Podjeli

Poštovani,

 

 

nevjerojatna nam je činjenica kako je dotičnoj gospođi teško izgovoriti pa čak i za članak pravi naziv resornog Ministarstva o kojem se očitovala. Pošto izgleda da Sindikat umirovljenika Hrvatske kao i spomenuta gospođa nije upućena u pravi naziv resornog Ministarstva ovim putem im javno dajemo na znanje puni naziv, a ono glasi:MINISTARSTVO HRVATSKIH BRANITELJA.

 

Od samog početka osnivanja i registriranja naše Sindikalne Podružnice Hrvatskih Branitelja Zadar – proširenog tipa još kad smo bili pod tadašnjim SUH-om imali smo neugodnosti s dotičnom gospođom. Konstantno se protivila ideji za osnivanjem SPHBZ-a kao takvog te je izričito tražila da svi koji smo tada bili u članstvu SUH-a pod tim nazivom možemo ostati jedino kao ˝penzioneri˝ kako ona to voli zvati. Već tada smo joj poručili da ˝penzionera˝ ima jedino u srbiji ili u samoproglašenoj takozvanoj republici sao krajine koja je nastala kao genocidna tvorevina na ovim prostorima, a u našoj slobodnoj Državi Hrvatskoj za koju smo se svi mi hrvatski branitelji borili, mnogi od naših suboraca i prijatelja položili su svoje živote na oltar Domovine imamo hrvatski naziv, a to su ˝umirovljenici˝. Mišljenja smo da je napokon sazrjelo vrijeme da se pravilno izgovara riječ umirovljenici nikako ˝penzioneri˝.

 

I sad osvrst na izjavu koju potpisuje donedavna predsjednica Jasna A. Petrović iz Sindikata umirovljenika Hrvatske:

Izjavila je da su oni protiv ovih zakonskih izmjena te nastavlja s “Bravo, ekipa na vlasti, sada ste pretjerali”.Danas, četvrt stoljeća nakon Domovinskog rata, dosjetili se, neki branitelji da su zaboravili kako su tijekom rata postali invalidi.Hrvatske branitelje osudi se prozivati da su ˝zaboravni likovi kojih  ima “samo” 3.000 i to da su invalidi preko reda. Da li za takve tvrdnje ima dokaze?  Petrović piše kako nije istina da branitelji u Zavodu za vještačenje čekaju tri godine da im se riješi predmet i postavlja pitanje što je s običnim civilima i invalidima rada.A zatim se obrušila na model braniteljskih privilegija kojeg je okarakterizirala “partizanskim”.

 

Zbog toga od gđa. Jasne A. Petrović, donedavne predsjednice Sindikata umirovljenika kao i samog Sindikata umirovljenika Hrvatske u koje ime je istupila u javnost tražimo javnu ispriku svim hrvatskim braniteljima/braniteljicama i članovima njihovih obitelji. Dosta je bilo vrijeđanja, omalovažavanja i blaćenja svih nas, a pogotovo od osoba koje javno pokazuju prezir, netrpeljivost pa čak u neku ruku i mržnju prema svemu što predstavljaju hrvatski branitelji. Nikom nećemo dozvoliti da nas proziva da smo ˝takozvani zaboravni likovi, invalidi preko reda još manje da nas se stavlja u kategoriju partizanskih privilegija˝. Osobno sam ranjen tri puta u Domovinskom ratu i 70% HRVI, zamjenik SPHBZ-a general-bojnik Željko Klasanović 100% HRVI I. skupine bez obje noge, i da ne nabrajamo dalje. Zbog toga je nedopustivo, sramotno i za svaku osudi ovakva izjava pogotovo kad ona dolazi od strane Sindikata umirovljenika Hrvatske.

 

Očito svi zaboravljate žrtvu koju smo mi hrvatski branitelji podnijeli za vrijeme Domovinsko obrambenog rata kad su nas napali baš ti Vaši takozvani ˝partizani – sadašnji četnici, jna i domaći odmetnici, izdajnici˝. Samo pogledajte javno dostupan podatak u HZMO-u pa ćete vidjeti koliko ima u mirovinskom sustavu dan-danas mirovina koje se vode pod takozvanim ˝partizanskim mirovinama˝.

 

Da Vas podsjetimo na Deklaraciju o Domovinskom ratu iz 2000. godine, a koja je dan-danas na snazi. U njoj između ostalog stoji, citiramo: Republika Hrvatska vodila je pravedan i legitiman, obrambeni i oslobodilački, a ne agresivni i osvajački rat prema bilo kome u kojem je branila svoj teritorij od velikosrpske agresije unutar međunarodno priznatih granica.U skladu s temeljnim načelima pravednosti i građanske solidarnosti, Republika Hrvatska će u okviru materijalnih mogućnosti osigurati svim hrvatskim braniteljima, obiteljima poginulih i stradalnicima Domovinskog rata, koji su najzaslužniji za njezino stvaranje, punu zaštitu, dostojanstvo i skrb.Zastupnički dom Hrvatskoga državnog sabora poziva sve građane, državne i društvene institucije, sindikate, udruge i medije, a obvezuje sve dužnosnike i sva državna tijela Republike Hrvatske, da na navedenim načelima štite temeljne vrijednosti i dostojanstvo Domovinskog rata, kao zalog naše civilizacijske budućnosti.

 

Pitamo se koje veze ima resor Ministarstva hrvatskih branitelja s civilnim invalidima rada ili s civilnim žrtvama DR-a, a još manje mi hrvatski branitelji koji smo časno branili i obranili te na kraju oslobodili Hrvatsku. I to: Nezavisnu, Slobodnu, Demokratsku Hrvatsku u kojoj danas i dotična živi. Očito zaboravljate koju cijenu smo mi, a ne Vi platili da bi biste danas u Hrvatskoj mogli u miru živjeti.

 

Zaboravljate i negirate stvarno stanje, a to je da mnogi hrvatski branitelji zbog apsurdnih Zakona koje su donijele prethodne Vlade nisu mogli ostvariti svoja prava koja ih po Zakonu pripadaju. Mnoge obitelji hrvatskih branitelja dan-danas žive u kontejnerima, a bolesni, izranjavani hrvatski branitelji žive od 420 kuna naknade, mnogi od njih nemaju ništa. Nedopustivo je da se šire neistine i laži o velikim mirovinama koje HRVI-i ostvaruju. Prije nego što dotična daje javne osvrte i komentare vrijeđajući i omalovažavajući hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji trebala bi provjeriti činjenično stanje pa tek onda izaći u javnost.

 

OVIM PUTEM RUKOVODSTVO SPHBZ-a TRAŽI JAVNU ISPRIKU SVIM HRVATSKIM BRANITELJIMA I ČLANOVIMA NJIHOVIH OBITELJI JER U SUPROTNOM ĆE SE PODNIJETI KAZNENA PRIJAVA ZA GOVOR MRŽNJE, ŠIRENJE NEISTINA, KLEVETE I LAŽI.

S poštovanjem,

povjerenik SPHBZ-a

Matjaž-Mate Debeljak HRVI


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo