je ključni pokazatelj za ECB. Bivši čelnik Jean-ClaudeTrichet redovito bi isticao da je inflacija igla u bančinu kompasu.

U današnjem istupu Lagarde je signalizirala da bi se ECB mogao povesti za primjerom američke središnje banke i kompenzirati razdoblje vrlo niske inflacije privremenim dopuštanjem viših stopa inflacije.

Fed je nedavno uveo novi pokazatelj, prosječnu inflaciju, naznačivši da neće na svaki signal jačanja inflacije reagirati podizanjem kamatnih stopa.

“Takva strategija može osnažiti kapacitete monetarne politike za stabilizaciju gospodarstva u razdoblju slabosti”, poručila je predsjednica ECB-a

Usvajanje slične strategije značilo bi da bi ECB dopustio da inflacija neko vrijeme bude iznad razine od dva posto, objašnjava agencija Dpa.

DRUGA, senzacionalna vijest za nas u Hrvatskoj, je kako je HNB u manjku na tekućem računu u drugom kvartalu 2020. za 667 MILIJUNA EURA!!!

Ovo je fantastičan uspjeh Vlade i stožeraša u projektu zvanom pLandemija!

Manjak na tekućem računu platne bilance u drugom je tromjesečju iznosio 667 milijuna eura, što je gotovo 92 posto više nego u istom razdoblju lani, a prvenstveno je posljedica snažnog pada izvoza usluga, posebice zbog pada prihoda od turizma za 84 posto, na 371 milijun eura, pokazuju u srijedu objavljeni podaci HNB-a. 

 

Ovo su informacije koje ne slušamo na TV postajama, najveći dio građana pojma nema onjima, a vrlo se diskretno provlače samo kroz HINU i par portala.

 

JEL MOGUĆE DA VLADA, PREMIJER I MINISTAR FINANCIJA ŠUTE?

OVO JE DEBELI RAZLOG ZA PROZIVANJE NA ODGOVORNOST.

JEL KONAČNO VUJČIĆU  ALI I PLENKOVIĆU KRAJ?

ILI SU OBOJICA NEDODIRLJIVI?

 

Mr. sc. Arna Šebalj

 

IZVORI:

https://www.hina.hr/vijest/10482794

https://www.hina.hr/vijest/10482588


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo